Nu Podium Asteriks al een tijdje niet meer gevestigd is in de blokhuispoort, wordt er op alternatieve locaties geprogrammeerd. Vaak wat kleinschalig of op bijzondere plekken. Voor deze XL editie is Fresku naar Leeuwarden gehaald om de grote zaal van Zalen Schaaf te vullen met Friese hiphop liefhebbers. Het is een gevarieerde avond waarop lokale helden ook een rol in de programmering spelen.

Als eerste van de support acts bestormt Noorderlicht het podium. Zoals ze zelf omschrijven nemen ze het allemaal niet te serieus, dus dat het publiek dit ook niet helemaal doet sluit daar goed bij aan. Het is het type hiphop wat hedendaags te noemen is en het is dan ook zeker dansbaar. De programmering is wat dat betreft goed want zowel Noorderlicht als YannO weet het publiek aardig in de stemming te brengen voor de magie van Fresku.
In de overige tijd tussen Noorderlicht en YannO is er tijd voor wat publieksparticipatie, er worden wat spontane lines gespit en iedereen heeft de tijd gehad om bier te halen voor de volgende act.

De Franstalige Leeuwarder YannO maakt graag duidelijk dat hij op werkelijk elke plek in de wereld heeft gespeeld, behalve Leeuwarden. Hij bevestigt ook meerdere malen dat deze avond in zijn geboortestad zeker bijzonder is. Er is een handjevol publiek dat durft te beweren dat ze na het eindexamen hun Franse vocabulaire bijgehouden hebben, maar de teksten zijn voor vrijwel iedereen onbegrijpelijk. Ondanks dat weet YannO het zeker over te brengen en laat hij de inmiddels goed gevulde zaal enthousiast wat Franse lines mee schreeuwen.

Noorderlicht

YannO

Inmiddels is Zalen Schaaf goed gevuld met hiphop liefhebbers uit de omgeving en daarbuiten. Het is Fresku zijn eerste show na een bewogen tijd op persoonlijk vlak, een tour door de theaters en de release van de nieuwe plaat in het diepe die 25 oktober j.l. uitgekomen is. Het lijkt alsof hij nooit is weggeweest en vanaf de eerste woorden heeft Fresku Schaaf ingepakt. Hij start dan ook met de tracks glimlach en laatste van mijn soort die op het nieuwe album zijn verschenen. Laatste van mijn soort gaat over zijn positie in de huidige scene en hoe hij en deze wereld zich hebben ontwikkeld. De set van vanavond varieert tussen alle albums die de legende in zijn carrière uitgebracht heeft. 

Fresku

Hoewel de verhalen die de rapper vertelt uiteraard een enorm grote rol spelen, zijn ook zeker de producties niet te onderschatten. De teksten komen bij elke track even hard binnen, maar de onderliggende beats zorgen voor het feit dat er qua energie een enorme opbouw in zit. Hij heeft een emcee naast zich die als een duracell konijn de volledige set over het podium springt, de zaal neemt deze energie over en wordt tot het einde niet meer losgelaten.
Hits als kreeft en kutkop kunnen deze avond ook niet ontbreken en de energie van de moshpits die ontstaan, reikt tot achterin aan de bar. Schaaf is bloedheet, maar iedereen heeft kippenvel over het hele lijf. Elke mogelijke emotie komt naar voren en wordt tot aan de laatste man overgebracht.
Aangezien dit de eerste show is die hij doet sinds dit album uit is, beloofd er nog meer op het programma te staan. Wat deze show maar ook deze man siert is de ongedwongenheid en spontaniteit. Hij hoeft het publiek niet te vragen om naar voren te komen of om mee te doen, het gebeurt en het overkomt je. Zo staat hij van het ene op het andere moment tussen het publiek en voor je het doorhebt is het moment, maar ook deze hele show, weer voorbij. 
​​​Na een show als deze ligt de gemiddelde concertbezoeker vrij overprikkeld in bed, dus om het afgelopen uur dansend te kunnen verwerken, draait Leeuwarder hiphop legende DeeJaay CeeMajor de beste platen.

Mocht de mogelijkheid er zijn om deze show (nog) eens live mee te maken, is dat een aanrader. Ookal is de magie die deze avond in Zalen Schaaf hangt misschien niet te evenaren, Fresku is dat wel. Hij zal je met zijn veelzijdige talent niet teleurstellen en elke locatie waar deze man is, is een bijzondere ervaring.

Fresku

CeeMajor