Podium Asteriks presenteert, tegenwoordig op wisselende locaties, vaak bands die behoorlijk afwijken van wat gangbaar is. Een mooi voorbeeld is de programmering van het Groningse The Desmonds, KIEFF uit Oegstgeest en het Amsterdamse Jagd. Alle drie komen ze uit het alternatieve circuit, maar volgen stuk voor stuk een geheel eigen aanpak. Voor de gelegenheid strijken de acts neer in De Backstage van Neushoorn voor een avond eigenzinnige optredens.

The Desmonds uit Groningen hebben kort geleden in de grote zaal van Vera gespeeld en treden verder vooral regelmatig in het noorden van het land op. Hun eerste single Street Signs met Never Coming Home als B-kant, dateert van maart 2018. Zelf omschrijven ze hun stijl als indierock, hoewel de rauwe invloeden van garage duidelijk hoorbaar zijn. Het wordt allemaal enthousiast en energiek gebracht, maar daarentegen ook bij vlagen hard en rommelig. Met als gevolg dat de zang met regelmaat niet echt tot z’n recht komt.

The Desmonds

KIEFF pakt het in vergelijking met The Desmonds iets melodieuzer aan. Ze hebben in 2017 meegedaan aan Popronde en hun eerste single Yr Monkey/Real Men Drink Soft Lemonade is vorig jaar augustus uitgekomen. Zelf zeggen de heren theatrale noise pop met een licht psychedelisch tintje te maken.

Dat klopt wel als je de wat zweverige zang en het samenspel van de beide gitaristen beluistert. Het is origineel, maar de band moet er voor waken om onsamenhangend in hun opzet te verzanden. Gelukkig is er ook de stevige ritmesectie die het geheel strak bijstuurt.

Hoofdact Jagd is de band met de meeste ervaring en onderscheidingen. Zo zijn ze winnaar van de Amsterdamse Popprijs 2016 en in 2018 genomineerd voor aanmoedigingsprijs de Zilveren Notekraker. Ook werden ze door 3VOOR12 uitgeroepen als Popronde talent. Verder hebben ze eerder op Eurosonic Noorderslag en dit jaar nog op het Bevrijdingsfestival in Utrecht gespeeld.

'Experimentele vondsten en vervreemdende effecten volgen elkaar in hoog tempo op'

Tevens heeft de band al drie EP’s uitgebracht en werken ze nu aan het eerste album dat gepland staat voor het najaar. De bandleden hechten veel waarde aan live optredens en bij het schrijven van nieuw materiaal is hun individuele spontane inbreng erg belangrijk. Zo is het begin van de set in De Backstage bijna een beetje folk-achtig, waarna experimentele vondsten en vervreemdende effecten elkaar in hoog tempo opvolgen. Dat kan alleen als je goed op elkaar ingespeeld bent en het is knap dat Thom Schotanus zijn rol van nieuwe bassist nu met verve vervult. Zangeres Nanne van der Linden, die bovendien een instrumentele bijdrage levert, dwingt respect af. Haar vocale kwaliteiten en presentatie doen wel wat aan de new wave diva Lene Lovich denken. Ook de kwaliteiten van de overige bandleden zijn een aanleiding om uit te kijken naar de genoemde volgende stap in de carrière  van een groep die zeker nog kan groeien.

GEZIEN

Jagd + KIEFF + The Desmonds
De Backstage/Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 17 mei 2019