Katie von Schleicher is een van die bands waarvan je niet kan geloven dat ze niet bekender zijn. Waar in de indiepop veel liedjes inwisselbaar lijken te zijn, is haar muziek vol melancholie, paranoia en zelfspot een zucht frisse lucht. Na haar succesvolle optreden van afgelopen jaar op Le Mini Who is de singer/songwriter uit Brooklyn weer terug in Nederland voor haar Europese tour. Om haar vanavond te ondersteunen is zowel het Arnhemse Eerie Wanda, als Dokkums eigen enigmatische Elias El Gersma van de partij.

De wonderlijke wereld van Elias El Gersma is er een die doordrenkt is met jaren tachtig nostalgie. De combinatie van galmende zang en de lo-fi golvende synths, verzorgd door Jesper Vos, doet in eerste instantie sterk denken aan Yuko Yuko. Hoe langer je echter kijkt, des te sterker wordt de zweem van manie en gekte. Het is niet alleen het feit dat hij gehuld gaat in een volledig beige outfit die nog het meest doet denken aan een 19e eeuwse ontdekker op safari of dat hij zichzelf aan zijn microfoonstandaard boeit. Naarmate het optreden vordert, lijken zijn bewegingen steeds houteriger te worden en steeds meer manische trekjes in zijn stemgeluid door te schemeren. Uiteindelijk culmineert dit in Pino, een soort Nederlandstalige meezinger waarvan de tekst even knullig is als het nummer aanstekelijk.

Elias El Gersma

Eerie Wanda

Met debuutplaat The Hum inmiddels alweer twee jaar op zak is Eerie Wanda geen onbekende naam meer. Normaal gesproken wordt zangeres Maria Tadic vergezeld door een vierkoppige band, maar vanavond staat ze helemaal alleen op het podium. Gelukkig werkt dit live evengoed prima. Ontdaan van alle instrumentatie behalve haar eigen gitaar, komt haar dromerige, maar zuivere stemgeluid goed tot zijn recht. Veel van de psychedelische invloeden zijn een stuk minder merkbaar, maar maken plaats voor een meer folky singer/songwriterachtig geluid in de stijl van Sharon van Etten en Angel Olsen. Het tokkelende gitaargeluid biedt wel een stuk minder variatie gedurende de hele set, maar sluit op een nummer als Angel Hair zo mooi aan op Maria’s stem dat dit gemakkelijk te vergeven is.

Afgelopen november speelde Katie von Schleicher nog met zijn tweeën op Le Mini Who?. Toen maakten ze al een sterke indruk met de nummers van haar laatste plaat Shitty Hits, gedurfde popliedjes met een sterke nadruk op de galmende lo-fi keyboardeffecten. Ditmaal keert ze echter niet alleen terug met een handjevol nieuwe nummers, maar ook nog met een man meer. Hiermee krijgt de gitaar een veel prominentere rol in de set, zoals op Isolator of het nieuwe Party Dawn. Beide nummers klinken door een goede dosis effecten en stevige gitaarriffs meer als rock dan lieflijke indiepop. Met hetzelfde gemak schakelt ze hier gewoon weer naar terug op nummers als Life’s a Lie of het formidabele The Image. Weelderige instrumentatie, rauwe randjes en teksten die je nog lang achtervolgen, de veelzijdige Katie von Schleicher heeft het vanavond allemaal in huis.

GEZIEN

Katie von Schleicher + Eerie Wanda - Elias El Gersma
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 11 mei 2018