In Nederland is de progressieve rock erg geliefd en is ook in Friesland het genre niet meer te missen. Het kwartet Sunborne uit Drachten draagt hun steentje zeker bij aan het hooghouden van de progressieve rockballen. Het opnemen van de nummers voor de eerste studio EP Upon The Surface krijgt een extra lading na het overlijden van bassist Arjan Koetje in het najaar van 2017. De EP wordt dan ook ter nagedachtenis aan hem uitgebracht.

Opener Attention Sucker Slotmachine bepaalt meteen de sound waar ze heen willen met de rest van de EP Upon The Surface. Halverwege de EP kun je concluderen dat Otto Lauterjung (JOE-ONER) met zijn diep donkere rauwe stem duidelijk de leiding neemt in de muziek. De combinatie van de stem, de goeie drumlijnen en evenwichtige gitaarsound maken dat de nummers niet verzuipen in hun eigen sound.

Track vijf Strong wijkt wat af van het reeds neergelegde pad. Vergeleken met de andere songs op de EP is dit nummer minder intens. Daar waar je bij nummer twee op de plaat (Embrace The Fear) wordt meegesleept door de sound van de gitaar, speelt bij Strong de elektrische gitaar een minder grote rol en laat Lauterjung een meer gepolijst stemgeluid horen. Tijdens het refrein van Embrace The Fear omarmen ze hun rauwe kant weer en neemt het volume en intensiteit weer toe.  

Tijdens Bleed Out is het duidelijk dat drummer Siebe Overwijk zich lekker kan uitleven. De drum stijgt er opvallend bovenuit maar de drumlijn is dusdanig goed afgewogen met de zang, gitaar en het ritme dat het niet storend is. De rest van de nummers zijn vergelijkbaar qua sound met de opener. Nadat je de zeven nummers hebt gehoord krijg je de verlangens al naar een compleet album van deze band.

Upon The Surface