Veelal opgeslokt door side projects en daarnaast slechts mild onderhevig aan de druk van een label, dateert het meest recente album Hang alweer uit 2014. Desalniettemin besloot de Californische punkrockband Lagwagon de witte sokken tot ver boven de kuiten op te hijsen voor een 2019 European Spring Tour, en veegt de Friese hardcore/punkrockploeg Meddler met corresponderende finesse het podiumlaminaat voor hen vrij in muziekbastion Iduna.

Een naam van het allooi Lagwagon dien je op te warmen met strakke gitaarmanoeuvres, geëscorteerd door een ongekreukte lijn in tempo. Meddler bewapent het publiek met de juiste middelen voor een onvervalst avondje donderjagen tussen Misfits-shirts en Floorpunch-hoodies. Aangejaagd door het geniale, onalledaagse geluid en voorkomen van frontrocker Ivaylo Argirov, is Meddler de perfecte lont voor de legendarische hoofdact die volgt.   

Meddler

Gaf vlaggenzwaaier Joey Cape in 2017 met het zijkarwei One Week Records Tour nog een geheel andere betekenis aan church on Sunday in de Noorderkerkzaal van Het Bolwerk in Sneek, is Lagwagon twee jaar later meer dan vastberaden de voordeur van Iduna overdwars de aangrenzende ventweg op te blazen. Dat blazen is ver te zoeken wanneer Cape en de zijnen onder begeleiding van het Muppet-loze Mah Na Mah Na de planken op komen wandelen.

'Als uitgetekende Amerikanen vermaakt Lagwagon met bijdehante geestigheden tussen de nummers door'

Echter, het verkeerde been voorbij, ramt de band het volledige tuighuis aan favorieten uit de snaren en staat de achterste linie van de zaal in no time tegen de plint van het podium. Telefoons gaan in de lucht, de eerste porretjes worden uitgedeeld en in een feest van herkenning instemmend op de maat van de muziek richting de dichtstbijzijnde buur geknikt. De set trapt af met het scherpe Violins, en tegen de tijd dat Alien8 en Razor Burn de versterker hebben bereikt, wordt menig mens al over de vingertoppen verplaatst. Als uitgetekende Amerikanen vermaakt Lagwagon met bijdehante geestigheden tussen de nummers door, variërend van slappe larie over slechte knieën tot een olijke discodeun die eindigt in een reggae-riedel. Na een toegift van wederom een mooie reeks underground hits, worden de plectrums de massa ingekeild en laten de heren Drachten achter met nu al een van de meest memorabele shows die Iduna dit jaar op de planken heeft weten te krijgen.       

Destijds verre van gekieteld uit dezelfde kraan te stromen als mainstream groothelden Green Day, The Offspring en Rancid, verdient de iconische punkploeg Lagwagon echter al strepen sinds 1988. Niet voor niets kenmerken shows van langlopende formaties zich door een hondstrouw publiek, en zijn optredens van eerstelingen van dit kaliber voor de doorgewinterde fan, ondanks anoniem beukend in dezelfde pit, immer een weerzien van een oprechte harde kern.  

Een kern die al decennialang met de band meegroeit en dat zal doen tot zwaartekracht de zak ongenadig voorbij de enkels heeft getrokken. Anno 2019 staan de mannen van Lagwagon nog steeds middenin de scene. Regelrecht jeugdsentiment verheven tot punkklassiekers. En om enige gevlerkte woorden aan te halen en onverstoord in de geslachtsdelen te blijven: ”If you hadn’t taped your balls to the inside of your leg, they would have blown off clean.”

GEZIEN

Lagwagon + Meddler
Poppodium Iduna, Drachten
Donderdag 23 mei 2019