Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Het zesde idee dat we presenteren komt uit de koker van Haitze de Vries.

Oproep thuislab

We hadden met de band, de week na dat de scholen dicht gingen en de eetgelegenheden hun deuren moesten sluiten, een live opnamesessie gepland in de studio. In het begin was er nog even twijfel om dit te doen, omdat de situatie qua besmettingen nog niet zo erg was als nu. Toch hebben we besloten geen risico te nemen en elkaar niet te zien. Hierdoor kwam het idee om een ‘quarantaine session’ op afstand op te nemen. Inmiddels is dit idee niet revolutionair meer, maar voor ons een goed alternatief om actief te blijven en te laten zien hoe we live klinken.

De debuut EP

In juni zal mijn debuut EP verschijnen. Hier stond al een EP release show voor gepland, maar dit zal voorlopig niet plaats vinden natuurlijk. Wel heb ik er voor gekozen om de EP wel uit te brengen in juni. Zodat ik er hopelijk mensen mee kan bereiken waarvoor nieuwe muziek een beetje licht brengt in deze tijden. De coronacrisis heeft er wel voor gezorgd dat er nog wat geschoven is in de tracklist, omdat er tijd was om oude songs op te pakken en te recyclen of omdat er iets nieuws ontstond wat goed binnen deze EP paste. Samen met toetsenist Danny van Galen namen we de liedjes altijd al in onze thuisstudio’s op. Het enige wat ontbreekt is dat je met elkaar in een ruimte kan sparren over bepaalde keuzes in de productie.

Creatieve proces

In eerste instantie dacht ik: ‘’Nu ga ik heel veel songs schrijven’’. Dit viel natuurlijk vies hard tegen. Doordat er plotseling veel ruimte ontstond in mijn agenda, wilde ik veel nieuwe dingen schrijven. Maar door die gedachte had ik hoge verwachtingen van mezelf en spookte dit door mijn achterhoofd. Maar wanneer je dat loslaat ga je zitten wachten tot er inspiratie komt. Dat voelde voor mij niet productief genoeg in de tijd die er was. Dus heb ik mezelf op creatief gebied proberen te prikkelen. Zo schrijf ik altijd vanuit gitaar, dus heb ik mezelf voorgenomen om een liedje te schrijven zonder het gebruik van de gitaar. Of wanneer ik de gitaar wel gebruik, hem in een andere stemming zetten die ik nog nooit gebruikt heb. Of slechts alleen één sampler gebruiken om een liedje met productie mee te maken. Dit werkte voor mij goed en zo leer je ook af te wijken van je gewoontes op het gebied van songwriting en productie. En wellicht brengt je dit mogelijk op nieuwe ideeën voor een nieuwe plaat…

Het resultaat: Find My Way Back Home


Find My Way Back Home is een liedje die ik al eerder had geschreven. Het gaat over de weg kwijt zijn en hopen dat er ooit iemand op staat die jou de formule van het leven verteld, zodat je de weg naar jezelf terug kan vinden. Dit gebeurt natuurlijk niet en je moet het zelf doen, maar praten met anderen helpt. En dat staat aardig in lijn met de tijd waar we nu in zitten. Iedereen moet dit zelf doen, maar op afstand hebben we elkaar om over dingen te praten die je bezighouden in deze tijd.

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project. We kennen Haitze nog als gitarist van de Kleine Prijs van Fryslân winnende formatie Katie Koss. Tegenwoordig staat hij zelf als frontman en gitarist in de spotlights voor een vijfkoppige band, genaamd HAITZE.