Dat het Duits een taaltje is waarin zelfs het hebben van vlinders in de buik grof klinkt, weten we al lang. De Germaanse klanken uitgespuugd door het Stuttgarts trio Die Nerven is dan ook op z’n minst angstaanjagend te noemen. Op vrijdagavond 19 september doet het Stuttgarts trio Podium Asteriks te Leeuwarden aan, bijgestaan door noiserockers HOWRAH. Helaas heeft de Amsterdamse indie band JAGD op het laatste moment moeten afzeggen.

Wie zin heeft in een gezellig avondje uit met de maten om even bij te kletsen, mijdt vanavond liever de Blokhuispoort. Asteriks heeft zich een line-up op de hals gehaald die zelfs dwars door de zwaarste oordoppen heen nog titinus oplevert, laat staan dat er ook maar enige hoorbare communicatie mogelijk is over wie ook al weer het volgende rondje bier gaat halen.

Howrah, een gloednieuwe band waarvan de leden stuk voor stuk hun strepen al hebben verdiend in andere formaties waaronder Zoppo, Space Siren, Bombay, Houses en Slow Worries mag de avond openen. De band doet denken aan Sonic Youth met hun sound die zich al fluctuerend tussen post-punk en psychedelische indierock bevindt. Het viertal warmt de zaal behoorlijk op met een meeslepende set waarin scherpe gitaarsalvo’s, zware drumroffels en in galm gehuld stemgeluid de boventoon voeren. Het is een set die enorm tot zijn recht op het zwak verlichte podium van Asteriks.

Howrah

Next up is JAGD. Ware het niet dat de instrumenten weliswaar op het podium staan, maar de band op het allerlaatste moment de show cancellen vanwege ziekte van een van de bandleden. Publiek wordt opgeroepen om nog even een biertje te drinken terwijl achter de schermen Die Nerven worden opgejaagd die met de joint nog in de mond zich klaar moeten gaan maken om een half uurtje eerder op te treden vanwege de aanpassing van de lineup. 

Na wat voelt als een eeuwigheid wachten onder het genot van een tenenkrommende Duitse afspeellijst, bespringt het trio Die Nerven dan eindelijk het podium. De gevoelstemperatuur daalt meteen tot ver onder nul. Hoe kan het anders als bij de muziek uit de krochten van een van de grauwste industriesteden van Duitsland.

'De gevoelstemperatuur daalt meteen tot ver onder nul'

Sinds 2010 verkondigen de Duitsers al hun problemen met, ja wat niet eigenlijk. Slimme teksten bekritiseren onder andere technologie, social media en de bijkomstige depressies en angsten van een generatie. Vanavond is er ook ruimte voor ongenoegen ten opzichte van het publiek in de zaal. We klappen niet hard genoeg als de bandleden elkaar voorstellen en de fotografen kunnen ook rekenen op giftige blikken. Charmant komt het trio niet over, des te beter de muziek.  

Anders dan op het laatste album Fake, waar met dynamiek wordt gespeeld en snoeihard wordt afgewisseld met rustige beklemmende passages, zet het trio in Asteriks vooral het gas erop. De Duitse woordenstroom, hoe beladen ook, wordt overstemd door post-punk en noise-geluid dat dwars door onze tere zielen snijdt. Op het podium uit zich de combinatie van melodie en herrie in een rauwe en energieke show waar U(mlaut) tegen gezegd mag worden. 

Die Nerven

GEZIEN

Die Nerven + Howrah
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 19 oktober 2018