Psychotic Lumberjacks wint op 18 januari jongstleden de finale van Music Battle 058 in Podium Asteriks. Tijdens de finale laten ze overtuigend zien wat ze in huis hebben en de jury durft deze formatie zonder twijfel uit te roepen tot winnaars. De heren zijn ambitieus en komen zelfs dit jaar met een debuutalbum. Des te meer reden om ze op de voet te blijven volgen. Murel Fijnvandraat spreekt met bassist Ate en toetsenist Melvin over muziek, inspiratiebronnen en koffie.

Om te beginnen: stel de band eens voor. Waar komen jullie vandaan en hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Het begon eigenlijk als een punk duo van Chris (drummer) en Emiel (zang/gitaar), maar na een toevallig ongelukje ging de repetitie van een ander bandje niet door en zat Ate (bassist) er ook bij. Daarna vonden we dat er meer vage sounds bij moesten, dus vroegen we Melvin (toetsen) erbij. We hebben elkaar ontmoet op onze opleiding hier in Leeuwarden.”

Dat is de opleiding van  D’drive?
“Ja, dat klopt.”

Psychotic Lumberjacks

Omdat jullie zo 'toevallig' bij elkaar zijn gekomen, is er een soort nieuwe vriendengroep ontstaan? Zo ja, wat vinden jullie naast het muziek maken nog meer leuk om (samen) te doen?
“We houden van mens-erger-je-nieten en alcoholische versnaperingen te nuttigen. Jenga te spelen en geregeld koffie te drinken in een kwantiteit die waarschijnlijk gevaarlijk is voor de gezondheid.”

Maken jullie de nummers samen of is daar binnen de band een soort rolverdeling in?
“Vaak beginnen onze nummers als jam sessies. Een van ons komt met een bepaalde riff of progressie die gaaf klinkt en dat bouwen we dan verder uit. Als we dan een basis hebben voor een goed nummer gaan we daar vaak nog thuis, individueel, op verder. Emiel schrijft vaak de teksten.”

Naast de gevaarlijk sterke koffie, waar halen jullie inspiratie vandaan voor zowel nummers als performances?
“Een groot deel van onze inspiratie komt van de bands: De Staat, Queens of the Stone Age, The Wytches, Igorrr en Tom Waits. Onze vrij destructieve performance komt uit inspiratie van Nirvana en Bright Eyes.”

Jullie hebben op de valreep van 2017 de nieuwe single uitgebracht. Wat zijn jullie dromen en plannen betreft de muziek? 
“Leuk dat je erover begint! Het album staat al klaar en zal binnenkort uitgebracht worden!”

Hoe verloopt dat proces?  Wordt het een EP of full album?
“Het is een volledig album. Dit hebben we zelf opgenomen in de studio van Kurtis Lee Johnson, dezelfde studio waar Sonic Bloom en MaarWelLeuk ook opgenomen hebben. Er waren wat technische problemen en ups en downs, maar niks wat niet opgelost kon worden.”

Jullie zijn veel vlieguren aan het maken op de podia van Leeuwarden. Wat was jullie drijfveer om mee te doen aan Music Battle 058? En wat kunnen we van jullie verwachten in de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân?
“Dat was eigenlijk puur toeval. We waren aan het rondkijken voor gigs en deze kwam langs, en toen heb ik ons opgegeven. Verwacht voor de halve finale waarschijnlijk meer fuzz, meer reverb, en hopelijk meer rook.”