Uitgerekend op de avond van de EP release van het Fries/Groningse Feral Tides in Neushoorn, dreigt het Hollandse winterweer wat roet in het eten te gooien. Wie ondanks de waarschuwingen vanwege de ijzel toch aanwezig is bij het optreden van Feral Tides, ziet een energieke band die dankzij enkele verrassende muzikale wendingen het publiek kan blijven boeien tijdens de release van hun debuut EP Vibrant Matter. Het voorprogramma van het heugelijke festijn wordt verzorgd door de vrienden van Electric Hollers.

Met de woorden: “Blijf maar thuis”, sluit Gerrit Hiemstra zijn betoog over het weer van die dag af in het acht uur journaal. Lekker dan, net op een avond waarop de psychedelische bluesrock formatie Feral Tides uit Noord-Nederland hun debuut-EP Vibrant Matter gaat releasen, is er code oranje in Noordelijke provincies. Het weerhoudt veel mensen er echter niet van om toch naar Neushoorn af te reizen. 

De ambiance in de Arena is sfeervol en huiselijk met o.a. typische jaren zeventig stalampjes op het podium, alsof men hiermee inspeelt op het advies van Gerrit om lekker ‘thuis’ te blijven.

'Blijf maar thuis...'

Electric Hollers

Electric Hollers

Het voorprogramma wordt verzorgd door een andere Friese formatie die eveneens in het bluesrock hokje passen, namelijk Electric Hollers. Deze driekoppige formatie bracht vorig jaar hun debuut EP uit, waar Feral Tides het voorprogramma mocht verzorgen. Het eerste wat opvalt vanavond, is het goed afgestelde geluid. In de halfvolle zaal voelt de juist aangedikte basgitaar, donderende drums en het met veel echo klinkende gitaargeluid aan als een warme deken. De band grijpt terug naar de typische bluesrockmuziek van de jaren zestig en zeventig waar o.a. Cream en Ten Years After een patent op hadden. Nummers die in eerste instantie nogal op elkaar lijken, worden vaak tot een dikke tien minuten uitgerekt.

Tijdens deze lang uitgesponnen nummers, waarin frontman Tim Birkenholz helemaal losgaat op zijn prachtig rode gitaar, is een euforische stemming voelbaar in de zaal. Dit laat dan ook gelijk de grote kracht horen van deze band. Een hoogtepunt tijdens het optreden is een intens gespeelde ballade die doet denken aan de hoogtijdagen van Cuby and The Blizzards.  

En dan is het de beurt aan Feral Tides. De jonge talentvolle band uit Leeuwarden stond tweemaal in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân (2016 en in een XL versie in 2017) en speelden op Freeze en Into The Great Wide Open. Nu is daar dus hun debuut EP bestaande uit vijf nummers. Ietwat onwennig stapt de vijf man sterke band het podium op, maar speelt dit gelijk van zich af door één van de mooiste nummers van de EP Vibrant Matters ten gehore te brengen: het sfeervolle Song Of The Sea.

Gelijk laat de band horen waarom ze de EP hebben mogen opnemen en mixen bij de gerenommeerde Roel Blommers (o.a bekend van PAUW en Mozes & the Firstborn). Zonder orkest weliswaar maar met veel verve  gespeeld, inclusief een verrassende wending waarbij de zanger de plaats inneemt van de toetsenist, die daarbij de saxofoon ter hand neemt. De licht psychedelische muziek van de band krijgt door deze bluesy en fris klinkende saxofoonpartijen iets eigens.

Dat wordt nog eens versterkt door nummers als Static Light (luister maar eens en je fluit het gegarandeerd mee) en Salvan Rhythm. Tijdens dit ska-achtige nummer, wat enigszins doet denken aan Madness, komt de muzikaliteit van de band inclusief saxofoon sterk naar voren. Voor aanvang van het dansbare nummer, beveelt de charismatische zanger Pim Limburg het publiek vriendelijk om zeker twee stappen naar voren te zetten. Hierdoor wordt de natuurlijke barrière naar de toehoorders al enigszins gebroken. Niet dat er volop wordt gedanst, maar hoofdknikkend ziet en hoort men dat hier wel degelijk aanstekelijke muziek wordt gemaakt. Dat de uitstekend zingende Limburg helemaal opgaat in de muziek versterkt het schouwspel alleen maar ten goede. Als de zanger tijdens een van de nummers op een gegeven moment het podium verlaat, verliest de band zichzelf enigszins door een uitgesponnen jam wat al te lang uit te rekken. Hierdoor lijkt de aandacht van het publiek af te nemen. Echter, als Limburg daarna terug komt en uit zijn tenen ‘I wish I was dead in my head’ zingt, pakt hij daarmee iedereen wel weer gelijk bij de lurven.

Feral Tides

Zware onderwerpen zoals verlangens, jaloezie of zelfs de dood worden zeker niet geschuwd. Als de toetsenist tijdens het bedanken van iedereen die het maken van de EP mogelijk heeft gemaakt, opmerkt dat ze goddank niet ‘alweer’ voor een lege zaal hebben moeten spelen, geeft dat deze avond een luchtig karakter. Het spelplezier wordt benadrukt tijdens een strakke uitvoering van Spacedrifter, een nummer dat zelfs hoog in de Indie XL chart eindigde. Dat de band daarna als sneeuw voor de zon het podium verlaat en geen toegift ten gehore brengt, past eigenlijk ook wel bij deze eigenzinnige band.

'Het spelplezier wordt benadrukt tijdens een strakke uitvoering van Spacedrifter'

Beluister hier de debuut EP Vibrant Matter van Feral Tides:

GEZIEN

Feral Tides + Electric Hollers
Neushoorn, Leeuwarden
vrijdag 25 januari 2019