Het project 'Food For Thought' is een samenwerking tussen Popfabryk (Leeuwarden) en MusikZentrum (Hannover). Het doel van dit project is het bewust nadenken over wat we eten, waar het vandaan komt en waar je het voedsel koopt, zoals lokale voedselmarkten of rechtstreeks van boeren. We letten vaak niet op wat we eten. Dit is de reden waarom dit programma is georganiseerd. Dertien verschillende muzikanten en vier chef-koks uit Leeuwarden en Hannover werkten samen in december 2018 in Leeuwarden. In februari 2019 gebeurt hetzelfde programma van 19 tot 24 februari, maar in Hannover. Harrewinder Kaur reist met het reisgezelschap mee vanuit Leeuwarden en maakt een verslag van de dagen in Hannover.

Na een lange treinreis worden de Nederlandse muzikanten warm welkom geheten door hun Duitse gastheer. De Leeuwarders overnachten in een hostel dat zich bevindt in een bosrijke omgeving, in de buurt van Herrenhausen-tuinen. Iedereen lijkt verbaasd over de locatie en het hostel zelf. De plaats heet Kik Haus. Het is een kunstcentrum en een projecthuis met de mogelijkheid van groepsaccommodatie. Het woord 'Kik' staat voor Kulture in Kontakt. Het is een plek waar mensen in contact komen met kunst en uiteraard met elkaar. Een ideale plek voor kunstenaars. ‘s Avonds wordt de groep uitgenodigd voor een concert in MusikZentrum waar Hagelslag en Emerson optreden.

We beginnen onze tweede dag in Hannover met een heerlijk ontbijt gemaakt door de Duitse en Nederlandse chef-koks. Na het ontbijt worden de bands gemengd (Nederlandse en Duitse muzikanten) en wordt er, vrij essentieel, basisinformatie over openbaar vervoer verstrekt. Erg handig voor het reizen heen en weer van het hostel naar het MusikZentrum. Om een ​​tram te nemen, kun je maar beter punctueel zijn, want ze rijden hier strikt op tijd. Hetzelfde kan niet van de bussen gezegd worden, overigens. Je bent misschien op tijd, maar dat zijn zij niet. Na het volgen van de workshop nemen we vandaag nog deel aan een stadsrondleiding, een brouwerij tour en een diner in Restaurant Hiller. Tijdens de workshop laat een ieder zijn gedachten gaan over nieuwe deuntjes en wordt er gebrainstormd over verse ideeën. Van alle bands wordt verwacht dat ze drie nieuwe nummers gaan schrijven, maar dat kan natuurlijk niet met een lege maag. Op het menu staat vandaag rijst en kruidige, maar zoete curry.

We worden tijdens een stadstour langs historische plekken in Hannover geleid, zoals Neues Rathaus en Markthalle. Hannover heeft een hele interessante geschiedenis. Een van de belangrijkste gebeurtenissen van de dag is een tour naar een brouwerij, totdat we er achter komen dat de tour in het Duits is. Helaas kan niet iedereen het Duits verstaan. Toch blijkt de tour voor niemand teleurstellend te zijn. Na de tour vloeit het bier rijkelijk in de brouwerij en wordt er heerlijk gegeten. Ondanks de volle maagjes op dat stadium van de dag, staat er nog diner gepland in het Hiller-restaurant. Sommigen van ons hebben al zoveel gegeten in de brouwerij dat ze dit niet meer zien zitten. Hoewel we een uur te laat arriveren bij het restaurant, worden we gastvrij en enthousiast ontvangen door de gastheer. Hij lijkt erg trots te zijn op zijn restaurant. De derde dag is vol gepland met workshops. De muzikanten brengen een groot deel van de dag met elkaar door en schrijven en repeteren van hun liedjes, waarna het hoogtepunt van de dag volgt. Er is een buurtdiner georganiseerd in Hafven, door de bewoners van de buurt en de medewerkers van MusikZentrum.

Dag vier begint, zoals gewoonlijk met een schrijfsessie, gevolgd door de lunch. De specialiteit van de dag is quiche. Na het diner worden we onderverdeeld in verschillende groepen. Een groep gaat naar een Turkse winkel, de plaatselijke kruidenier in de buurt van MusikZentrum. De eigenaar vertelt ons dat de vraag naar Turkse producten is toegenomen. Ze importeren de producten uit Europa, maar ook uit Arabische landen. Hij vertelt ons ook een verhaal over een burgemeester uit een Turkse stad. Hij besloot dat ze de groenten en ander voedsel niet naar de naburige steden en landen zouden importeren. In plaats daarvan worden de rauwe groenten, fruit en vlees van lokale boeren in de stad gebruikt en heeft het de gemeenschap op grote schaal van dienst kunnen zijn. Met dat geld wordt de vrije toegang tot het openbaar vervoer binnen de stad mogelijk gemaakt. Ik denk dat het een van de beste manieren is om de gemeenschap door de gemeenschap zelf te helpen. We hebben het ook over urban gardening, dat erg nuttig blijkt te zijn voor de klimaatverandering. Als voorbeeld wordt Singapore genomen. Ze hebben er groene muren en daken, waardoor het klimaat van het land op grote schaal is verbeterd. Voor een stad als Hannover is dit ook een mogelijkheid voor meer groen in de stad.

Later die avond vallen de muzikanten nog enkele restaurants in Hannover binnen en spelen ‘spontaan’ akoestisch enkele nummers, tot groot enthousiasme van de restaurantbezoekers. Na het muzikale intermezzo zijn we in twijfel wat we gaan doen. Nog naar een bar of terug naar het hostel? Uiteindelijk kiezen we ervoor om een wandeling te maken naar de Weidendamm Studio's waar de studenten van Musikhochschule (Universiteit voor muziek in Hannover) vrij kunnen oefenen. Het is echt een fascinerende omgeving.

De vijfde dag is de een na laatste dag in Hannover. De dag waarop iedereen zich heeft voorbereid, de dag waarop we met een eindresultaat moeten komen. Ons pop-up restaurant ziet er 's avonds fantastisch uit. De klanten komen binnen en worden allemaal voorbereid op het diner. Er wordt ze verteld dat voedsel en muziek onze gemeenschappelijke grond is, een universele ervaring. We komen allemaal samen om van het eten en live muziek te genieten. Er wordt gedanst en iedereen lijkt het naar de zin te hebben. De bands Delore en Tolls uit Leeuwarden plus Neotropisch en Hagelslag uit Hannover. spelen in gemengde samenstellingen, maar ook in hun oorspronkelijke formatie.

Voor de laatste keer gaan alle muzikanten met elkaar uit om het einde van de 'Food For Thought' dagen te vieren. Hopelijk blijft deze uitwisseling tussen Leeuwarden en Hannover bestaan, omdat beide evenementen in de verschillende steden zeer succesvol zijn verlopen. De volgende dag komt de organisatie van MusikZentrum naar het Kik Haus om afscheid te nemen van de groep Nederlanders. Ze hebben een compleet ontbijt voor ons gemaakt, waarna wij, voor de laatste keer, afscheid nemen en we richting het treinstation gaan. Met het wegrijden van de trein komt een succesvolle editie van 'Food For Thought' tot een einde.

INFORMATIE

Laaksum is uitgebracht via Volkoren records en ligt sinds afgelopen vrijdag in de winkel. Daarnaast is het album te beluisteren via Spotify en Bandcamp. Naast de normale uitgave zal er binnenkort nog een limited edition (35 stuks) uitkomen, waarbij een echte veer in het hoesje verwerkt is.