Wiebe Kaspers vormt met zijn kompanen Daan Slagter en Florian den Hollander al enige tijd de band WIEBE. Met hun Fries- en Engelstalige popliedjes schuurt Wiebe flink tegen de kleinkunst aan. De afgelopen jaren stond de formatie dan ook veelvuldig in de Nederlandse theaters. Het recent verschenen album Y bevat tien composities die bol staan van ongeloof, vertwijfeling, ontkenning, berusting en andere emoties die gepaard gaan met een gebroken hart.

Niet alleen de muziek op het album grijpt je naar je keel. Door de vormgeving van het album, voelt deze bijna aan als een persoonlijk relaas van Kaspers. Het album is, mede door de samenwerking met Afûk en grafisch ontwerper Peter Boersma, werkelijk prachtig vormgegeven. Het album wordt onder meer vergezeld door persoonlijke aantekeningen, een liedboek, inclusief bladmuziek en een persoonlijke brief. Van elk nummer zijn de liedteksten weergegeven en vertaald; de negen Engelstalige nummers naar het Fries, het enige Friestalige nummer Swart op Wyt naar het Engels.

Op het nummer no-man’s-Land wordt WIEBE op waardevolle wijze bijgestaan door het Frysk Jeugd Orkest. Met prachtige arrangementen en ijzingwekkende zang van Kaspers vormt het album een emotionele soundtrack van het verwerkingsproces van een éénzijdig opgezegde liefde.
Door de prachtige emotionele muziek en het zeer persoonlijk aanvoelende artwork lijkt het welhaast alsof je met het album Y als luisteraar in vertrouwen wordt genomen om deelgenoot te zijn van de heftige levensfase waardoor Kaspers afgelopen tijd heenging. Dit maakt het album Y tot een uniek en prachtig vormgegeven gesamtkunstwerk, als ode aan een gebroken liefde.

Op zaterdag 26 oktober maakt Wiebe een promotietournee langs diverse boekhandels in Friesland, waarbij de band nummers van het onlangs verschenen album Y ten gehore zal brengen.