Friesland barst van de creatievelingen die, vooral nu in het kader van LF2018, hun dromen graag werkelijkheid zien worden. Op zaterdag 24 februari gaat er weer zo’n wens in vervulling: in Neushoorn vindt Klankmotiv plaats, een zeer uitgebreide muziekbeurs. De beurs is ontstaan uit het brein van Arjan Kolkena uit Bolsward. We spreken hem tijdens de vintagebeurs Plunje in De Backstage te Neushoorn over wat er binnenkort allemaal staat te gebeuren.

Allereerst horen we natuurlijk graag met wie we te maken hebben. Arjan Kolkena woont al zijn hele leven in Bolsward, had in het verleden een platenlabeltje én een radioprogramma op de lokale radio. “Ik ben altijd al met muziek bezig geweest en daarin geïnteresseerd geweest. En altijd heel breed, dus nooit echt één bepaalde stijl, maar echt alle kanten wel op.”

Toch lijkt het best een flinke stap vanuit een radioprogramma en muzieklabel naar het organiseren van een heuse muziekbeurs, hoe is dat dan gelopen? Arjan vertelt dat de connectie zich aandeed toen hij zijn vriendin Naomi Klees ontmoette. 

Zij is oprichtster van de eveneens in Neushoorn gehouden beurs Plunje, waar liefhebbers van vintage hun hart kunnen ophalen aan diverse kraampjes met kleding, sieraden en diverse home-accessoires en decoraties. Met haar kennis van organiseren inspireerde ze Arjan en steunde hem om zelf een evenement van de grond te tillen.

De keuze voor Neushoorn als locatie van de muziekbeurs was snel gemaakt. Niet alleen omdat Plunje hier ook huist, maar te meer omdat Arjan al vanaf de bouw van het podium daar rond loopt. “Ik ben bij Neushoorn al vanaf het begin vrijwilliger, dus ik ben aardig op de hoogte van hun manier van werken.” Vanaf het aller-allerbegin heeft hij zich ingespannen voor Neushoorn; van stoelen lakken voor het toen nog te openen café en bandjes uitdelen bij de opening, groeide hij via de garderobe en als artist host uit tot fotograaf. En wel tot polaroid fotograaf.

'Iedereen is heel erg gefixeerd op vinyl, maar de cassettebandjes bestaan ook nog'

In de artist lounge van het poppodium hangt een twintigtal foto’s die hij maakte tussen de shows door in de backstage. Fotograferen met een polaroid betekent dat je vaak maar één kans hebt, dus houdt hij het graag exclusief tot plaatjes die hem écht de moeite waard zijn: “Zo krijg je toch ineens de Kim Wilde’s en de Douwe Bobs voor je lens. Unieke momentjes, bands die net van het podium afkomen – helemaal bezweet – dat soort dingen geven een heel speciaal sfeertje.”

We kunnen doorpraten over zijn passie voor fotografie of over zijn rol van vrijwilliger bij Neushoorn, maar het gaat vandaag over het aankomende Klankmotiv. Vanuit zijn gigantisch brede interesses voor alle facetten van muziek heeft Arjan besloten de beurs extra breed in te zetten. Zo zullen er niet alleen platen te besnuffelen zijn, maar schenkt hij ook aandacht aan verschillende soorten muziekdragers en de mogelijkheden ervan.

Het onlangs in Leeuwarden geopende vinylperser Deepgrooves werd benaderd, maar gaf aan het veel te druk te hebben. Echter, de al langer gevestigde Bandjesfabriek uit Lochem komt wel langs. Zij houden zich, zoals de naam al doet vermoeden, bezig met het op de markt brengen van cassettebandjes. “Iedereen is heel erg gefixeerd op vinyl, maar de cassettebandjes bestaan ook nog.”  Zeker in de DIY-sferen worden er juist enorm veel bandjes uitgebracht, ook hier in Friesland. Denk aan Abdomen die hun singles op cassette uitbracht en onlangs puilde de merchandise tafel van Heksenhamer ook nog uit met bandjes tijdens hun vijfjarig bestaansfuifje in Podium Asteriks. De Bandjesfabriek komt laten zien en vooral ook laten horen, wat cassette voor een band en hun fans kan betekenen.
 

