Death metal liefhebbers kunnen vanavond hun hart ophalen als het Morbidfest in Leeuwarden neerstrijkt. De tour rond de ex-zanger/bassist van Morbid Angel, David Vincent, doet de komende maanden de Europese podia aan met I am Morbid. Bij de tour zijn de bands Sadist, Vital Remains en Atrocity aan de line-up toegevoegd en daarmee staat er een ruime eeuw aan metal-ervaring op het podium. Voor deze gelegenheid, op nationale dodenherdenking, is de hoofdzaal van Neushoorn het strijdtoneel.

De sfeer zit er al goed in als Sadist opkomt, mooie banners van Alfred Hitchcocks’ Psycho flankeren het podium, begeleid met het intro 39 Steps van hun meest recente album Spellbound nemen de bandleden hun plaats in. Als laatste komt het rijzige gestalte van frontman Trevor Nadir die uitgedost is als the Texas Chainsaw slager het podium op, met de kettingzaag in de aanslag. Klaar om het volgende slachtoffer te maken. De Italianen maken een progressieve variant van de death metal met verwijzingen naar de horror. Het is ook de enige band van de avond die gebruik maakt van een synthesizer. Tegelijkertijd of om-en-om bespeeld door gitarist Tommy Talamanca die daarbij een verbluffend staaltje multi-tasking laat zien. Helaas wordt er lauwtjes gereageerd wanneer frontman Nadir het publiek probeert op te zwepen. Gezien de muzikaliteit van de band had er zeker wat meer bijval mogen zijn.

Sadist

Wat bij Sadist niet is gelukt, lukt bij Brian Werner van Vital Remains wel. De prikkelende woorden bij het nummer Scorned, ‘I wanna see some fucking blood!’ trekt meteen de aandacht bij een groepje dat vooraan staat om een slamdance in te zetten. Zodra de aandacht ook maar iets dreigt te verslappen, grijpt de frontman in.

'I wanna see some fucking blood'


 

In 2015 wist Werner in Neushoorn nog enigszins te shockeren, door een bijbel te verscheuren en te verbranden. Maar ook dat hij van het balkon in de zaal was gesprongen. Bij het begin van het laatste nummer, Dechristianize van de gelijknamige plaat is het dan tijd om een bloedritueel uit te voeren. Uit de schedel van een geit giet Werner bloed over zich heen. De band heeft voor de tour een speciale jubileumset samengesteld uit dertig jaar dood, verderf en satanisme. De band heeft door de jaren heen veel wisselingen in de bezetting gehad en gitarist Tony Lazaro is het nog enige overgebleven bandlid uit de originele bezetting. Vuig en snel, dat is wat Vital Remains uit de speakers laat knallen. De ogenschijnlijke getergde Werner verlangt het uiterste van het publiek.

Vital Remains

Iets bedeesder gaat het eraan toe bij Atrocity. De Duitsers en één Fries putten inspiratie uit meerdere muziekbronnen, van hitgevoelige gothic en wave tot death metal. Vanavond is er dan uitsluitend de brute kant van de band te horen. Dit keer zonder een basgitarist. Met roetvegen over het gelaat, alsof ze net uit een kolenmijn zijn gekomen, brengt Atrocity vooral materiaal uit de Okkult periode. Het geluid staat meteen goed bij de inzet van Masters Of Darkness.

Frontman Alexander Krull is duidelijk gecharmeerd van de Nederlandse old school death metal, verscheidene nummers draagt hij dan ook op aan bands als Asphyx, Gorefest en Sinister. Tussen de grunts door weet Krull het publiek te vermaken met leuke informatieve weetjes. Atrocity weet behoorlijk te imponeren met hun strakke spel, vooral drummer Joris Nijenhuis weet de gitaristen goed in het gareel te houden. Door de intermezzo’s van Krull loopt de set van Atrocity behoorlijk uit.

Atrocity

En dan is het tijd voor de headliner van de avond, I am Morbid. De lichten doven en het intro van Immortal Rites wordt gestart. Meteen volgt er luid gejuich vanuit het publiek als frontman David Vincent het podium op loopt. Voorts zet hij de bariton stem op die het publiek verwelkomt. Ook bassist/zanger David Vincent loopt al een hele tijd mee met de metal scene. Na twee periodes van tien jaar in Morbid Angel vond Vincent het mooi geweest en wilde hij samen met drummer Tim Yeung en twee getalenteerde gitaristen zich toe gaan leggen op het vertolken van de nummers die hij ooit voor Morbid Angel schreef.

'Het mag wel de ruggengraat genoemd worden van de Morbid Angel discografie'

En wat voor nummers... Het mag wel de ruggengraat genoemd worden van de Morbid Angel discografie. Stuk voor stuk klassiekers van de albums: Altars Of Madness, Blessed Are The Sick, Covenant en Domination. I am Morbid speelt ze in een bijna chronologisch overzicht. Live ligt het tempo beduidend hoger en geheel ongeschonden komt drummer Yeung er niet van af. Er zijn wat haperingen in de breaks tussen de blastbeats. Als Vincent en Yeung zich even terugtrekken achter de coulissen om op te frissen voor het tweede gedeelte van de set, is er nog een gitaarduel tussen de gitaristen Bill Hudson en Kelly McLauchlin. De winnaar is onbekend en laatstgenoemde speelt nog maar vier weken bij de band. Na een klein anderhalf uur zit het optreden er voor I am Morbid op en is er helaas geen ruimte meer voor een toegift.

I Am Morbid

GEZIEN

I am Morbid + Atrocity + Vital Remains + Sadist
Neushoorn, Leeuwarden
Zaterdag 4 mei 2019