Hoe lekker is dat als een band tien jaar bestaat en er daarom een reden voor feestje is. Je nodigt een paar andere bands uit en regelt even dat het lokale poppodium ruimte voor je heeft. Vervolgens zorg je dat er voldoende merchandise is om een kleine markt mee te vullen en regel je voldoende eten en drinken. Vervolgens nodig je vrienden, bekenden en familie uit en iedereen mag gratis, zonder een cadeautje mee te nemen, komen. En passant doe je nog even een release van je nieuwe album. Dit is het verhaal van Baldrs Draumar met als conclusie: it bier kin net op!

Dat is dus precies wat het verjaardagsfeest van Baldrs Draumar was afgelopen zaterdag in Neushoorn. Een mooie mix van gezellige merchandise markt, vier bands, vijf shows lekker eten en onbeperkt bier.
De openingsact wordt verzorgt door Baldrs Draumar zelf en wel op de stevige, maar melodieuse wijze die we van ze gewend zijn. Middeleeuwse kleding, akoestische instrumenten en Friese helden hymne’s. De sfeer zit er gelijk goed in en alle nummers worden uit volle borst meegezongen.

Baldrs Draumar

Na een aantal nummers is er  een korte onderbreking voor een speciale gast van de avond. Commissaris der Koning Arno Brok, die als eerste het nieuwe album Magnus in ontvangst mocht nemen. Naast het album wordt ook het gelijknamige stripboek Magnus, door de tekenaar Skelte Braaksma overhandigd. Dhr. Brok beloofde één van de albums aan zijn collega’s van de Faeröer eilanden te geven, zodat Baldrs ook daar bekendheid zou krijgen. Hierna hervatten de Dokkummers hun akoestische show.

Na de relatief gemoedelijk opwarmer van Baldrs Draumar zijn het de stadsgenoten van Atmoran die met hun stevige metalklanken het aanwezige publiek direct weet laten te bewegen. Vol energie en volledige overgave storten zowel band als publiek zich in een mix van ongeremd headbangen en een mosh pit. Aansluitend pakt Tsjuster het stokje over. Ze doen hun naam eer aan met het diep donkere gruntgeluid van de zanger,  aangevuld met een psychedelische lichtshow die alles in het licht zet met uitzondering van de bandleden zelf. Een donkere show met helder gitaarwerk en een stevige drum. Als laatste act in het voorprogramma verschijnt Vanaheim op het podium van Neushoorn, die met hun snelle opzwepende ritme direct het publiek aan het headbangen zetten. Lange haren op het podium en in het publiek wapperen alle kanten op. Een keelzang die zo uit een yurt lijkt te ontstijgen, afgewisseld met heldere zang en een diepe grunt.

Atmoran

Tsjuster

Vanaheim

Tenslotte treedt voor de tweede maal op de avond hoofdact Baldrs Draumar aan voor de presentatie van Magnus. Het is een wervelende show, metal zoals metal bedoeld is. Licht, rook, een theatrale act van de bandeden, snoeiharde gitaarriffs en fantastische drumwerk. Een gezongen heldenepos dat zijn weerga niet kent. Het is een nieuw geluid voor de Dokkumers, maar gezien het enthousiasme van het publiek en schot in de roos.

'Metal zoals metal bedoeld is'