Arjan zijn hersenspinsels schieten alle kanten op. Het is immers niet alleen de muziek die hem interesseert. “Het hele cultuurtje eromheen spreekt me heel erg aan.”  Zo begon hij met het benaderen van verschillende op muziek en popcultuur geïnspireerde kledinglijnen om bijvoorbeeld bandshirts te verkopen. Op de beurs zullen we bijvoorbeeld The Saint, een welbekende winkel uit Leeuwarden, terugvinden. Met The Saint binnen ontstond er meteen een nieuw idee. De leverancier van hun T-shirts bleek dezelfde als die van Neushoorn en de deal werd gesloten dat Drukvast ter plekke op Klankmotiv een selectie aan T-shirts en totebags zal komen bedrukken.

Voor wie liever iets uitdagender aanschaft dan een T-shirt of tas, is er ook een tattoo artist die op de dag zelf enkel op muziek geïnspireerde tatoeages gaat zetten. Dat was nog even spannend, omdat de kunstenaar Arjan er nog op attendeerde dat er een speciale hygiënevergunning nodig was voor zulke praktijken. Inmiddels is die rond en kunnen er mooie inktplaatjes geprikt worden. De muziekliefhebbers die zelf actief muziek maken worden uiteraard ook op hun wenken bediend. Zij kunnen terecht bij de kraam van Keymusic. De landelijke muziekwinkel met filiaal in Leeuwarden, doet speciaal voor de beurs een aantal aanbiedingen.

We zouden bijna vergeten te praten over de platenbakken, die er overigens wel zijn. Platenzaak Licks heeft helaas de winkel moeten sluiten, maar ze komen wel naar de beurs. Ook zullen er internationale standhouders ten tonele verschijnen. En het grote FAME, de muziekwinkel uit Amsterdam komt naar onze culturele hoofdstad met bluetooth speakers, limited box sets en de bekende draagbare Crosley platenspelers.

Al snuffelend tussen de platen wordt het winkelend publiek ook nog getrakteerd op drie live bands. Zij treden in de middag op in De Backstage, het café van Neushoorn. In overleg met Friesland Pop en met Arjan zijn eigen grote netwerk zijn er een aantal bijzondere namen op de affiche terecht gekomen, die allen garant staan voor stevige rock met een meer of minder psychedelisch vleugje. De line-up is als volgt:

Psychotic Lumberjacks​ | 13:00-13:45

Snoeihard rockkwartet Psychotic Lumberjacks uit Leeuwarden won de Music Battle 058. Hun invloeden zijn niet de minsten: Queens of the Stone Age, Tom Waits en De Staat. De band speelt al om klokslag één uur, maar dat is geen reden om ze te gaan missen.

SubSpace | 14:30-15:15

Dit drietal uit Leeuwarden was al te zien op onze eigen 3voor12 clubavond, dus kunnen we met een gerust hart zeggen dat Klankmotiv een mooie vangst heeft gedaan. SubSpace staat garant voor een flinke portie intergalactische, psychedelische rock om je middag te breken.

Echoland​ |16:00-16:45

Met Echoland is de prachtige line-up rond. De psychedelische rockband bracht vorige maand single Clear Sky uit, die smaakt naar meer.

Tussendoor wordt er door drie dj’s uit Zwolle nog alternatieve rockmuziek gedraaid.

 

In gesprek met Arjan wordt duidelijk dat hij nu al bezig is met veel meer plannen en ideeën die voor de eerste editie van Klankmotiv nog niet rond zijn gekomen. Promotiekraampjes van aankomende festivals op de beurs, of thema-edities met muziekinstrumenten of retrogames beloven ontzettend veel plezier voor de komende tijd. 

Muziekbeurs Klankmotiv vindt zaterdag 24 februari 2018 plaats in Neushoorn. De deuren gaan open om 10.00 uur en je kan rondsnuffelen in de platenbakken tot 17.00 uur. De toegang van het evenement is gratis.