Podium Asteriks presenteert op vrijdagavond 23 februari jongstleden weer een aantal pareltjes, namelijk Her's en The Visual. Twee bands die het podium meer vullen met apparatuur dan met artiesten. De één schuift richting de alternative electronic, de ander zoekt het liever volgens eigen zeggen bij de dreampop op. Dan is het natuurlijk de vraag wie deze avond het meeste aandacht kan trekken.

Supportact van de avond is The Visual, die afgelopen jaar nog een rondje door Nederland mocht doen tijdens Popronde. Eveneens hebben deze Amsterdammers afgelopen december een thuiswedstrijd gespeeld in De Melkweg en met twee vingers in de neus overleeft. Na een intense periode van opnames en componeren vierden ze in hun hometown de release van hun EP Translation. Dan zou een eerste ontmoeting in de stad Leeuwarden toch geen moeite zijn?

The Visual

De eerste tonen doen vermoeden dat we zijn beland in een spannend moment tijdens een detective. Wanneer Anna van Rij begint met zingen sluit ze haar ogen en laat ze prachtige melancholische klanken via de oren van het publiek het brein in huppelen. De passie van voodoo soundman Timon Persoon spat uiteen over het publiek. Als extra toevoeging heeft drummer Jochem van Rooijen zich aangesloten. Nummers als Offering Shadows beginnen kalm en rustig, maar worden naar mate uitgebouwd naar een hoger tempo en met meer geweld. In één van de songteksten wordt de vraag ‘Why does no one answer?’ gesteld. Tsja, dat weten wij ook niet, maar op de vraag of The Visual in Leeuwarden zonder moeite voet aan de grond krijgt, kan volmondig ‘ja’ geantwoord worden.

De Noor Audun Laading en Brit Stephen Fitzpatrick leren elkaar tijdens hun studie in Liverpool kennen, ze raken bevriend en hebben elkaar niet meer uit het muzikale oog verloren. Enkel gewapend met een gitaar en beats via de laptop, staan de twee heren relaxed op het podium onder de noemer Her’s.

'Voor wie nog een nieuw favoriet bandje zoekt kan prima bij Her’s terecht'

De nummers zijn niet meer uit je hoofd te krijgen. Catchy melodieën en een stem waarbij je weg kan dromen. Fitzpatrick kan zonder moeite overschakelen tussen zijn donkere bromstem en hoge engelengezang. Dat ze in het hokje dreampop worden gestopt is niet geheel onterecht. Vanaf het eerste moment dat de tonen van Her’s door de boxen klinken durft het publiek al wat danspasjes aan. Bij het nummer Speedracers wordt het tempo omhoog geschroefd en is uiteindelijk iedereen in beweging. Bassist Audun zwiert in zijn zwarte gewaad over het podium en weet een lach op ieders gezicht te toveren. Er worden door de heren twee nieuwe nummers geteased en daarbij peilen ze of deze op het nieuwe album terecht moet komens volgens de aanwezigen. Later beroept in de set roept Fitzpatrick iedereen op zijn of haar biertje aan de kant te zetten. Tijdens het nummer Cool With You mag er namelijk oogcontact gezocht worden, zonder enige vorm van afleiding. Zelfs Laading lijkt intiem te worden met zijn basgitaar. Het is overduidelijk dat het publiek een rol moet spelen op deze avond. Liggend op de vloer tussen de mensen beginnen ze aan het intro van afsluiter I’ll Try. Voor wie nog een nieuw favoriet bandje zoekt kan prima bij Her’s terecht. Selecteer dan meteen The Visual maar in je lijstje ‘live te bekijken’ want ook zij zijn meer dan de moeite waard om te checken.

GEZIEN

Her's + The Visual
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 23 februari 2018