Morgenmiddag vindt in het Kunstencentrum Atrium in Sneek de Voorronde Kunstbende Friesland 2018/2019 plaats. In ruim acht catogorieën strijden jonge, ambitieuze Friese creatievelingen om de felbegeerde titel ‘winnaar Kunstbende Friesland’ en hopen via deze weg een plek in de landelijke finale van de Kunstbende te bemachtigen. Reden genoeg voor 3VOOR12/Friesland om Manon Talman en Jacobine Prins van Kunstbende eens aan de tand te voelen.

Kunstbende is een gevestigde naam in de culturele wereld. De organisatie bestaat inmiddels dertig jaar en biedt een podium aan jonge creatievelingen. Hieraan is jaarlijks een wedstrijd verbonden. Trijntje Oosterhuis was ooit een van de eerste winnaars van de Kunstbende. Maar ook Krezip, Stefano Keizers en Jan Kooijman hebben in het verleden aan de wedstrijd mee gedaan. In elke provincie vinden regionale voorrondes plaats en deze wordt in Friesland georganiseerd door Kunstbende Friesland. Deelnemers kunnen meedoen in verschillende categorieën zoals dans, DJ, muziek, expo, fashion, taal, theater en film.

'Trijntje Oosterhuis was ooit een van de eerste winnaars van de Kunstbende'

Kunstbende Friesland is zeer tevreden over het aantal aanmeldingen voor de editie van dit jaar. “Er zijn bepaalde ambities”, vertelt projectleider Manon Talman. “Enkele jaren geleden hebben we gezegd dat we deze beleidsperiode willen gaan uitgroeien tot vijfenzeventig deelnemers. Dat hebben we dit jaar gehaald en daar ben ik wel heel erg trots op. Het is op zich wel heel fijn om te zien dat we weer zijn gegroeid. Tussen 2012 en 2015 was er enorm veel krimp. Er was niet heel veel nieuwe aanwas. Echt een dipje om zelf iets te maken in de jongerencultuur.”

Volgens stagiaire Jacobine Prins zijn veel jongeren niet bekend met Kunstbende. “Ik ga veel bij scholen langs en merk dat veel kinderen er nog nooit van gehoord hebben, terwijl dat wel onze doelgroep is.” Volgens Talman is die doelgroep veranderd, qua bereikbaarheid. “Er is nu een nieuwe generatie. Waarschijnlijk kunnen we die beter bereiken via de social media, in plaats van dat er iemand in de klas komt vertellen over Kunstbende. De drempelloze voorronde maakt dat iedereen deel kan nemen. Als er teveel aanmeldingen zijn, kunnen we kiezen voor een selectieronde, maar dat is bij ons meestal niet van toepassing”, stelt Talman. “We doen alles op een dag. Iedereen mag meedoen, mits je zelf iets maakt. Wanneer je dus bijvoorbeeld muziek covert, word je gediskwalificeerd.”

Naast een onvergetelijke middag vallen er ook serieuze prijzen te verdienen, mocht je Kunstbende winnen. “In Friesland proberen we zoveel mogelijk ervaring, optredens, coaching, meet and greet en dat soort dingen te doen”, legt Talman uit. “Wanneer je de landelijke finale wint, sta je sowieso op Lowlands of een andere mainstage, die past bij jouw categorie.” Voor muziek is dat bijvoorbeeld de Zwarte Cross, voor Expo het Stedelijk Museum en de winnende dj mag draaien op Mysteryland. Daarnaast worden de jongeren gecoacht door een professional. “Michael Fortera (echte naam Michael Planting) heeft vorig jaar de prijs ‘DJ’ gewonnen, bizar”, meent Talman. “Er waren vijf deelnemers hier in Friesland en vervolgens wint hij de Friese voorronde en landelijke finale, de categorie met de meeste deelnemers. Hij staat volgend jaar op Mysteryland en hij wordt nu gecoacht door de manager van Martin Garrix!” Volgens Talman is Michael Fortera de eerste Friese winnaar ooit van een landelijke finale van Kunstbende.

vlnr. Manon Talman, Job Wassenaar en Jacobine Prins

Maar Kunstbende is meer dan een wedstrijd alleen. “Je kunt het hele jaar dingen doen bij Kunstbende en dat weten een heleboel mensen niet. Dat je kunt altijd wel coaching en ondersteuning bij ons halen, ook als de wedstrijd niet loopt. Op het moment dat jij je inschrijft voor de wedstrijd kun je een ‘kunstbuddy’ aanvragen. Je krijgt dan één op één begeleiding van een jongere die zelf net te oud is om nog deel te nemen aan Kunstbende, maar wel graag een bijdrage wil leveren”, verduidelijkt Talman. “Pas wanneer je wint, word je aan lokale professionals gekoppeld.Die coaching gaat door tot er weer een nieuwe winnaar is. Maar zolang jij je ‘verbindt’ aan Kunstbende blijft is er ook een plek voor je bij Kunstbende. We merken vaak dat mensen die jaren geleden deelnamen aan Kunstbende en inmiddels ‘gevestigd’ zijn, mij bellen met de vraag of ze iets voor ons kunnen betekenen. Dat vind ik heel leuk!”

INFORMATIE

Op 24 maart vindt in het Kunstencentrum Atrium te Sneek de Voorronde Kunstbende Friesland plaats, gevolgd door het Kunstbende Festival op 29 juni op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.