Het Duitse platenlabel Nuclear Blast viert dit jaar haar 31-jarige bestaan. Tijd voor een feestje, zullen ze gedacht hebben in Donzdorf, de hoofdzetel van het label. En wat voor feestje! Met 'Death... Is just the beginning' - het motto dat op het affiche prijkt - mogen Kataklysm en Hypocrisy net als vijftien jaar geleden het succes van de toer nog eens dunnetjes overdoen. Deze keer heeft het vooraanstaande deathmetal tweespan, The Spirit meegenomen. De avond mag bij voorbaat al exclusief genoemd worden, omdat dit de enige show in Nederland is.

De jonge heren van The Spirit hebben dit jaar bij Nuclear Blast hun handtekening gezet en sinds kort via het label hun eerste plaat uitgebracht met de titel Sounds from the Vortex. De grote zaal in Neushoorn is al redelijk gevuld met publiek. De band heeft de professionaliteit duidelijk afgekeken van de headliners, ook bij hun staan er keurige banners met mooi vormgegeven logo's op het podium. The Spirit zet meteen de juiste toon wat betreft hetgeen dat nog gaat komen. Vergelijkingen met een band zoals Dissection zijn snel gemaakt. Alleen zouden de composities nog net even wat spannender gemaakt kunnen worden. Met snel en strak spel werken de Duitsers hun setlist van een half uurtje af om vervolgens plaats te maken voor Hypocrisy.

The Spirit

Het is alweer een tijd geleden dat Hypocrisy bij ons in Nederland is geweest. Na deze radiostilte, heeft de band rond muzikale duizendpoot Peter Tägtgren een nieuwe adem gevonden om de beuk er weer eens flink in te gooien. Met een cv om U tegen te zeggen, zal iedere wat oudere metalliefhebber wel iets in zijn platenkast hebben staan waar de naam Peter Tägtgren in voorkomt.

Grote stellages waar hekwerken met Hypocrisy logo's op zijn gelast, die dan vervolgens verlicht worden met stroboscoop lampen. Het drumstel, dat op een extra hoge high-rise staat. Kosten nog moeite zijn gespaard om het podium naar Hypocrisy standaard op te bouwen.

Hypocrisy

Live weet de groep de experimenteerdrift die ooit in de studio is bedacht en opgenomen goed uit te venten. Zoals het op de plaat klinkt, zo moet dat op het podium minstens geëvenaard worden. De Zweden brengen een ode aan drie decennia deathmetal van de bovenste plank en trekt je vanaf Fractured Millennium tot aan Roswell 47 bij de les. Zo nu en dan ontstaat er ook een moshpit en krijgen de deathmetal-veteranen terecht veel bijval van het publiek.

Bij Kataklysm is er nog maar weinig over van het imposante podium van Hypocrisy. Ook de hoofdact van de avond draait al een tijd mee in het deathmetal-circuit. De opkomst van de charismatische frontman Maurizio Iacono is al genoeg om de aandacht van het publiek te heroveren. Met de opener Narcissist, wordt de intensiteit alweer tot een grote hoogte gestuwd. Er is veel beweeglijkheid op het podium door de bandleden en er is meer interactie met het publiek. Aan alles is te merken dat de Canadezen er zin in hebben om Neushoorn op zijn kop te zetten. Iets wat bij vlagen zeker lukt. Ook bij deze band is er een moshpit in de frontlinie. De deathmetal van Kataklysm heeft meer industrial karaktertrekken met meer tempowisselingen en hoeken in de composities. Bands als Fear Factory en Ministry kunnen daarbij als voorbeelden gezien worden. Strak, strakker, strakst. Zo mag de presentatie die Kataklysm er deze avond uit geperst heeft de geschiedenisboeken in gaan. Na een dik uur is ook dit optreden ten einde en heeft Kataklysm er zeker weer nieuwe bewonderaars bij gekregen.

GEZIEN

Kataklysm + Hypocrisy + The Spirit
Neushoorn, Leeuwarden
Dinsdag 13 november 2018