De Nederlandse band MY BABY heeft onlangs hun nieuwe plaat Mounaiki uitgebracht en viert dat groots in de clubs in Nederland. Het debuutalbum My baby loves voodoo! werd genomineerd voor een Edison in de categorie Jazzism Publieksprijs. In maart 2016 won de band een Edison in de categorie Alternative voor het album Shamanaid. Kortom: MY BABY is een band waar veel van te verwachten valt. In het voorprogramma staat Thomas Oliver. Hij is een bekroonde singer-songwriter uit Nieuw-Zeeland, die bekend staat om zijn zachte zang, zijn boeiende houding op het podium en zijn gitaarspel.

Thomas Oliver

Thomas Oliver

Thomas Oliver maakt gedurende zijn optreden een mix van roots, soul, folk en elektronische muziek. De zachte liedjes komen niet erg binnen. Het blijft klein en het voelt alsof Oliver te verlegen is om de zaal mee te nemen. Maar het optreden laat toch een bepaalde kleur zien. Hij zit alleen op het podium en vult de zaal met zijn tedere, maar toch bombastische, geluid. De tegenstellingen klinken door in zijn muziek wat het bijzonder creatief maakt. Zijn muziek neemt je mee op een reis zonder eindbestemming. Hij komt over als een straatmuzikant waar je voorbij loopt, maar toch even naar blijft luisteren.

Heel anders is dat bij MY BABY. De band laat je stilstaan en genieten van hun onnavolgbare chaos. Het drietal improviseert overtuigend tijdens solo’s en vindt daardoor binnen hun chaos een eigen weg. De melodie klopt en wordt strak uitgevoerd waardoor je in een soort trance mee gaat met wat er op het podium zich afspeelt.

'Het brengt rust, maar is toch uitbundig'

Het schouwspel doet zich voor als een drukke weg waar je toch even je rust vindt. Het brengt rust, maar is toch uitbundig. De muzikanten leiden de meditatie waar je je aan over moet geven om het geheel te begrijpen. Daardoor heeft de band iets psychedelisch, maar het is te begrijpen voor de normale toeschouwer. De muziek van MY BABY is dansbaar en maakt je vrolijk. Dit komt onder meer door de jazz invloeden.  

Naarmate het concert vordert, worden ze brutaler. De drums zijn steeds meer aanwezig. Het publiek wordt vanuit de meditatie weer teruggebracht naar de werkelijkheid. Het dromerige gevoel is weg en MY BABY laat zich zodoende van een hele andere kant zien.

Een kant die ruw is en je wakker maakt. Maar het trio heeft goede bedoelingen en zoekt de uitersten op. MY BABY laat daarmee zien niet bang te zijn voor wat er komen gaat, maar zoals hun muziek in het hier en nu leeft.

GEZIEN

MY BABY + Thomas Oliver
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 29 maart 2019