De boomlange Fries om Utens, Meindert Talma, heeft in de afgelopen jaren op geheel autonome en eigenzinnige wijze een roemrucht repertoire opgebouwd van liedjes vol met absurditeiten. In de afgelopen jaren kwam in zijn liedjes één van zijn liefhebberijen – voetbal – regelmatig langs. Een aantal jaren geleden wijdde Talma zelfs al eens een compleet album aan voetballers die slechts éénmaal in het Nederlands elftal mochten komen opdraven. En onlangs kwam het album Balsturig uit, met opnieuw voetbal als centraal leidmotief. Met deze nieuwe nummers is Talma’s voetbalrepertoire inmiddels van voldoende omvang voor een avondvullend programma over voetbal. Reden voor Meindert om met zijn Grote Meindert Talma Voetbal Show vol voetballiedjes, triviale voetbalfeitjes en droge voetbalgrapjes door het land te trekken.

Ondanks het feit dat de lokale SC, vanavond een thuiswedstijd speelt is de Arena-zaal in Neushoorn goed gevuld. Het publiek krijgt vanavond een zeer onderhoudende bloemlezing uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis voorgeschoteld. Gortdroog en onnavolgbaar associërend overstelpt Meindert de toehoorders met triviale feiten en belevenissen van bekende en minder bekende Nederlandse voetballers.

Dit alles wordt ondersteund door bij elkaar gesprokkelde beelden en filmpjes uit de rijke Nederlandse voetbalgeschiedenis. Talma put daarbij ook zonder enige gêne uit zijn beeldarchief, waarin zijn obscure voetballiedjes in diverse voetbalpraatprogramma’s worden becommentarieerd.

Meindert Talma

Grote namen als Arjen Robben en Robin van Persie komen tijdens de show aan de orde in muzikale lofzangen. Bij een nummer over Louis van Gaal schuurt Meindert tegen het cynisme aan. Maar ook minder bekende voetballers uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis komen ruimschoots aan bod. Stuk voor stuk voetballers met een wonderlijke levensloop.

'Zonder ironie of waardeoordelen maakt Talma het schijnbaar gewone bijzonder'

Bijzonder is Talma’s lofzang op de enorme snor van Abe van de Ban, een overigens verder nauwelijks relevante voetballer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Hoogtepunten van de avond worden gevormd door het inmiddels onder liefhebbers uitgegroeide cultnummer over de Leeuwarden voetballer Oeki Hoekema en het al wat oudere nummer Karl-Heinz Rummenigge, dat vergezeld gaat met hilarische beelden van onhandig dansende dames en heren op de achtergrond.

Talma verloochend in zijn show zijn noordelijke afkomst niet; diverse Groningse en Friese voetballegendes komen langs, waaronder Abe Lenstra, Dick Nanninga, Atte Bouma en ook aan de levensloop van de legendarische trainer van Heerenveen en Cambuur, Fritz Korbach wordt een nummer gewijd. Niet alleen bekende en minder bekende voetballers en trainers komen vanavond aan de orde; ook de treurige geschiedenis van het roemruchte voetbalstadion De Langeleegte in Veendam wordt op onnavolgbare wijze bezongen door de boomlange zanger. 

En daarin zit ook de kracht van Meindert; met een encyclopedische feitenkennis behandelt Talma onderwerpen die op het eerste gezicht de moeite van behandeling niet waard lijken. Zonder ironie of waardeoordelen maakt Talma het schijnbaar gewone bijzonder. De Grote Voetbal Show van Talma houdt daarbij het midden van een concert, een muzikale spreekbeurt en een literaire voetbalavond. Met dit ouderwets bevreemdend, gedreven en overtuigend optreden laat Talma zien, een volstrekt eigenzinnig en autonoom kunstenaar te zijn. 

GEZIEN

De Grote Meindert Talma Voetbal Show
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 1 maart 2019