Sinds enkele jaren vindt bij het Tjeukemeer het dancefestival ‘Beachrockers’ plaats. Tijdens dit festijn schalt een breed palet aan diverse muzikale genres over het recreatiegebied in Sint Nicolaasga heen. Verdeeld over twee dagen komen de grootste namen een bezoekje brengen aan het gebied ‘De Ulesprong.’ Van Paul Elstak tot Lil’ Kleine; Beachrockers heeft voor iedere muziekliefhebber iets in de aanbieding. 3VOOR12/Friesland neemt op deze druilerige zaterdag 6 juli een kijkje op het feest om de sfeer te proeven.

Als het er eenmaal is, kan niks er meer tegenop

Lil' Kleine

Lil' Kleine

“Het mooiste zit hem toch echt altijd in de staart, lieverd”, zegt een charismatische jongeman terwijl hij met een brede glimlach zijn vriendin van een picknickbankje aftrekt. “Dit feest moet altijd even op gang komen, maar als het er eenmaal is, kan er niks meer tegenop. Dan wil ik niet blijven zitten.” 

Zijn vriendin betreedt met frisse tegenzin de dansvloer van de mainstage. “Je kreeg haar wel zo ver, hè”, merkt ondergetekende terwijl hij een gesprek aanknoopt met de twee. “Ja, mijn vriendin was heel even moe door vanmiddag, omdat ze al wat kilometers gedanst heeft.” Het stel is de hele middag te vinden geweest bij de Bruut-stage. “Ja, die stage is super in elkaar gezet en daar hangt echt een leuke sfeer. Daarom hebben wij daar dus enige tijd vertoefd. De sfeer is zo gemoedelijk en dat is ook een dikke pluim naar mijn medebezoekers toe.”

De Bruut-stage is te vinden aan de rand van het Friese meer en krijgt met de aanwezigheid van strand en water een idyllisch karakter. Ondanks het enigszins gure weer is het podium geen moment rustig. Uitbundige liefhebbers verzamelen zich urenlang om de klanken van dj’s als Tabitha en Hato mee te pakken. Onder het genot van relaxende beats, beweegt de houterige tent vredig heen en weer. Een vlugge blik vanachter het podium leert al snel: Beachrockers heeft een unieke locatie die legio mogelijkheden biedt. 

Visuele aandachtspunten

Ondanks de positieve aspecten bij de Bruut-stage, vertoont de lay-out van de overige podia enkele mankementen. De boxen aan de zijkant van de mainstage staren als grauwe, zwarte dozen het publiek aan. Enige afwerking had op dit gebied wellicht op zijn plaats geweest.  “Ja, die opmaak van de main had beter gekund, omdat je het ook af kunt stemmen op de omgeving dan”, vertelt een bezoeker. “Maar dat mag de pret niet drukken, want je ziet dit wel vaker op festivals.”

Geniale audio

De opmaak van de podia mag dan enigszins achterblijven, de kwaliteit van de muziek is uitermate bewonderenswaardig. Enkele festivals behandelen de audio tegenwoordig op allesbehalve correcte wijze, maar Beachrockers heeft het geluid op een voetstuk staan. Daarin is het feest een voorbeeld voor anderen. De man achter het audio verdient een schouderklop. De boxen laten visueel dan enkele steken vallen, hun werk doen ze met verve.

Afsluiting

Dezelfde speakers worden keer op keer door de dj’s tot het maximum gedreven, maar houden zich simpel staande. Zo ook door Kriss Kross Amsterdam, het muzikale hoogtepunt van de dag. Terwijl zij een snellere variant van Can’t Hold Us over het terrein heen jagen, springt het publiek uit zijn voegen. De begeleidende lichtshow onderbouwt de spectaculaire set subliem. 

 

Frenna

Donnie

Klassiekers in modern jasje

Lil' Kleine

Lil' Kleine

De enthousiaste jongeman had geen woord gelogen toen hij zijn vriendin de dansvloer op trok: het mooiste zit hem inderdaad in de staart. Normaliter zijn tijdens de afsluitende sets eigentijdse (en ietwat standaard) nummers te horen op festivals, maar nu is dat geheel anders. Klassiekers als Hey Jude en Don’t Stop Believing zijn in een modern jasje gestoken en zwepen het publiek nog verder op. Een enorme bult confetti daalt als een onheilspellende regenbui op de festivalbezoekers neer. Naast de gouden greep uit de oude doos zijn ook de hedendaagse tunes niet achterwege gelaten. De absolute danceklassieker Don’t You Worry Child brengt het publiek in extase. De mensenmassa springt en host onder begeleiding van de danceklassiekers de nacht in. Lil’ Kleine gooit het tempo omhoog met enkele hardstyle-tracks, die bij het publiek aanslaan. Hoe dichter het einde nabij komt, hoe harder de beats worden. Onder begeleiding van een laatste dosis confetti, wordt Beachrockers afgesloten.

Rijen met bussen

Bij de uitgang staan rijen met bussen klaar die de festivalbezoekers uit alle hoeken van het land naar huis brengen. Waar Beachrockers enkele jaren geleden begon als een bescheiden en lokaal feest, groeit het gestaag uit tot één van de pijlers van het Friese festivalseizoen. Het feest trekt mensen van heinde en verre naar het zuiden van de provincie en niet geheel onterecht: Beachrockers is een magnifiek festival waarvan Sint Nyk blij mag zijn dat het zich daar gevestigd heeft.