Dit jaar zijn de Friese bands Seewolf en JSSY door de Popfabryk geselecteerd voor Excite, het Europese uitwisselingstraject voor bands. Frontman Redmer Kamsma van JSSY vloog vorige week naar Gothenburg om daar deel te nemen aan een Talent Development Camp van Excite, én om op te treden. Inmiddels is hij weer terug op Nederlandse bodem. We blikken met hem terug op een leerzame week in de Zweedse stad.

Vertel eens, waarom was je vorige week in Gothenburg?

“Naast de uitwisselingen met festivals organiseert Excite ook een jaarlijks Talent Development Camp met songwriters en experts uit de muziekindustrie. Dit jaar vond dat plaats in Gothenburg, waar ik dus naar toe mocht vliegen. Samen met Ton van der Werf (artiestenmanager en coach, red.), die meeging als expert.”

Wat doe je dan zoal, tijdens zo’n Talent Development Camp?

“Voornamelijk erg veel lachen en nieuwe vrienden maken.”

Nieuwe vrienden?

“Naast mij waren er nog vier andere songwriters die deelnamen aan het Talent Development Camp. Nathan Aeli uit Gothenburg bijvoorbeeld, een singer-songwriter en zanger in een hardcore band. Maar ook Camille uit Gent, met een vibrato in haar stem waardoor ik omver geblazen werd, en Sarah Muldoon uit Hamburg, een singer-songwriter die naast haar eigen liedjes ook veel liedjes voor andere artiesten schrijft. Oh, en dan had je nog Asrak uit Noorwegen, die onder de naam Rossman Noorse folkmuziek maakt met enorm veel kracht en humor. Denk ik tenminste, ik kon z’n teksten niet verstaan. Een soort Noorse Rowwen Hèze, maar dan goed.”

En wat heb je zoal geleerd tijdens de week?

“Naast dat ik veel heb gelachen en plezier heb gemaakt, heb ik Gothenburg een beetje mogen verkennen en kreeg ik opnametijd in de Nacksving Studio. Het resultaat daarvan volgt later nog. Ik heb ook gezwommen en een solo-optreden gegeven in Benghans, een kroeg en platenzaak. Oh, en een live-sessie opgenomen in de speeltuin. Waar ik ook veel van heb geleerd waren de verhalen van alle experts, die ieder een heel eigen kijk hebben op de muziekwereld en -industrie.”

Wat was het hoogtepunt?

“Voor mij was er niet per se een hoogtepunt van de week. Ik heb het gewoon heel erg naar mijn zin gehad, leuke mensen ontmoet en veel muziek gemaakt. Wat trouwens wel een erg mooi moment opleverde was dat Ton en ik als enige Nederlanders in een vol Pustervik (poppodium in Gothenburg, red.) de overwinning van het Nederlandse damesvoetbalteam tegen de Zweden hebben gezien. Dit hebben we vervolgens ook schaamteloos gevierd, temidden van een paar honderd teleurgestelde Zweden!”

Welke lessen of ervaringen heb je mee naar huis genomen?

“Vooral nieuwe vrienden en hopelijk een netwerk dat blijft. De verschillende invalshoeken en het enthousiasme dat iedereen had voor zijn of haar eigen manier van songwriten was mooi om te zien. Dat gaf mij het gevoel dat het niet zoveel uitmaakt op wat voor manier je muziek maken benadert, zolang je maar de zin en de energie hebt om te doen waar jij je goed bij voelt als artiest. Iedereen had veel respect en oprechte interesse in elkaars benadering, ook al stond de benadering van de ander soms ver van die van jezelf af.”

Wat staat er zoal op de planning voor JSSY de komende maanden?

“Ik ben bezig met mijn eerste album. Alle liedjes zijn geschreven en met de opnames ben ik ook begonnen. Het streven is om in augustus klaar te zijn, maar er is niemand die mij hier aan houdt, dus ik mag dat lekker allemaal zelf weten.”

Dat klinkt goed. Houd je ons op de hoogte?

“Natuurlijk, ik hoop jullie zo snel mogelijk meer te kunnen vertellen over het album. Oh, en in november staan we op het Belgische festival Sonic City, ook dankzij Excite. De eerste buitenlandse show voor JSSY.”

Meer weten over Excite? Bezoek dan de website of volg het traject op Facebook.

Vorige week bracht JSSY een nieuwe videoclip uit via Coaster Records. Bekijk hem hier: