Terwijl de ingetogen lentezon zich door de straten van Leeuwarden worstelt, staat ondergetekende voor de deur van Club Hemingway op de bel te drukken om naar binnen te kunnen. Een afspraak met de organisatie van Nøthing staat op de planning. Het techno-feest, dat op 25 mei plaatsvindt, is een geheel nieuw concept in de wijde wereld van het Leeuwardens uitgaansleven, waar de feesten als paddenstoelen uit de grond schieten. De poging van Nøthing zich te manifesteren en te onderscheiden in deze concurrerende wereld is dan ook ronduit bewonderenswaardig te noemen. 3VOOR12/Friesland is benieuwd naar de drijfveren en motivaties van de organisatie. Wat kunnen we van dit nieuwgeboren dancekindje de komende tijd verwachten?

Nøthing in Club Hemingway

Omdat aan de bel geen gehoor wordt gegeven, poog ik met een ferme klop op het raam de aandacht van de personen op de dansvloer te trekken. Na wat uitbundig gezwaai kruipt een man van zijn barkruk en haast zich richting de deur van Club Hemingway. Na enige gepriegel aan het groene gestalte opent hij uiterst opgewekt de Leeuwarder nachtclub. “Richard Kuipers”, stelt de kalende, grijze man zich enthousiast voor. “Ik ben één van de organisatoren van Nøthing”, stelt hij terwijl zijn vinger naar zijn borst wijst. “Van harte welkom in Club Hemingway, de beste indoorlocatie die Leeuwarden te bieden heeft.”

Grappig en speels Nøthing

De mini-rondleiding naar de dansvloer die volgt gaat gepaard met enkele korte stoppen bij de reclameborden van Nøthing. “Ja, dit zijn toch wel onze pareltjes”, stelt de fanatieke Richard terwijl de naam ‘Nøthing’ in het groen en rood voorbij flitst. “Al die speelse lichten doen het natuurlijk altijd goed op de techno-feestjes.”

'Nøthing wil tegen de serieuze business ingaan die de dancescene is verworden'

“De vorige keer dat we deze reclameborden gebruikten, ging iedereen er mee aan de haal”, voegt een blondine. die zich als DJ Carmen Lisa voorstelt, zich bij ons gesprek. “Nøthing heeft enkele maanden terug een feestje gegeven in Amsterdam, daar zijn de helft van de borden zoek geraakt”, vervolgt de jonge vrouw met een lach. De 19-jarige Carmen Peper (zoals Lisa echt heet) is een veelbelovend en aanstormende talent. Ze is nauw betrokken bij de organisatie van Nøthing en maakt furore in de wondere wereld der techno.

Het reclamebord draagt volgens beide het hele principe van het feest uit. “Als mensen mij vragen wat ik belangrijk vind in mijn feest, definieer ik ons concept graag met de termen ‘grappig’ en ‘speels’”, stelt Richard overtuigend. “Nøthing wil tegen de serieuze business ingaan die de dancescene is verworden. Het gaat bij ontelbaar veel feesten over het winstbelang en het draaien van een zo hoog mogelijke omzet. Dat is het laatste wat wij voor ogen hebben. Het gaat bij Nøthing gewoon puur om plezier te hebben.”

‘Nøthing beats good sex’

Naast het ideologisch fundament, verdient ook de naam van het feest de aandacht vindt de Fries. “Iedereen heeft het tegenwoordig altijd maar druk in zijn of haar leven. Het is dan heerlijk om even terug te gaan naar Nøthing. Naar die simpele vierkwartsmaat, waarin je heerlijk even je gedachte leeg kunt maken. Dan vergeet je even lekker alles om je heen.”

“Dat is inderdaad onze gedachte die we over willen brengen op het publiek”, vult Carmen aan. “Kom hier om te chillen en laat jezelf even lekker onderdompelen in onze muziek. Droom gewoon eens even lekker weg in plaats van je zorgen te maken om alle drukte in het dagelijks leven.”

“Plus hebben we de naam ook aangevuld met de ø (Noorse O). Dat betekent niks, dat nulletje met het streepje staat gewoon voor nada”, pakt Richard het gesprek weer op. “We moeten ons met zo’n naam natuurlijk wel een beetje onderscheiden, maar dit heeft een leuke dubbele betekenis. Bovendien leent de naam zich uitstekend voor leuke slogans. De vorige keer hadden we als overkoepelend motto bijvoorbeeld ‘Nøthing beats good sex’. Dat werd door de bezoekers wel gewaardeerd.”

Je drukt de steen met zijn allen

“In mei 2018 ben ik samen met een kompaan begonnen een leuk feestje te geven”, begint Richard zijn betoog over de prille ‘geschiedenis’ van zijn pasgeboren kindje. “Dat had niets met Nøthing te maken maar we haalden er beide zo ongelooflijk plezier uit, dat we besloten vaker feesten te gaan organiseren. In oktober hebben we vervolgens een feest gegeven dat voor het eerst de naam Nøthing droeg. Toen was ons kindje écht geboren.”

'Een feest houden is altijd spannend, zelfs al doe je het alleen voor je familie'

“Een feest houden is altijd spannend, zelfs al doe je het alleen voor je familie. Maar wat we nu proberen neer te zetten is een aantal stappen verder. Als het ware ben je een steen aan het duwen, die je in je eentje niet weg krijgt,” probeert de kalme Fries met een treffende metafoor te verwoorden. “De groep vrijwilligers die bij Nøthing betrokken zijn zorgen er voor dat die steen wel gaat bewegen. We laten met zijn allen iets rollen en dat geeft een enorme kick.”

Veelbelovende line-up voor weinig geld

Het feest vindt één keer in de drie maanden plaats achter de deuren van Hemingway. “Veel vaker moet ook niet, dan is de sjeu er wel een beetje van af. Daarnaast hebben we allemaal een drukke baan en een gezin. Daar besteden we uiteraard ook alle aandacht en liefde aan.”

'Als je wilt kun je gewoon lekker zaterdagavond nog beslissen om te komen'

De kaarten aan de deur kosten ook maar drie euro. Een welkome vernieuwing in de scene waar de prijzen van een kaartje vaak torenhoog zijn. “Er is ook geen voorverkoop of iets dergelijks. Als je wilt kun je gewoon lekker zaterdagavond (25 mei) nog beslissen om te komen. Het begint om half twaalf en gaat door tot zes uur in de ochtend. Ik draai zelf een stuk en dit vullen we aan met een set van Carmen, Miss Thalia, Nachtstroom en CyrielV.

Zowel Carmen als Richard kijken er ongeloof naar uit. “Die drie euro entree en dan zo’n mooie line-up met fantastische dj’s, daar kun je het natuurlijk niet voor laten liggen. In Hemingway kunnen we ongeveer zeshonderd bezoekers verwelkomen. Maar nogmaals, daar gaat het ons niet om. Als het hier maar gezellig druk is dan is het goed genoeg”, wijst Kuipers enthousiast om zich heen. “We gaan in ieder geval gewoon lekker ons ding doen en zien wel wat er op ons pad komt. Hoe ons muzikale kindje nu weer tot bloei gaat komen.”

INFORMATIE

Een nieuwe editie van Nøthing - is real in Club Hemingway vindt plaats op zaterdag 25 mei. De entree is drie euro en de dj's starten de muziek om 23.30 uur en draaien door tot 06.00 uur in de ochtend. De volgende dj's kun je verwachten achter de draaitafels: Carmen LisaCyriel
Miss Thalia
NachtstroomSir Dancealot.