Podium Asteriks was eigenlijk een met de Blokhuispoort, daarom is het even wennen om Zalen Schaaf binnen te gaan. Net zoals in de Blokhuispoort hangt hier een authentieke sfeer, maar meer die van een buurtcentrum. Toch ziet de lobby waar het vanavond gaat gebeuren er knus ingericht uit, en hangt er een Asterikssfeertje. De eerste avond in Zalen Schaaf staat in het teken van Friese acts. Wtrvld uit Joure, Hilbrandt en JSSY uit Leeuwarden.

Om acht uur in de avond is het nog angstvallig rustig en het lijkt alsof het een rustige Idefix editie gaat worden voor Podium Asteriks in de lobby van Zalen Schaaf. Dit blijkt erg mee te vallen wanneer Wtrvld het podium betreedt, de zaal is niet meer leeg. Opvallend is de soundcheck, wat meer klinkt als een jamsessie. De heren produceren akoestische postrock nummers. Deze doorgewinterde muzikanten weten wel waar ze mee bezig zijn en brengen een arsenaal aan instrumenten mee. De soundcheck loopt vloeiend over in de set, en met name de gitaristen laten hun kunsten zien. Het nummer Discharge Coalition heeft een lekkere opbouw en het tempo versnelt steeds. Toch lijkt het optreden meer een veredelde jamsessie in de oefenruimte. “Doorgaans spelen wij ook ongeveer vier uur lang”, geeft de leadgitarist aan.

Wtrvld

Net als bij Wtrvld tijdens deze Friese acts georiënteerde avond, staat het podium bij Hilbrandt vol met muzikanten en instrumenten. De bombastische synthrock slaat je direct om de oren en dit gecombineerd met bijzondere teksten, zorgen ervoor dat je aandacht naar het podium gaat.

'De bombastische synthrock slaat je direct om de oren'

Hier gebeurt veel: een shirtloze drummer die niet lijkt te zweten, zang gedrenkt in autotune en flink wat elektronische elementen. Frontman Laurens van der Meulen oogt erg op zijn gemak op het podium en lijkt in de waan al de grootste act van 2019 te zijn. De muziek is catchy en aanstekelijk, maar na een paar nummers is de formule wel duidelijk en wordt de autotune bijna irritant, vooral omdat de tekst moeilijk te verstaan is.

Hilbrandt

Het is aan JSSY om de avond af te sluiten en de bezoekers dansen dan ook direct mee op de funky nummers. Een walm van rook, zweet en bier vult de zaal. De muziek van JSSY valt niet in een hokje te proppen. De muziek is erg divers en invloeden uit tal van genres zijn te horen, waarbij in de basis funky elementen telkens terug komen. Zou je ze alsnog in een hokje willen duwen, dan is het label indie wellicht wel dekkend.

Het geluid is spijtig genoeg slecht gedefinieerd, waardoor de zang op de meeste momenten weg lijkt te vallen. Dit deert het publiek niet, die zich verder in het zweet werkt door mee te dansen. Dit is dan ook niet moeilijk met de muur van geluid die op ze afkomt. Elk nummer lijkt ook een eighties tintje te hebben, door het gebruik van de synthesizers. De trouwe Asteriksgangers hebben het vanavond niet af laten weten en dit zorgt er voor dat Idefix #5 in Zalen Schaaf geslaagd is.

Wtrvld

Wtrvld

Hilbrandt

Hilbrandt

JSSY

JSSY

GEZIEN

Idefix #5: JSSY + Hilbrandt + Wtrvld
Podium Asteriks @Zalen Schaaf, Leeuwarden
Vrijdag 16 maart 2019