Het hoge woord is er uit: na opwarmertjes in de vorm van singles Rat Eats Snake, Fluctuate en Values, zag het debuutalbum van SWEETGODANIMALS op 15 maart 2019 het levenslicht. Het album werd officieel gepresenteerd tijdens het programma Noardewyn van Omrop Fryslân en is sindsdien te beluisteren via Spotify en tijdens optredens te koop op cd.

Wie het Dokkumer dreampopcollectief al een tijdje volgt, heeft de meeste nummers op het acht tracks tellende debuutschijfje ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Reeds eens opgenomen publieksfavorieten Your Mind en Values zijn voor deze release nauwelijks in een nieuw jasje gegoten en hebben dus het herkenbare geluid behouden. En ook het opzwepende Psalm 47 dat al een tijd lang de succesvolle afsluiter is van live-optredens, heeft nu zijn weg gevonden naar de opnamestudio, zij het in een versie van slechts 48 seconden!

Een album uitbrengen is voor een jonge band altijd een behoorlijke stap en schoonheidsfoutjes horen daar als vanzelfsprekend bij.  Een eerste luisterbeurt van het schijfje valt echter wat tegen. In het opnameproces van Distant lijkt de groep dan toch wat steekjes hebben te laten vallen. Dat wil zeggen: muzikaal zit het wel snor met SWEETGODANIMALS en na een periode van veel bandwissels, lijkt de band nu toch een vast formaat gevonden te hebben voor hun energieke liveshows.

Op het album echter, klinken de tracks wat flauwtjes en met een stuk minder passie en energie over de speakers knallend dan we gewend zijn van het viertal. Jammer, want gezien de tijd die we hebben moeten wachten op het album en door de geraffineerde opbouw naar de uiteindelijke release, waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen.

Is het dan helemaal niks? Nee natuurlijk niet! Ook op debuutplaat Distant  met psychedelish artwork van Daniëlle Boorsma klinken de dromerige gitaren en het herkenbare lijzige stemgeluid van Stefan Boorsma weer door. Fluctuate is een oorwurm met hitpotentie, het eigenzinnige Soundscape is een welkome break voordat Your Mind begint en de afsluiter Premonition had best mogen worden uitgebracht als single.

SWEETGODANIMALS weet niet te overtuigen in de huiskamer, maar is des te meer een act die je live gezien moet hebben. En daar zijn kansen genoeg voor. Zo is nu al bekend dat de band op 29 maart de aftershow van My Baby in Neushoorn verzorgt en kun je ze in april vooral live zien in Groningen. Met de lente en daarna het festivalseizoen voor de deur, zullen daar ongetwijfeld spoedig nog meer speeldata bij komen.