Tijdens een drie uur durende Popronde Special van 3VOOR12 Radio op 3FM heeft de organisatie de namen bekendgemaakt van de acts die dit najaar door het land trekken. Uit de vele inzendingen kwamen 146 acts bovendrijven. Zij zullen deelnemen aan het grootste rondreizende festival van Nederland, Popronde, die plaatsvindt tussen donderdag 12 september en zaterdag 30 november en 41 steden zal aandoen. Op vrijdag 20 september strijkt Popronde in Friesland neer, plaats van bestemming zal dan (evenals voorgaande jaren), Leeuwarden zijn.

Popronde wordt vaak gezien als een opstapje naar een succesvolle carrière. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn, hebben artiesten als Blaudzun, De Staat, Chef'Special en Kensington bewezen dat Popronde hen geen windeieren heeft gelegd. Recentelijke voorbeelden zijn Eut en Tape Toy. Daarnaast is het voor de bands natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om eens buiten de provincie te spelen en op plekken op te treden waar men tot voor kort niet aan gedacht had. Onder de 146 acts die komend najaar deel uit zullen maken van Popronde Nederland, zitten ook enkele Friese artiesten. Wij stellen de bands even aan je voor, voor zover je ze nog niet kent.

Seewolf

De heren van het gitaarrock kwartet uit Oudebildtdijk hebben het allemaal al eens meegemaakt, maar lijken met Seewolf in hun tweede jeugd te zitten. Enkele weken geleden bracht de band zijn voortreffelijke debuut EP, Moonwater EP, uit. Live staat Seewolf ook als een huis. Sfeervolle, gelaagde gitaarrock, dat is waar deze heren voor staan. De bezoekers aan Popronde 2019 zouden wel eens heel veel plezier aan deze band kunnen beleven.

Hilbrandt

Ook geen jonge honden meer zijn de heren van Hilbrandt, de enige dame in de band zorgt voor een acceptabele, gemiddelde leeftijd. Na vele omzwervingen in de Friese popscene lijkt Laurens van der Meulen zijn finest hour te beleven met de Nederlandstalige synthpop band Hilbrandt. En het moet gezegd, het geluid klinkt volwassen (getuige de eerste singles en live optredens) en mag gehoord worden, ook buiten Friesland. Misschien wel voorál buiten Friesland!

SWEETGODANIMALS

SWEETGODANIMALS draait eveneens al een tijdje mee in het circuit, maar sinds kort lijkt de band daadwerkelijk de wind in de zeilen te hebben. Recentelijk bracht het kwartet uit Dokkum een handvol singles uit en volgde de debuutplaat Distant. Daarnaast waren ze de afgelopen tijd niet te missen op de Friese podia. De uitverkiezing voor Popronde is dan ook een beloning voor het harde werken van de band en met een nieuwe, alleraardigste plaat op zak, heeft de band ook nog eens het nodige handelswaar om aan de man te brengen.

The Resurrection

Vanuit het niets waren ze daar, The Resurrection. Maar onbekende gezichten zijn het geenszins. In een vorig leven maakten ze muziek als Flying Trashcans, gooiden even de handdoek in de ring, maar pakten deze even zo snel weer op toen niemand keek. Ruim een jaar zaten de heren opgesloten in een oefenhok, en ineens was daar de wederopstanding van een zeer getalenteerd stel muzikanten. Logisch ook dat de naam veranderde in The Resurrection. En passant werd er ook gelijk een debuut EP gedropt, welke zeer succesvol werd gepresenteerd in de Koperen Tuin. Elke band zou jaloers zijn op zo’n debuut EP, voor deze vier muzikanten lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Next stop: Popronde!

BOYAKIRA

In 2016 en 2018 namen Peter van Beets en Roel Meijer al eens deel aan Popronde. Toen reden ze, samen met samen met Redmer de Boer door Nederland in een busje waarop groot de naam Abdomen stond. Dit jaar laten ze De Boer thuis en zijn ze onder de naam BOYAKIRA geselecteerd voor Popronde. Wat begon als een aardigheidje is inmiddels uitgegroeid tot een serieus project. Al komt het woord serieus niet voor in het woordenboek van Van Beets en Meijer. Lol maken en plezier hebben in het spelen, dat is waar het bij hen om gaat. Ze kunnen nu hun lol niet op met een nieuwe deelname aan Popronde.

Johnny Loves Me

Toegegeven, Johnny Loves Me is dan niet helemaal (of helemaal niet) Fries, hij geniet wel zijn opleiding alhier. Daarom zijn wij niet minder trots dat onze Twentse Fries ook geselecteerd is voor de Popronde! Het lijkt sowieso niet op te kunnen voor Jonathan Bergsma, de eenentwintigjarige Enschedeër die schuilgaat achter het alter ego Johnny Loves Me. Recentelijk plaatste de jonge rapper zich nog voor de finale van de Grote Prijs van Nederland en nu komt daar ook nog eens de Popronde bij. Had we het al gehad over die fantastische debuut EP Swavy Baby die begin dit jaar het daglicht zag? Johnny Loves Me gaat groot worden, heel groot! De Popronde bewijst zichzelf hiermee een goede dienst.
 

INFORMATIE

Meer informatie met betrekking tot de Popronde kun je vinden op de site (popronde.nl) evenals alle geselecteerde act en speelsteden. Hier kun je de uitzending van 3VOOR12 radio van gisteravond (waarin de selectie voor de Popronde 2019 bekend werd gemaakt), terugluisteren.