Zojuist is bekend gemaakt dat Podium Asteriks zal vertrekken uit de Blokhuispoort. Vanaf 1 januari 2019 zullen er dus geen concerten meer plaatsvinden (onder de vlag van Podium Asteriks) in de voormalige recreatiezaal van de oude gevangenis, de Blokhuispoort. De stichting Podium Asteriks blijft, voor zover nu bekend, wel gewoon bestaan. Momenteel wordt er naarstig naar een nieuwe locatie gezocht. Tot die tijd zal er geprogrammeerd worden op locatie. De optredens die geprogrammeerd staan tot aan 30 december gaan nog gewoon door.

Naar eigen zeggen kon het podium de podiumfunctie vanwege de lage gebruikerskosten worden uitgeoefend. Verder geven ze in de verklaring aan:Als onafhankelijk en ongesubsidieerd podium organiseerde Asteriks (...) in de Blokhuispoort, dat destijds door leegstandsbeheerder CareX voordelig ter beschikking werd gesteld. Nu de Blokhuispoort een commerciële functie heeft gekregen, worden de kosten voor Asteriks te hoog om nog regelmatig concerten te kunnen organiseren.” Eerder werd al duidelijk dat het Podium sowieso tot 2018 in de Blokhuispoort zou blijven en dat toekomst daarna ongewis zou zijn.

In 2010 wordt Podium Asteriks opgericht door een groep enthousiaste, en ambitieuze muziekliefhebbers. Paul van Berlo, Sjoerd Bootsma en Peter Reen vinden het hoog tijd om een alternatief poppodium te beginnen en zodoende wordt Asteriks opgericht. Omdat de organisatie dan nog geen eigen podium heeft wordt er (toen ook al) op locatie geprogrammeerd. Zo vinden er concerten plaats in Alternatief Rock Cafe Mukkes en de Gloppe (tegenwoordig 21Leeuwarden). De eerste twee bands die door Podium Asteriks geprogrammeerd worden zijn het Amerikaanse post-hardcore band The Casting Out en de Drentse indierock-band June in December. Op donderdagavond 20 mei 2010, spelen zij in Mukkes.
 

De eerste bands die door Podium Asteriks geprogrammeerd worden zijn The Casting Out en June in December

17 april 2015: John Coffey in een uitverkocht Podium Asteriks

Na nog wat omzwervingen in de stad is op vrijdag 11 juni, datzelfde jaar, de grote dag aangebroken. Podium Asteriks opent haar eigen zaal in voormalige gevangenis gebouw aan het Blokhuisplein. Het optreden van Gelderse Shaking Godspeed en de lokale garagerockband New Killer Stars markeert het begin van een (bijna) negen jarige huisvesting van het podium in de Blokhuispoort. In die jaren groeit het podium uit tot een begrip in de stad en ook ver daarbuiten. Nationale bands komen graag naar Leeuwarden op te spelen in ‘Asteriks’. Artiesten als Hallo Venray, John Coffey, Thomas Azier en Spinvis zijn hier mooie voorbeelden van. In die jaren zijn de Blokhuispoort en het podium onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een twee-eenheid waar nu dus een einde aan komt.

Maar niet getreurd, komend maanden staan er nog een aantal mooie concerten op het programma, wat te denken van Claw Boys Claw en Thomas Azier (alle twee al uitverkocht overigens). Nog niet uitverkocht en zeer de moeite waard zijn Kim Janssen en Canshaker Pi en dat het podium terug zal keren is ook wel zo goed als zeker. Voor meer info kijk op de site van Podium Asteriks.