Steeds vaker vergeet men dat hiphop niet alleen draait om dope beats en flows, maar ook om het vertellen van een verhaal. Ondanks dat mainstream hiphop tegenwoordig veelal wordt gekenmerkt door 808 drums en teksten die over bitches en gangs gaan, kent de scene haar underground dimensie met maatschappij-kritische en reflectieve rap. RICH uit Leeuwarden vertegenwoordigt hiphop met een boodschap. Door zijn EP Stappen Vooruit (uitgebracht op 19 oktober) ten gehore te brengen, neemt hij je mee naar zijn belevingswereld.

RICH windt er geen doekjes om, wat blijkt uit de intro. Met regels als “Al die jaren in een dip, maar van niemand echt begrip / Ik moest zuipen om het leven, want dat gaf me dan een kick” is het duidelijk dat de Leeuwarder hard werkt om een streep onder zijn verleden te zetten. Met zijn moraal kompas blijft hij realistisch, zo blijkt uit de volgende track Te Laat, waarin hij zegt: “Zolang ik geen stappen maak, zal ik nooit een keer begrijpen waarom alles mij zo raakt”. De moeite die kost om volwassen te zijn heeft niks met leeftijd te maken. Aan de andere kant laat RICH merken dat zijn muziek is gericht op de realiteit en niet om het resultaat, oftewel: “Als jij het niet kan diggen, is het ook wel best”.

In de track Echt brengt de Leeuwarder rapper de luisteraar terug naar de jaren ’00 waar hiphop in de Friese hoofdstad werd vertegenwoordigd door zijn oude groep RSF en D.O.G.G.S., die populair waren bij de toentijdse tieners van de regio. Daarnaast geeft hij kritiek aan de huidige hiphopgeneratie, met nadruk op de jonge jongens. Zijn mening luidt dat mensen zich moeten verdiepen in de geschiedenis van hiphop als ze zichzelf hiphop noemen. Oftewel: “Gasten die ik ken weten wat rappen is / maar kids claimen de hiphop, en ze weten niks”.

Men kan zich afvragen of de sound van Stappen Vooruit een hoge frequentie zal hebben, simpelweg omdat de beats te soft zijn om het publiek te laten springen. Voor RICH maakt het echter niet veel uit als we mogen geloven wat hij zegt. Door zijn eenvoudig lijkende, directe, maar ook pijnlijke uitspraken, kenmerkt de EP zich met persoonlijke teksten die toegankelijk zijn voor de luisteraar.

In de track We Huilen Nog Steeds geeft hij bijvoorbeeld de moeilijke periode met zijn vriendin bloot. “Thuis op de bank zat je man aan de drank / Je wilde weg, maar je bleef en trok me terug van de rand”. Ondanks de muzikaliteit van de beats kent de EP toch een zekere voorspelbaarheid, vooral qua arrangement van de tracks. RICH bewijst echter hierbij dat een rapper zich niet hoeft te promoten met drank en drugs om interessant over te komen.