Variërend van indie tot garagepunk en van massieve stoner tot moddervette sludge: dat is een avond in Neushoorn met de main act Komatsu en de Friese inbreng van The Hunting Party en Rebel Radio in het voorprogramma. Drie bands met ieder hun eigen interpretatie. Verschillend van een vleugje postrock tot punk met een rafelig randje. Afsluiter Komatsu dendert niet als een olifant, maar als een neushoorn loodzwaar door de porseleinkast en kan bij de toehoorders duidelijk een potje breken.

The Hunting Party stond in 2014 in de finale van de Kleine Prijs van Friesland en brengt indie vermengd met klein beetje postrock. Dat laatste komt vooral naar voren in de weinig conventionele opbouw van de composities. Het echte experiment ontbreekt echter en de nummers zijn toch meer gebaseerd op de traditionele rockstructuren. De zang neemt bij The Hunting Party een meer dominante plaats in dan meestal bij het genre postrock het geval is. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Folkert Stuiver. De stem van de bassist varieert van helder en loepzuiver tot bewust bijna een beetje vals. Het schuurt en brengt spanning in de songs. Toch zou het de variatie in de set ten goede komen als heren iets meer voor een alternatieve benadering zou kiezen. Gewoon lekker rocken is natuurlijk prima, maar met een beetje meer melodieuze durf komen ze beter tot hun recht.

Rebel Radio heeft zich dit jaar op Eurosonic gepresenteerd met een show in Café Knarie en een afgeladen Benzinebar. In januari is de nieuwe clip Wildflower uitgebracht en deze zomer staan ze onder andere op het festival Madnes dat op Ameland gehouden wordt. Dat de band consistent voor garagepunk kiest is duidelijk. De show is energiek en enthousiast, maar op den duur ligt eentonigheid op de loer. Rond de tachtiger jaren zijn er binnen hun stroming ook bands geweest die kozen voor iets meer psychedelische invloeden en zo een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de stonerrock. Misschien kan zo’n aanpak voor wat meer variatie in een gedegen old school benadering zorgen.

Komatsu uit Eindhoven is sinds 2010 actief. Na een gelijknamige EP in 2011 heeft de band drie volwaardige albums afgeleverd. Het laatste, A New Horizon uit 2018, is door de pers positief ontvangen. Na eerder met bekende formaties als Truckfighters, Karma To Burn en Baroness te hebben getoerd, hebben ze datzelfde jaar ook regelmatig in Nederland, meerdere Europese landen en Brazilië gespeeld. Daarnaast heeft de band met John Garcia gewerkt die onder meer bekend is van het legendarische Kyuss. De muziek van Komatsu is een mix van sludge, stonerrock en metal. Hard en heftig, maar het verzandt nergens in een moddervette brei. Het valt op dat het geluid vaak ‘warm’ is, wat misschien ook wel door het gebruik van buizenversterkers komt. Verder blijkt hoe goed de lead vocals van Mo Truijens ondanks of wellicht dankzij al het muzikale geweld tot hun recht komen. Het strakke drumwerk van Jos Roosen legt een gedegen basis voor zware, maar gevarieerde en melodieuze riffs. Eentonigheid is dus ver te zoeken en het is zeker een van de kwaliteiten van Komatsu dat de hele set van begin tot eind boeiend blijft.

GEZIEN

Komatsu + Rebel Radio + The Hunting Party
Neushoorn, Leeuwarden

Vrijdag 15 februari