Melodische hardcore formatie R.C. Sullivan is ontstaan in Groningen in 2012. Lead-vocalist Hidde Zemel is ingeruild door de uit Friesland afkomstige Jared Oudman, die met zijn komst ook een nieuw geluid heeft meegebracht. In juli van dit jaar kregen we al een voorproefje in de vorm van de single ‘The Death Of Elmer FUD’ en nu is daar de gehele EP die de band eind november tijdens Hardcore Vrijdag in Neushoorn te Leeuwarden presenteerde.

Oudman steekt direct van wal tijdens het eerste nummer Downfall Rendezvous en zingt het eerste couplet compleet vol. Wie deze act nog kent van voor zijn tijd, kan wel direct een enorm verschil horen. De zang van deze jongeman is meer clean, waardoor de teksten van de songs beter naar voren komen. Zijn stem is aardig eenlijnig en er is weinig dynamiek, waardoor het geheel bij tijd en wijlen wat vlak wordt. Muzikaal gezien is er weinig veranderd en de strakke sound blijft overeind staan. De EP is opgenomen door de band in hun eigen oefenruimte. Het geheel is goed gemixed en gemastered door Nico van Montfort.

Tijdens het nummer I see JC in Your Cappuccino gaat zanger Jared wat meer de hoogte in en laat hij met een aantal lekkere uithalen zien dat hij over een goede strot beschikt. Het dramatische einde van deze track wordt aangesterkt door het wanhopige geschreeuw op de achtergrond. Tot nu toe valt het wel op dat de hardcore flink doordringt is met punkrock, het smerige en ‘in your face’ gehalte staat nog op een laag pitje. Dit kan ook komen omdat er nu meer gezongen wordt dan geschreeuwd. Maar wanneer je de jongens live ziet, dan zetten ze wel een bruut geluid neer met de volumeknop op 11.

Tijdens The Death Of Elmer FUD is het stevige randje er dan weer wel, gecombineerd met lekkere gitaarriffs van gitaristen Lennart Harper en Edo Slump. Het nummer laat ruimte voor momenten zonder vocals, waardoor je als luisteraar even tot rust komt. Afsluiter Screen Time lijkt de gehele toonladder af te gaan wat betreft gitaarakkoorden, en is ook qua tempo lekker snel en dat mag ook wel want de track duurt ongeveer anderhalve minuut.

Het moge duidelijk zijn dat deze EP niet even zomaar in elkaar geknutseld is. De ritmesectie staat als een huis, de teksten hebben diepgang, de kwaliteit van het geluid is goed en de uiteenlopende nummers komen toch samen als een geheel. De plaat is te beluisteren via verschillende streamingdiensten, maar vanwege het briljante artwork van Berber van den Brink moet je eigenlijk wel een LP of een cassette aanschaffen.

INFORMATIE

Op zaterdag 7 december viert de band de release van de EP met een optreden in de Benzinebar te Grunn met de vrienden van Rebel Radio en Long Way Down. De aanvang is 21.00 uur.