Op zaterdag 31 maart aanstaande staan gitaarvirtuoos Jan Akkerman en Bert Heerink plus band op het podium onder de noemer My Brainbox. Voordat Jan Akkerman zich in 1970 aansloot bij Focus, maakte hij o.a. samen met zanger Kaz Lux deel uit van Brainbox. Volgens hem zelf een van de beste groepen waarin hij ooit heeft gespeeld. Daarom had hij ook oren naar het voorstel van Bert Heerink om het repertoire van deze legendarische band nieuw leven in te blazen.

Misschien was de muziek van Brainbox wat te moeilijk voor de massa. Toch werd er succes geboekt met een uitgekiende mix van o.a. progressieve blues, rock, folk, klassieke invloeden en misschien ook wel een ‘snufje jazz’. Het is maar wat je erin horen wilt en dat maakt het juist allemaal zo boeiend. En altijd was er het lekker eigenzinnige vakmanschap van een groep op een fantasierijke muzikale ontdekkingstocht. Het optreden van My Brainbox wordt geen retro-gebeuren, maar een vervolg op een gedegen vakmanschap.

Brainbox was een progressieve rockband met Kazimierz Lux als zanger en Jan Akkerman op gitaar. Vooral 1969 was een succesvol jaar. Nummers als Down Man, Summertime (uit de musical Porgy&Bess) en Sea of Delight stonden in de Top 40. Dat de groep het experiment niet schuwde bleek uit een bewerking van middeleeuwse Engelse balade Scarborough Fair, die ook door Paul Simon en Art Garfunkel is vertolkt.

Internationaal succes bleef niet uit en Down Man werd een bescheiden hit in de VS. Grootheden als Ritchie Blackmore en Jimmy Page zich lieten inspireren door Brainbox en vooral het gitaarspel van Akkerman. In 1973 werd hij, als gitarist van Focus, door de lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot beste van de wereld.

Voorpagina Melody Maker, februari 1973

Bert Heerink is vooral bekend als zanger van de rockformatie VandenBerg, die in 1983 grote hits scoorde met Burning Heart en Different Worlds. Ook heeft hij, samen met het Noord Nederlands Orkest gewerkt aan het cross over project Symphonic Echoes of Pink Floyd. Heerink maakt ook deel uit van het Pink Floyd Project, waarbij hij de zangpartijen van Roger Waters vertolkt.

Informatie

Dus volop talent, ervaring en inspiratie als My Brainbox zaterdag 31 maart optreedt in zaal Arena van Neushoorn. Ook omdat de musici zich niet beperken tot successen uit het verleden, maar nog steeds nieuwe wegen durven in te slaan. De deuren van de Arena gaan open om 20.00 uur en de kosten voor een kaartje zijn in de voorverkoop aan de kassa 15 euro, in de voorverkoop online 17 euro en op de avond zelf aan de deur 18 euro.