Een primeur komt in de geschiedschrijving! Met de Bitter Winter 2019-tour, doet het Finse Kaleidobolt deze decembermaand voor het eerst Nederland aan. De band heeft voor de Nederlandse shows het uit Leeuwarden afkomstige Ganos Lal in het voorprogramma staan. Verwacht grensverlegging en vernieuwing als de nieuwe norm, want beide acts halen de inspiratie uit zeer uiteenlopende bronnen. De grootste gemeenschappelijke deler is dat beide bands de stonerrock als basis gebruiken om dan vervolgens verder te flirten met andere muziekstromingen.

Opener van de avond is Ganos Lal uit Leeuwarden. Dit jaar nog deelnemer aan de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Helaas geen hoofdprijs voor het viertal bij deze contest, maar wel de ervaring van een flink aantal optredens en de fijne single Once Upon a Time in A Desert op zak. Uiteraard ontbreekt deze vanavond niet in de setlist. Ganos Lal weet vanaf het begin te boeien met een broeierige mengelmoes van stonerrock, doom en rap. De combinatie van de fuzz-en phaser geïnfecteerde gitaarversterkers en de (rap-) zang van gitarist/zanger Dennis van Someren werkt zeer verfrissend in de totale mix.

Die dynamiek verveelt dan ook geen moment en doet bij vlagen meteen denken aan het eerdere werk van Urban Dance Squad, maar dan toch met een eigenzinnige twist. De band heeft zich in een vrij een korte tijd tot een leuke en volwassen podiumact ontwikkeld. Ook als Van Someren dan even de macht over zijn plectrum verliest en enkele mensen voor het podium duidelijk probeert te maken dat het kleinood ergens voor hun voeten ligt. Ganos Lal overtuigt en weet de handen op elkaar te krijgen van het publiek.

Ganos Lal

In 2014 zag Kaleidobolt uit Helsinki het levenslicht. Inmiddels drie langspelers verder, de laatste met de titel Bitter uit 2019, weet het flamboyante powertrio de muzikaliteit op een behoorlijk hoog niveau te tillen. Dit jaar zijn de Finnen ondergebracht bij Svart Records. Een label dat vooral bekend staat om de experimentele black metal bands die het in zijn stal heeft. Eén van de grotere bands van het label was eerder dit jaar nog in Iduna te zien: Dark Buddha Rising, eveneens uit Finland.

Kaleidobolt is een ware belevenis! Licht progressieve elementen geïnspireerd op de (free-) jazz, afgewisseld met zware lompe riffs en een duizelingwekkend arsenaal aan psychedelisch aanvoelende draaikolken resoneren uit de speakers. Dit allemaal verpakt in een heerlijke seventies feel. Verantwoordelijk daarvoor zijn het gebruik van stemvervormers bij zanger/gitarist Sampo Kääriäinen en bassist/zanger Marco Menestrina. Ook worden er samples gebruikt, waarbij de mellotron een zeer prominente rol speelt. Vooral in het nummer I Am The Seer, waar de set mee begint, komt dat allemaal goed naar voren.

'Een duizelingwekkend arsenaal aan psychedelisch aanvoelende draaikolken resoneren uit de speakers'

De vaardige muzikanten kunnen door hun podiumpresentatie deze details doen voorkomen alsof dit allemaal heel vanzelfsprekend is. Het spel van drummer Valtteri Lindholm is zeer solide, met zijn puls is hij in staat om de overige bandleden strak in het gareel te houden. En dan is het tijd voor een heuse drumsolo van Lindholm, een ode aan John Bonham. Het is even een gelegenheid voor de overige bandleden om van het podium af te gaan en op adem te komen en klaar te maken voor het resterende deel van het optreden. Als toegift wordt er nog Kick Out The Jams van de MC5 gespeeld. In eigen land is de band een live sensatie en die bewering gaat ook zeker op buiten de eigen landsgrens.
 

GEZIEN

Gezien: Kaleidobolt + Ganos Lal
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: Donderdag 12 december 2019