Vanmiddag heeft Friesland Pop de genomineerden voor de Friese Popawards bekend gemaakt. De traditionele eindejaarsshow die voorgaande jaren onderdeel uitmaakt van Freeze, gaat voor dit jaar de samenwerking aan met IepenUP Live, dé multitalige talkshow van Friesland rondom actuele vraagstukken. In een anderhalf uur durende show op vrijdagavond 20 december, zullen de Friese popprijzen hun rechtmatige eigenaar vinden.

De Friese Popawards en Friese Song van het Jaar 2019

De uitreiking van de Friese Popawards wordt live uitgezonden via de website van Omrop Fryslân en de awardshow vindt plaats in De Backstage van Neushoorn. De presentatie van deze avond is in handen van Omrop Fryslan man Willem de Vries en Marianne Klijnstra van IepenUP. Naast het uitreiken van prijzen zullen er gesprekken plaatsvinden en zijn er optredens van Esther de Jong, It Dockumer Lokaeltsje, Minke en Lucia, de meest recente winnaars van de Friese singer-songwriter contest en het hiphop duo SKI en Simba, die eerder dit jaar de Friese hiphop contest wonnen.

Dit jaar worden in vier categorieën awards vergeven, namelijk aan het beste Friese talent, De Bernlef Priis (voor het beste Friestalige project of act), de publieksprijs en als klap op de vuurpijl de uitreiking van de Friese Popprijs. Ten opzichte van voorgaande jaren is de KlipKar award, voor beste video gemaakt in Friesland, gesneuveld. Wel opgenomen in het officiële programma is de bekendmaking van de Friese Song van het jaar, welke wordt gekozen volgens de lezers van 3VOOR12/Friesland. De Friese Song van het jaar kende vorig jaar een (succesvolle) première. Seewolf ging er vorig jaar als eerste met de prijs vandoor.

De genomineerden van 2019

FRIESE Popprijs

Esther de Jong
The Homesick
Magnificence

BERNLEF priis

Liet
Sjoerd ensa
Wiebe Kaspers

TALENT award

Boaz
Ganos Lal
Noorderlicht

De genomineerden voor de PUBLIEKSprijs

Deepgrooves
Admoran
Psy-Fi

Simmerdeis
Into the Grave
Promised Land
Dokk'em Open Air
Sjoerd ensa
Noardewyn Live
3VOOR12/Friesland

DE FRIESE SONG VAN HET JAAR 2019

Waar ook nog voor gestemd kan worden is de Friese Song van het Jaar. De verkiezing van het allerbeste liedje, volgens goede 3VOOR12 traditie, gemaakt in 2019. Het criterium bij deze verkiezing is echter wel dat het een Friese product moet zijn, gemaakt in Friesland of door een Fries. In een vier uur durende live uitzending (via internet), voorafgaande aan de awardshow zal 3VOOR12/Friesland de beste 49 liedjes draaien. De nummer 1 zal uiteindelijk bekend worden gemaakt tijdens de Friese Popawards. Na de uitzending gaan we nog even door met een selectie van de lekkerste liedjes uit de Friese Song van het Jaar longlist.

De uitreiking van de Friese Popawards 2019 vind plaats op vrijdag 20 december vanaf 20:00 uur in De Backstage, het Neushoorn café in Leeuwarden. De toegang is gratis en rechtstreeks te volgen via de Omrop-app en de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân. De presentatie is in handen van Willem de Vries en Marianne Klijnstra.