Het is nog maar een paar weken geleden sinds we op Into The Void een vol weekend aan stoner en doom voorgeschoteld kregen. Voor de liefhebbers komt Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs vanavond in Podium Asteriks al met de reprise. Deze Britten doomen en sludgen er rustig op los op hun nieuwste plaat King of Cowards, maar zijn tegelijkertijd ook niet vies van een stevige bak noiserock. Studioalbums zijn voor deze geweldenaars natuurlijk leuk en aardig, ze hebben de afgelopen jaren echter vooral een reputatie opgebouwd als een band die je in levende lijve moet ondergaan.

En dit vormt dan ook de eerste orde van van de avond. Wegens het uitvallen van Cirrus Minor en het feit dat Pigsx7 zelf later op de avond nog op Le Guess Who? moeten spelen, wordt het Belgische Tangled Horns doorgeschoven als de afsluiter van de avond. Het is dus nu aan henzelf om de avond op gang te brengen en ja, openen met deze band voelt eigenlijk als wakker worden middels een mokerslag in je gezicht. Het gitaartrio Sam Grant, Adam Sykes en John-Michael Hedley voeren meteen het volume op tot stand elf waar het ook de rest van de show zal blijven staan.

Door deze zee aan gitaareffecten en muren van geluid, is het knap dat Pigsx7 nog steeds dat klassieke Sabbath geluid weet vast te houden, zij het verwrongen tot monsterlijke proporties. Met name op nieuwe nummers als GNT en Shockmaster weten ze al hun noise, psychedelische en doom invloeden te vermengen tot een rauw dreigend geluid dat bij vlagen zelfs doet denken aan een band als Ministry.

Middelpunt van al dit geweld is frontman Matt Baty die met zijn geringe postuur al zijn vocalen vanuit de dieptes van zijn lijf schreeuwt. Deze wisselt hij af met een soort merkwaardige Tai Chi oefeningen die elke schreeuw nog net wat extra kracht bij lijken te zetten. Het geheel vormt zo een onstuimige bak noiserock die eigenlijk geen moment verslapt.

Ditzelfde kan echter niet gezegd worden voor de afsluiter van de avond, Tangled Horns. Het is natuurlijk lastig als je na de headliner van de avond nog aan de bak moet, zeker na een band als Pigsx7. Aan een gebrek aan inspanning ligt het in elk geval niet, dit Belgische vijftal heeft net een doorstart gemaakt en ontbreekt in geen opzicht aan energie of enthousiasme. Met name frontman Tim van der Plas stuitert onophoudelijk door de zaal, alleen slaagt er hiermee niet in om zijn energie over te brengen. Alles voelt juist geforceerd en gemaakt, een probleem waar andere Belgische bands als Steak Number Eight ook last van hebben.

Muzikaal tappen ze vooral uit de jaren negentig stoner en grunge. Dit ligt altijd wel lekker in het gehoor en laat ook vanavond het nodige aantal hoofden mee knikken, maar uiteindelijk beklijven de nummers niet echt. Misschien is het omdat ze een formidabele act moeten opvolgen, maar na een ondermaatse cover van The Beastie Boys’ Sabotage lijkt het probleem toch elders te liggen. Zelf beschrijven ze zich als een band die zichzelf niet al te serieus neemt. Dat is een sympathieke instelling, maar zorgt er vanavond ook voor dat verder niemand dat doet.

GEZIEN

Pigs pigs pigs pigs pigs pigs pigs + Tangled Horns
Podium Asteriks
Vrijdag 9 november 2018