Gewapend met goede moed, reislust en een camera stapt fotografe Denise Janssens met de heren van Seewolf in het vliegtuig richting Tampere, Finland. Ze zijn uitgenodigd om tijdens het festival Lost in Music te komen optreden onder de vlag van het Europese uitwisselingsprogramma Excite. Denise volgt de mannen het hele weekend en legt de trip vast in woord en beeld.

In de nacht van woensdag op donderdag 3 oktober 2019 vertrekt de band Seewolf vanuit Friesland richting Tampere, Finland. Ze zijn afgelopen jaar geselecteerd voor Excite; een Europees uitwisselingsnetwerk voor bands en festivals. Zowel de reis als het parkeren, het inchecken en de douane verloopt vlekkeloos. Vervolgens is het wachten bij de gate en moet er nog zo’n vijf keer van gate gewisseld worden om daadwerkelijk het goede vliegtuig in te kunnen gaan. Ongeveer 2,5 uur later landt de band op Helsinki Airport, waar het een uurtje later is dan Nederlandse tijd.

Hier wordt Seewolf ontvangen door Vincent Masse en Nestori Kumpunen, die beide ook in Excite Music geselecteerde bands Ükku en Izzy Bunny spelen en samen Kite Records hebben opgericht. Bij Kite Records heeft de band later in het weekend nog een interview en een live sessie. De weg wordt vervolgd naar de bus, waarmee de jongens Seewolf naar het hostel in Tampere brengt. Twee uur later kan er ingecheckt worden en na een korte tijd om te settelen in de kamers gaat de band naar Dog’s Home. Een pub in Tampere, waar op de donderdagavond Excite-bands optreden tijdens het festival Lost in Music.

Om vijf uur plaatselijke tijd moet Seewolf aanwezig zijn, het soundchecken ligt voor op schema waardoor de band eerder kan beginnen. Hierna is er genoeg tijd om een pizzeria op te zoeken. Om negen uur begint Simon Alexander; de eerste door Excite geselecteerde band van de avond, afkomstig uit Zweden. Om tien uur speelt Seewolf, waar ongeveer dertig mensen aanwezig zijn. Het publiek zit aan de tafeltjes in de pub en luisteren. Tussen de nummers door wordt er weliswaar geklapt, maar veel meer kun je niet peilen van de ingetogen Finnen. Het gevoel na de show is daarom wat twijfelachtig, maar toch komen er een aantal bezoekers op de band af om te laten weten dat ze het mooi vonden. Er wordt nog een biertje genomen en gekeken naar de Portugese band Izzy Bunny, die het podium en hun eigen gear nauwelijks heel achterlaten.

De volgende ochtend is het vroeg van bed, want na een goed ontbijt komt Rowan Rafferty naar het hostel. Rowan is directeur en agent van Nem Agency en werkt met veel Finse bands. Tevens is hij een van de organisatoren voor de conferentie van Lost in Music. Rowan vertelt hoe de Finse muziekmarkt in elkaar steekt, hoe je als buitenlandse act in Finland kunt touren en welke risico’s dat meebrengt. Na een klein uurtje kletsen nemen Vincent en Nestori de band mee naar hun appartement. Er is een brunch voor ons voorbereid met een echte Finse delicatesse en pap. Tijdens een kop koffie en thee nemen ze ook hier een interview met ze op voor Kite Records.

In de middag gaat zanger Dolf naar de conferentie, waar hij meerdere lezingen bijwoont en met mensen uit de muziekindustrie spreekt. Ondertussen kijkt de rest van de band naar Tampere. Na wat eten keert Seewolf in de avond terug naar het appartement van Vincent en Nestori om daar ook voor Kite Records een live sessie op te nemen. Na een zenuwachtige start gaat uiteindelijk alles prima en worden er een paar mooie nummers opgenomen. Later in het jaar zal het interview samen met de sessie online komen.

De rest van de avond zijn vrij van activiteiten en worden een aantal locaties van Lost in Music bekeken, zoals het imposante klassieke Olympia. De progband Wheel geeft daar een strakke en goede show weg. De band gaat nog langs Jack the Rooster waar een metal-dj draait en als laatst nog naar Pakkahuone. Hier is het programma al afgelopen, maar de locatie zonder optreden is al een bezienswaardigheid.

De zaterdag staat in het teken van de terugreis. Na het ontbijt wordt er eerst de tijd genomen om in Tampere bandfoto’s te maken en een bakje koffie te drinken. Om één uur wordt de trein naar Helsinki gepakt. Veel tijd is er niet, snel gaat de band door naar het vliegveld. De terugvlucht gaat prima en ook op Schiphol kan de bagage snel worden opgehaald. Bij aankomst in Friesland kan Seewolf terugkijken op een paar goede dagen in Finland.