Garage rock is een ongepolijste muziekvorm uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Iggy Pop and The Stooges worden met hun proto-punk, wel als een van de voorlopers beschouwd. Deze directe stijl is echter nog lang niet dood. Dat bewijzen Psychotic Lumberjacks, Teen Creeps en Paceshifters die er tijdens een enerverende avond in Podium Asteriks, allemaal hun eigen draai aan geven. Met een stijf uitverkochte zaal nemen we met deze bands in stijl afscheid van van de voormalige recreatiezaal van de oude gevangenis als onderkomen van Podium Asteriks.

De heren van Psychotic Lumberjacks gaan stevig van start en waar gehakt wordt, vallen spaanders. De vier voormalige studenten van D’Drive zetten een prima set neer. Hard, rauw en ongepolijst alsof ze de garage rock nog een keertje door de hakselaar hebben gehaald. Het is een georganiseerde chaos, maar ook humoristisch. Met een beetje fantasie herken je er een bluesschema, stukjes hoempamuziek en/of een draaiorgel in. Alles wordt op creatieve en komische manier door elkaar geklutst. Goed gevonden van een band die een lekker jaar achter de rug heeft. Ze staan niet alleen in de finale van Kleine Prijs van Friesland, maar ze brengen ook hun debuutalbum Solipsism uit en worden geboekt als support act van onder andere KNARS en Green Lizard.

Het Belgische Teen Creeps gooit het over een andere boeg. Meer met het ruime begrip indie rock, maar dan wel met een rauw en rafelig randje. Hun muziek is geen vrolijk verhaal en gaat over valse verwachtingen, misplaatste hoop, mensen kwetsen en zelf gekwetst worden. Hun album Birthmarks, dat in april van dit jaar uitkwam, gaat dan ook over gebeurtenissen die blijvend een stempel drukken.

Met kwade gevoelens worden de jaren negentig een nieuw leven ingeblazen. Ramses van den Eede is een strakke drummer, die lekker fel van leer trekt. Het enige dat je kan aanmerken is dat de zang van bassist Bert Vliegen bij al dit ‘geweld’ af en toe wat ondersneeuwt. Daar staat tegenover dat het allemaal gevarieerd is en de set blijft boeien van deze Gentenaren.

Teen Creeps

De momenten dat podiumbaas Koen Haringa het podium bestijgt zijn schaars, maar is de situatie daar, dan weet je dat er iets te melden is. Zo ook deze avond. Goed en slecht nieuws: Podium Asteriks mag op de valreep van het hosten van bands in deze zaal de veertigduizendste bezoeker ontvangen. De gelukkige winnaar krijgt een cheque voor veertig biertjes, die hij hopelijk niet in een keer hoeft op te maken. Heelhuids die glibberige wenteltrap afdalen wordt dan wel een hele uitdaging. Het slechte nieuws is uiteraard dat dit de op een na laatste avond van Podium Asteriks in dit complex betreft. Gelukkig zijn er genoeg plannen om op andere locaties door te gaan, wat ongetwijfeld zal lukken.

Na een cover van Black Sabbath’s Paranoid als intro, is het de beurt aan de band met de meeste speeluren op een podium, namelijk Paceshifters. Dat betekent niet dat ze op de automatische piloot spelen. Integendeel. De gedrevenheid en het plezier spat ervan af. Paceshifters is zo’n band die live waarschijnlijk nog beter tot z’n recht komt dan op een album. De beukende bas van Paul Dokman, de getergde zang van zijn broer Seb en de dreunende drums van Jesper Albers spreken voor zich. Het is echter niet alleen hard en heftig. Er zijn ook ingetogen passages, die soms iets symfonisch hebben. Naast een flinke dosis invloeden vanuit de garage rock, kun je eveneens spreken van een soort van powerrock. Hoe je het ook noemt het is vakkundig en gevarieerd zodat niemand zich een moment hoeft te vervelen.

Deze avond is een typisch voorbeeld van een zeer geslaagde Podium Asteriks avond. De zaal ramvol, bier dat rijkelijk vloeit, een drietal acts die allemaal op hun eigen niveau en intensiteit weten te boeien. Er wordt ruimte gegeven aan lokale acts, zoals in dit geval Psychotic Lumberjacks, om vlieguren te maken en zich te presenteren. We maken op zeer prettige manier kennis met een relatief onbekende band uit België en worden getrakteerd op een klasse show van Paceshifters. Dit concept van Podium Asteriks zal blijven bestaan, de omgeving waar de optredens gaan plaatsvinden is (helaas?) aan verandering onderhevig en nemen we dus afscheid van de oude recreatiezaal van de Blokhuispoort.

GEZIEN

Paceshifters + Teen Creeps + Psychotic Lumberjacks
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 28 december 2018