EP-recensie: Raptiel - Terug bij af EP-recensie: Raptiel - Terug bij af

Introspectief, dansbaar, maar vooral goudeerlijk

, Tekst: Tom Röfekamp

De Backstage is op 4 mei het toneel voor de presentatie van Raptiel’s EP ‘Terug Bij Af’. Niet per se het predicaat podium waar zijn muziek zich bij uitstek voor leent. Wel in zijn thuisprovincie Friesland, net zo onlosmakelijk verbonden met zijn identiteit als de dansbare beats. Het is de derde EP die de rapper in opeenvolgende jaren uitbrengt.

Martijn Werkhoven, ook wel Raptiel, heeft een formule. Gooi er radiogevoelige dancehall-instrumentalen en een onmiskenbare Friese tongval in en je creëert een sound. De Raptiel-sound. De identiteit was er al en ook op Terug Bij Af wordt daaraan vastgehouden. De EP gaat echter heel anders van start. Introspectief en kwetsbaar, in plaats van de onkrenkbaarheid waar hij zich voorheen mee presenteerde. De titeltrack komt binnen en belooft veel voor het vervolg.

Reden en Dat Is Het Leven maken de verwachtingen helaas niet waar. De gastbijdrage op de eerste raakt niet en de andere is een uitstapje waar Raptiel zich niet zo goed raad mee weet. Het akoestische, jazzy instrumentaal begint verfrissend, maar de semi-zangerige flow voelt ongepast. De hook had een blijvertje kunnen zijn, maar mist energie waar nodig.

Conceptueel is er nagedacht. Het melancholische eerste deel wordt klakkeloos gescheiden van het positievere tweede door Hassenpflug Peptalk. Deze sterke interlude zet de toon voor de single Kaders, welke de luisteraar herintroduceert aan die kenmerkende Raptiel-sound. Zelfs de grootste houten klaas zou headboppen op deze tune, iets wat Martijn toch verrassend vaak lukt. Hetzelfde geldt voor de daarop volgende track Vergif.

Wat aan Raptiel te prijzen is, is zijn eerlijkheid. In eerste instantie lijkt het gebral op Automatisch totaal misplaatst tegenover de introspectie die hij eerder op de plaat toonde. Tot hij met de lyric ‘Ben onzeker maar gedraag me als een reus’ komt. Hij wéet het. En ook die hook is weer rete-catchy. Raptiels rijmtechnische skills zijn en blijven niet wereldschokkend goed. De gastbijdrage van Hassenpflug op Voelt Goed is een welkome poëtische aanvulling van een hiphop EP, waarop de hoofdartiest daarin zélf tekortschiet. Maar het totaalplaatje maakt Terug Bij Af zeer prettig om naar te luisteren. Is het een creatief meesterwerk? Nee. Maar het voelt goed.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland