Pakjesavond begint vroeg dit jaar. Ons favoriete ensemble is terug van weggeweest en deelt een zak vol cadeautjes uit waar muziek in zit. Zo dropt Broken Brass Ensemble in februari van het aankomende jaar het nieuwe album With A Vengeance en strooien ze de komende tijd verschillende singles naar je toe. Naast het uitbrengen van het nieuwe album komt de band vandaag met een exclusieve remix EP. Vijf nummers van het laatste album Astonishing Tales from Beyond the Brass Dimension en een track van Brasshopper zijn gemixt door verschillende producers. 3VOOR12/Friesland heeft de primeur om dit bijzonder project aan je te laten horen. Daarnaast spraken we Arjen Attema, trombonist van dit energieke collectief. Hij vertelt over wat voor moois ons allemaal te wachten staat en hoe de remix EP tot stand is gekomen.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen verschillende nummers van het vorige album te laten mixen?

“Het idee van een remix EP speelde al een tijdje in onze gedachten. Om nummers van ons door de mangel te halen door andere producers. Het laatste half jaar hebben we onze focus hier echt op gelegd met zes prachtige nummers als resultaat. Je kunt van minimal tot disco verwachten. Onder andere Kubus (Rico & Sticks) en Nachtbraker hebben meegewerkt. Alle nummers zijn bijzonder vet geworden.”

Hoe luister je naar deze nieuwe inzichten?

“Het is echt tof hele andere versies van je eigen muziek te hebben. Ik heb er eerst wel een paar keer naar moeten luisteren om de nummers beter te kunnen begrijpen. Je zit zo in je eigen ding en nu heeft iemand het helemaal veranderd. Laatst waren we op weg naar een optreden in Polen waar we de EP in de tourbus al op hadden staan. De remix van Suggar Mummy gaf ons een compleet ander inzicht hoe we het nummer ook kunnen spelen. Het inspireert ontzettend.”

Jullie hebben een speciale hoes laten ontwerpen. Hoe zit dat?

“Het artwork van de online EP plus singles is ontworpen door Andreas Meerstra. Het fysieke exemplaar, de vinyl versie, is een limited special edition met een kunstwerk gemaakt door graffitykunstenaar Harke Broersma, beter bekend als ETSR. Als je alle 300 exemplaren naast elkaar legt krijg je een kunstwerk gemaakt van graffiti. Daarnaast is de kleur van elke EP uniek omdat het gemaakt is van alle rest-kleuren van de vinyl-perserij.”

INFORMATIE

Broken Brass Ensemble liet zes nummers remixen door verschillende artiesten. De video's zijn een 'aftermath' scene van de vorige persfoto, waar de oude video's van de tracks geremixt zijn met action classics en andere video's. De video's zijn ook vanaf vandaag te vinden op YouTube en zijn gemaakt door Richard Toepoel en RJ van Assen.

Beluister hier de remix EP VERSUS van Broken Brass Ensemble:

Goed, vandaag gaat VERSUS in première, maar jullie zijn ook bezig met het nieuwe album. In augustus hebben jullie twee weken in de E-sound studio in Weesp gezeten met Matthijs Kievit om de nieuwe plaat op te nemen. Hoe was dat?

“Natuurlijk is het ontzettend gaaf om te werken aan je derde album. We weten nu duidelijker onze richting qua schrijven en muziek, en dat hoor je ook terug. Net als voor ons vorige album, Astonishing Tales from Beyond the Brass Dimension, werken we samen met Matthijs. Deze samenwerking smaakte naar meer omdat we elkaar goed aanvoelden tijdens het maken van die plaat. Bij het opnemen van de nieuwe plaat waren hierdoor al een denkproces voor.”

Toch blijft een studioproces een intense aangelegenheid, waarin in twee weken hard werken is.

“Het klinkt vaak wel een beetje als rozengeur en maneschijn. Het is heel hard werken om het geheel op zijn plek te laten vallen en dat ene element te krijgen wat je wil toevoegen aan het album. Laatst kreeg ik de eerste master binnen van een nummer en dat klonk al zo goed. Dat voelde echt als voldoening.”

Hebben jullie voor het komende album ook weer een thema bedacht?

Arjen lacht: “Dat hebben we zeker. Alle nummers zijn verwijzingen naar classic actiehelden die veel weg hebben van Arnold Schwarzeneggerachtige figuren. Back to the nineties. Wat ook terugkomt in video’s en artwork. Daarnaast brengen With A Vengeance uit onder ons eigen nieuwe label Brass Ninja Records. Zo houden we het in eigen beheer, wat we erg prettig vinden.”

Bekijk hier de remix video van The Hitchhiker. Het nummer is onder handen genomen door Kubus:

INFORMATIE

De remix EP VERSUS van Broken Brass Ensemble is vanaf vandaag gratis te downloaden via Bandcamp en Soundcloud.

Het derde studioalbum With A Vengeance moet begin februari 2019 bij je lokale platenzaak te vinden zijn. Het wordt zowel op cd, vinyl als online uitgegeven. Daarvoor verschijnen er eerst nog een aantal singles en video's. Houdt daarvoor de website en Facebookpagina van de brassmannen goed in de gaten!