Ooit begonnen als Texas Radio bracht The Grand East in 2016 het debuutalbum Manova Camarata uit. Vergelijkingen met The Doors en Captain Beefheart werden al snel getrokken, zodat je de cd ‘blind kon kopen’. What A Man uit 2018 kreeg nog meer aandacht van muziekrecensenten. De bluesrock met een flinke scheut soul is gebleven, maar de band heeft zich verder ontwikkeld en de sound pakt afwisselender uit. Zeker niet slecht voor een ‘niets ontziende tornado van vrijgevochten Tukkers’, zoals de band zichzelf typeert.

Frontman Eric Ennema, gitarist Gerco van Beek, bassist Maarten Bruining en drummer Hans van der Iest hebben hun sporen in de Noordelijke scene verdiend. Het is dan ook niet de eerste keer dat ze als Drift in Neushoorn staan. Afgelopen najaar waren ze ook al present bij Local Heroes. Zelf  kenmerken ze hun muziek als een mix van indie, punk en hardcore. Zanger Ennema mag dan meer hebben met Britpop en Americana, het spel van gitarist Gerco komt af en toe ook wat bluesy over. En daar is absoluut niets mis mee. Ook is het sterk dat er voor een persoonlijke benadering van de muziek wordt gekozen, waarbij de eigen beleving een belangrijke rol speelt.

Drift

Hun tweede album What A Man staat duidelijk centraal tijdens het optreden van The Grand East. Deze plaat is o.a. met behulp van Pablo van de Poel en Simon Akkermans opgenomen in de Electrosaurus Southern Sound Studio van DeWolff. Zanger Arthur Akkermans, gitarist Niek Cival, bassist Teun Eijsink, drummer Imanishi Kleinmeulman en de nieuwe organist Barend Lippens, staan hun mannetje. Zeker de bijdrage van Lippens verdient respect, want hij heeft zich als vervanger van Joris van den Berg de songs van The Grand East snel eigen gemaakt. Dat Arthur Akkermans een dijk van een stem heeft, blijkt al snel na het intro van Apocalypse Now.

Het titelnummer What A Man is ondanks de soulvolle zang en sterke presentatie toch meer de single van het album. Sweet Boy is een sfeervol nummer, waarbij het Hammond orgel vooral in het tweede gedeelte goed tot z’n recht komt. I’ve Been Young is meer een zwaarmoedige balad doorspekt van zowel stevige als scherpe riffs. Bij Kiss The Devil, waarvan het intro wel wat aan Ennio Morricone doet denken, kan Akkermans zich in ieder opzicht lekker uitleven. Het is duidelijk dat The Grand East zowel in de studio als live veel te bieden heeft en mogelijkheden kent om zich nog verder te ontwikkelen.

GEZIEN

The Grand East + Drift
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 8 maart 2019