Komende zondag vindt in Leeuwarden het Troubadour Treffen plaats. Het jaarlijkse festival als onderdeel van de Prinsentuinconcerten. Naast enkele nationale bekende singer-songwriters als de voormalig Grote Prijs winnares Yori Swart en Anne Soldaat (ooit Daryll Ann), staan er ook Friese namen op de poster. Zoals die van Egbert van der Werff, frontman van William Seen's Transport Music. Verder veel bekende namen zoals die van Sarah Sötemann, Tolls en Zippora. Op zich heel logisch natuurlijk, ware het niet dat zij hier zullen optreden onder de vlag van The Northern Songwriters Collective.

Voor de eerste maal in de geschiedenis laten zij van zich horen tijdens het ongeëvenaarde Troubadour Treffen. De missie van The Northern Songwriters Collective is om songwriters bij elkaar brengen om samen te putten uit gebundelde krachten. Sarah Sötemann is samen met Timo de Jong en Stephan Janssen, een van de oprichters van het collectief. Ze hoopt dat NSC een platform wordt waarin songwriters elkaar ontmoeten, inspireren en groter maken. Waar ze het wiel niet opnieuw en alleen uit hoeven te vinden.

Optredens

Zo is het NSC is er ook om optredens te regelen voor haar leden en heeft Troubadour Treffen de primeur! “Een heerlijke selectie van NSC muzikanten zal je deze middag vermaken in een heuse 'Songwriters Circle' waarin ieder zijn voornaamste lied laat horen. De komende jaren zullen zij dan ook in allerlei formaties op vele grote en kleine podia het Noord-Nederlands muzikaal landschap veroveren”, meent Sötemann. Nadat de uit Amsterdam naar Leeuwarden verhuisde zangeres vorig jaar de Friese Singer Songwriters Contest van Friesland Pop won, begon het balletje te rollen.
“Het is geweldig en heerlijk om je muziek de wereld in te brengen, maar het is ook pittig om de kar in je eentje te trekken. Singer-songwriters zijn als solo artiesten veelal op zichzelf aangewezen en iedereen moet zich vanaf de grond opbouwen, door een samenwerking aan te gaan kunnen we elkaar inspireren, informatie bundelen en elkaar omhoog werken.”

Sarah Sötemann

De naam Stephan Janssen viel al eerder. In 1995 won hij de Kleine Prijs van Fryslan, een thuiswedstrijd voor hem toen. Na een muzikale carrière van ruim twintig jaar, waarin hij menig podium onveilig maakte als singer-songwriter, maar ook in bands zoals XLR8, Les enfants Terribles en The Great Expectations, is Janssen terug bij de basis. Letterlijk en figuurlijk. Tegenwoordig is hij woonachtig in Groningen. “Dat is waar deze jongen toch echt thuishoort, in het Noorden”, legt Janssen uit. De oud-Sneker hoopt na Friesland ook snel met een Groningse- en Drentse tak van het collectief aan de slag te kunnen gaan. Zowel Janssen, Sötemann als Timo de Jong liepen al een tijd lang met een soortgelijk plan rond. 

Stephan Janssen

Timo de Jong

Oorspronkelijke plan

Bij Timo de Jong sluimerde het al langer: “Toen ik in Leeuwarden kwam wonen heb ik al eens een Facebookpagina aangemaakt voor lokale singer songwriters. Om aansluiting te vinden bij de lokale muziekscene in Leeuwarden.” De Jong die vanuit Meppel naar de Friese hoofdstad verhuisde, zag zijn oorspronkelijke plan niet helemaal van de grond komen. Enkele jaren later (en een carrière die aardig in de steigers staat) is de Jong geen onbekende meer in Leeuwarden. De aansluiting kwam er, maar de drang om de krachten te bundelen met vakbroeders en zusters is gebleven. Door een samenloop van toevalligheden, vonden Sötemann, Janssen en D Jong elkaar. Een belangrijke rol hierin is bij toeval weggelegd voor Friesland Pop baas Sjouke Nauta. Hij had Janssen aan de telefoon juist op het moment dat De Jong zijn kantoor binnenliep en beide heren gelijktijdig hetzelfde idee bij de éminence grise van de Friese popscene deponeerden. De rest is inmiddels geschiedenis. Het NSC heeft inmiddels enkele (leerzame) bijeenkomsten achter de rug en komende zondag zal het voor het eerst naar buiten treden tijdens het Troubadour Treffen.

Troubadour Treffen vindt plaats op zondag 18 augustus, in de Prinsentuin te Leeuwarden. Er zijn, vanaf 13:00 uur optredens van oa. Anne Soldaat en Yori Swart en natuurlijk The Northern Songwriters Collectief om 14.00 uur.  Om 16.10 uur speelt Sötemann nog een setje op het terras podium. De toegang is gratis en bij slecht weer zal er uitgeweken worden naar De Koperen Tuin. Meer informatie met betrekking tot Troubadour Treffen 2019 vind je hier: https://www.facebook.com/events/437302013492253