De dood treedt in na een lange warme zomer. De dagen worden korter, het weer kouder en onstuimiger. De bladeren aan de takken proberen tevergeefs met een laatste krachtsinspanning de wind en de regen te trotseren. Een mooi herfstdecor dat samenvalt met een prachtige avond vol no nonsense black metal. Vanavond is het Noorse Taake de headliner in Neushoorn en toert de band deze herfst langs het Europese clubcircuit met BÖLZER, One Tail one Head en Orkan.

Voor deze gelegenheid is de Arena zaal van Neushoorn ingericht voor de kijk- en luisterervaring. Het noeste Orkan mag de avond beginnen. Met de net uitgekomen derde plaat, Element, kan de band weer een nieuw wapenfeit aan haar discografie toevoegen. En daar gaat ook de meeste aandacht naar uit bij het spelen van de set. De band is een beetje statisch op het podium, maar dat wordt goed gemaakt door de goed doordachte nummers die worden gespeeld. Frontman Einar Fjelldal pakt tussen de zangpartijen de gitaar op om bepaalde stukken extra kracht bij te zetten. Gitarist Gjermund Fredheim vervult een dubbelrol in de toer, hij is tevens gitarist bij de hoofdact. Helaas is er bij het optreden nog niet zoveel publiek aanwezig.

One Tail One Head eveneens uit Noorwegen mag als tweede groep van de avond het podium beklimmen. Ook One Tail One Head is dit jaar met een album uitgekomen. Het is hun eerste full-length in het twaalfjarige bestaan van de band. One Tail One Head heeft een meer heavy metal variant van de black metal gemaakt. De sound klinkt gruiziger en er wordt meer gebruik gemaakt van mid-tempo's. Live komt dat goed over en dat contrast geeft een mooie afwisseling. Bij het nummer One Tail One Head van de gelijknamige demo is de veelzijdigheid van de band goed te horen. Geregeld verandert de zangstem frontman Luctus van gekrijs naar grunts met stemvervormingen en worden er smaakvolle bassolo's gespeeld. De band oogst veel bijval van het publiek.

Orkan

One Tail One Head

BÖLZER is de enige niet Noorse en niet geschminkte band van de avond. De band viert dit jaar hun tienjarige jubileum. Dit Zwitserse duo gooit het over een andere boeg en bewijst dat je met zijn tweeën ook behoorlijke herrie kunt maken. Minder is méér, zal de gedachte zijn geweest, hoewel de 10-snarige gitaar van frontman Okoi Thierry Jones met enorme mensuur een behoorlijke blikvanger is.

'Dit Zwitserse duo bewijst dat je met zijn tweeën ook behoorlijke herrie kunt maken'

Jones gebruikt bij dit machtige instrument naast de gitaar versterkers ook de bas versterker. BÖLZER weet vanaf de eerste noot te imponeren, de nummers die de band laat horen hebben een zekere hoekigheid vergelijkbaar met bands als High on Fire en Blutch. Maar er wordt zeker geflirt met black metal. Jones is bij sommige uithalen met de zang niet helemaal op de rails. Maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met het superstrakke spel van het duo. De podiumpresentatie wordt overgelaten aan de mistgeneratoren die op volle toeren draaien. Ook BÖLZER weet bij het publiek waardering af te dwingen.

Taake, de band rond multi-instrumentalist Ørjan Stedjeberg, schroeft het tempo nog wat op. Stedjeberg gebruikt de artiestennaam Hoest (spreek uit: "Heust"), wat herfst in het Noors betekent. Hoest heeft alle studioalbums van Taake zelf ingespeeld. Live neemt hij de zang voor zijn rekening. Strak, hard, snel en de net voor de maat uitgeroepen oe's voor de zinsneden waar Tom G. Warrior van Celtic Frost het patent op heeft, trekken je meteen in de belevingswereld van Taake. Er zit veel variatie in de muziek, het gaat van thrash naar progressieve rock elementen en dan weer terug naar de typische blastbeats. De band is zeer goed op elkaar ingespeeld, dat is vooral te horen bij de mooi in elkaar vlechtende gitaarpartijen.

Halverwege het optreden weet de druk orerende Hoest het publiek toch nog wat in beweging te krijgen. De set van de band focust zich op de laatste drie albums. Als frontman Hoest aan het publiek vraagt welk laatste nummer gespeeld moet worden, wordt meteen Myr geroepen van het album Noregs Vaapen. Bij het nummer wordt de banjo gebruikt. Een instrument dat op het eerste gehoor totaal niet rijmt en niet oogt, maar wel een zekere luchtigheid aan Myr geeft. Zeker bij dit nummer laat de band zien zich niet vast pinnen aan clichés. Na een goed uur is het optreden voorbij. Opvallend is dat er tijdens het optreden publiek is afgedropen. En dat lag zeker niet aan de presentatie van Taake.

GEZIEN

Taake + Bölzer + One Tail One Head + Orkan
Neushoorn, Leeuwarden
Zondag 7 oktober 2018