Het Haniahof opent op zaterdagavond haar deuren voor een optreden van Electropoëzie georganiseerd door Mijn Ouders. De huiskamer waarin het feest plaatsvindt is er juist eentje waar je je ouders niet verwacht. Na enig ronddolen door trappenhuis en gangenstelsel bereiken we de bewuste huiskamer waarin de eettafel voldoet als bar, de keuken als garderobe en de slaapkamer is benoemd tot backstage. Het Haniahof is niet onbekend met huiskamerconcerten en het toegekomen publiek voelt zich dan ook al snel thuis in de rokerige ruimtes.

Dichter Joost Oomen verzorgt vanavond het voorprogramma en weet het publiek te boeien met zijn dynamische voordrachten. In de gedichten en verhalen wordt zwaarmoedigheid afgewisseld met humor. Als Oomen een anekdote vertelt over een feest wat zich in de krochten de woongroep heeft afgespeeld, zijn er afwisselend blikken van herkenning en hilariteit af te lezen op de gezichten van de toehoorders. Een enkeling verslikt zich haast in zijn bier.

Nadat Oomen met een oorverdovend applaus is bedankt, schuifelen we naar een andere kamer in het Haniahof waar we bij wijze van verrassing midden in de try-out van O Kutjes in nieuwe formatie vallen. Tijd om het absurdistische optreden van de twee meiden te verwerken is er niet want meteen bij het wegsterven van de laatste tonen maken we alweer de oversteek naar de ruimte waar we eerder Joost Oomen aanschouwden. Het hoofdprogramma begint zonder aarzelen.

Joost Oomen

Electropoëzie bestaat uit poëet Hans Hoeverloo en producer ‘Ridderbaas’. Samen schotelen ze een combinatie van beats en teksten voor die het publiek de controle moet doen verliezen. Met een intense, haast intimiderende, live show en gevaarlijk dansbare tracks, brengt het duo de concertgangers het hoofd op hol. Electropoëzie is Leeuwarden niet vreemd, tijdens de Popronde vorig jaar maakten ze tussen de spijkerbroeken in Men At Work én in de Oldehove al een onvergetelijke indruk. Afgelopen maand bracht de band de EP Grijs uit, dus vanavond horen we zowel nieuw materiaal als tracks die we al kenden. De huiskamershow in Leeuwarden is voor de band de aftrap van een reeks optredens door de rest van Nederland.

Opvallend aan het optreden dat het tweetal bij Mijn Ouders neerzet is dat het publiek niet zo zeer toeschouwer is, maar onderdeel wordt van de performance. Er wordt gedanst, gestampt en keihard meegebruld. Samen met de hoeveelheden sigaretten en bier die door de kamer vliegen precies het recept voor een legendarisch huisfeest waar Mijn Ouders voor staat. Het lukt Electropoëzie om opnieuw een positieve indruk achter te laten. Voor wie er niet bij was, of het gewoon nog een keer wil beleven, de komende tijd valt de band nog vaker zien. Niet bij Mijn Ouders, maar wel bij de buren: 22 januari op Stukafest in Groningen en 14 april in Simplon samen met Broken Brass Ensemble.

Gezien

ELECTROPOEZIE + JOOST OOMEN
Mijn Ouders, Leeuwarden
Zaterdag 3 februari 2018