Komende zaterdagavond viert het collectief WASHOK haar eerste verjaardag in Club Hemingway te Leeuwarden. Ooit begonnen als een spontaan feestje op een onlogische locatie en binnen een jaar uitgegroeid tot een van de heetste en hipste underground feestjes van de stad.

Misschien heb je de naam WASHOK wel eens voorbij zien komen op de sociale media. Wellicht dat jij je toen ook afvroeg wie of wat WASHOK was. Maar misschien heb je wel eens een WASHOK avond bezocht of was je aanwezig in de Stadsoase tijdens het feestje van het collectief aldaar. 3VOOR12/Friesland zocht de mensen achter WASHOK op en sprak met ze over het ontstaan, het heden en de toekomst van dit mysterieuze dance collectief.

“WASHOK is ontstaan in 2017 tijdens de introductieweek van de opleiding Communication Multimedia and Design (NHL Hogeschool Leeuwarden) op camping de Kleine Wielen”, legt Dyan Wiersma, een van de oprichters van WASHOK uit. “Daar mag je na elf uur geen geluid meer maken en tijdens zo’n introweek is dat best jammer natuurlijk. Toen zijn we met z’n allen in een washok beland en dat was een enorm succes. Het begon ermee dat iedereen zelf muziek ging maken op de wastafels en pas daarna kwam de speaker erbij.” De toenmalige beheerder was minder te spreken over deze actie weet Romy van Zutphen nog, “Er is toen een wastafel gesneuveld. Daar waren ze van de opleiding ook niet heel blij mee.”

Het begon ermee dat iedereen zelf muziek ging maken op de wastafels en pas daarna kwam de speaker erbij

'Een dingetje geworden'

Het is later, op de opleiding wel echt een dingetje geworden vertelt Romy, ook een van de oprichters én kernleden van WASHOK. “Het is heel erg gaan leven op onze opleiding. Op een gegeven moment zijn er zelfs T-shirts en hoodies bedrukt met het WASHOK logo erop. Toen dachten we, laten we hier iets mee doen.”
“We hadden snel het idee dat we daar iets mee konden in Leeuwarden”, vult het derde kernlid en oprichter van WASHOK, Jasper Wenning aan. “Het is ook de vibe en de sfeer die we van daar naar de clubs willen verplaatsen. WASHOK draait eigenlijk om sfeer.” Volgens Dyan kun je met dit thema alle kanten op: “Met gekke dingen en versieringen. Dat is wel heel leuk.”

WASHOK bestaat inmiddels uit een team van tien vaste krachten. “Het aantal mensen waarmee we WASHOK nu organiseren is perfect”, meent Dyan. “Wij maken momenteel onderdeel uit van de vaste kern”. Zo bemoeit Jasper zich met de dj’s, doet Romy de communicatie en ik de financiën, de aankleding en sociale media.” Romy: “Het team bestaat dus uit allemaal mensen die ook bij het originele WASHOK zijn geweest. Allemaal mensen van de opleiding en die vinden het nog steeds leuk om te helpen. Handig voor ons natuurlijk, want dan hoef je ook geen mensen van buitenaf te vragen om te helpen.”

De Leeuwarder uitgaansscene

Vooralsnog wil WASHOK vooral feestjes geven in Leeuwarden. “Het zou natuurlijk wel super vet zijn om ooit een keer een festivalpodium te mogen hosten”, stelt Dyan. “Maar we vinden het belangrijk om eerst een basis te hebben, en daar zijn we nu mee bezig.” Het is dan ook niet de bedoeling dat WASHOK ten koste van alles heel snel, heel groot moet worden. Maar dat WASHOK een begrip in de Leeuwarder uitgaansscene wil worden, zoveel is wel duidelijk. “We zijn begonnen in Club 21 en om middernacht was het al stampvol, echt bizar. De eigenaar vond dat ook. Het was lang geleden dat het zo vol was daar. Daarna hebben we het nog een keer in Club 21 gedaan en toen was het weer om twaalf of een uur stampvol en toen dachten we, dit kan eigenlijk niet”, vertelt Dyan, zichtbaar nog steeds verbaasd. Jasper: “Vanwege de capaciteit werd er uitgeweken naar Club Hemingway,”

Dat WASHOK nu zo’n succes aan het worden is verbaast de drie niet, hoewel ze het niet verwacht hadden. Dyan hierover: “Het is vooral heel erg leuk! We hadden het niet verwacht in het begin. Maar ik denk dat dit wel de gezonde weg is naar een succesvol iets, in plaats van dat je daar heel erg op gefocust bent en heel erg je best voor doet.” Wat begon als een grapje wordt nu behoorlijk serieus. “In het begin kwamen we eens in de zoveel tijd samen en dan bedachten we wat en dan gingen we weer wat dingen halen en dat was het dan. Maar nu zijn we er wel volop mee bezig, hebben we wel wekelijks contact hierover.”

Stadsoase

Eerder dit jaar organiseerde WASHOK ook een dag in de Stadsoase. “Dat was heel leuk”, aldus Dyan. “We werden benaderd door Koen Haringa. Hij vroeg of het ons leuk leek daar een dag te ‘spelen’ en daar hebben we gelijk ja op gezegd. Het is was natuurlijk niet helemaal hoe WASHOK echt is, maar het is wel een mooie manier om naamsbekendheid te genereren. We konden mensen een beetje laten proeven hoe het er in het WASHOK aan toe gaat.” Romy: "Het was ook erg leuk dat het publiek zo gemêleerd was. Er waren kleine kinderen met wasborstels en ze waren aan het bellen blazen. Maar er waren ook mensen in pakken. De reacties van het publiek op WASHOK was ook heel leuk.”

Naast een aantal huis dj’s waarvan Jasper er een van is (The Counselor, red.) heeft WASHOK ook een vj in haar midden. “Die is bezig met de visuals, maar hij maakt ook mooie grafisch ontwerpen”, stelt Jasper uit. “Hij doet in aanloop naar het evenement ook alle grafische uitingen. Tijdens WASHOK gaat hij daarmee live weer aan het mixen.

Hij doet ook visuals op Mysteryland en Amsterdam Open Air. Hij staat echt op hele grote festivals én op Washok”, voegt hij er lachend aan toe. “Het is echt wel iets uniek”, meent Dyan. Het klinkt misschien gek, maar het is wel heel speciaal dat wij hem in ons team mogen hebben. Daar zijn we echt heel blij mee.”

De vijfde editie

Hoewel WASHOK veel tijd in beslag neemt, blijkt het verrassend goed te combineren met de studie van de drie. “Ik ga zelfs afstuderen op WASHOK”, legt Jasper enthousiast uit. “Ik ga eerst onderzoek doen en dan vervolgens toepassen in de praktijk. Dat zou dan moeten leiden tot de vijfde editie.” Over die vijfde editie valt volgens Jasper echter nog niet veel te vertellen. ”Ik denk wel dat we het over een ander boeg gaan gooien. We willen niet telkens in hetzelfde patroon vallen, dus dat wordt wel weer heel anders dan de voorgaande edities, maar het wordt wel een hele toffe editie.”