Het einde van 2018 is in zicht. Dat betekent dat de laatste uren van Podium Asteriks in haar vertrouwde thuisbasis, de Blokhuispoort zijn geslagen. Vanavond vindt de laatste reguliere clubshow plaats en morgen 'Het Grote Asteriks Uitzwaai Feest', met tal van lokale acts (+ La Jungle). Wij blikken, na negen jaar Podium Asteriks in de Blokhuispoort, terug met belanghebbenden en observatoren. Wat vonden zij het allerbeste wat ze in die negen jaar Asteriks hebben gezien?

Paul van Berlo - (Een van de) oprichter(s) Podium Asteriks

"In die tijd waren Sjoerd Bootsma en ikzelf hoofdredacteur van 3VOOR12/Friesland en deden we samen de programmering van het Freeze Festival (toen nog in De Harmonie). Toen ik eens in België was hoorde ik daar een nummer op de radio dat ik erg fijn vond. En ik besloot dat ik die betreffende band naar Leeuwarden wou halen voor een optreden. Het bleek om de Belgische band Customs te gaan met het nummer 'Rex'. Ik heb toen gebeld met hun Nederlandse boeker (Nicolien de Kock van Mojo) en gevraagd of ik die band kon boeken: dat was geen probleem. Maar er moest natuurlijk wel een lokatie gevonden worden. De Blokhuispoort was net enkele maanden daarvoor leeg gekomen en er was net een beheerder (Carex) in het pand gekomen die wat meer leven in de brouwerij probeerde te krijgen aldaar. Iemand vertelde mij over het theaterzaaltje in het gebouw, dus ik ging naar de Blokhuispoort en sprak met de beheerder (Hotze Bouma), en die vond het prima dat daar een band zou optreden. Zo gezegd, zo gedaan. Een week later belde Hotze mij en vroeg mij of we niet wekelijks een concert wilde organiseren in de Blokhuispoort. De rest is geschiedenis."

Customs

1. Customs (30 juli 2010)
"Ze zijn daarna nog zeker één maal terug gekomen, en we hebben met hen een potje Nederland - Belgie gedaan op de binnenplaats van de Blokhuispoort, vooral die drummer kon erg goed voetballen."
2. Red Fang, Black Tusk en Christian Mistress (20 april 2012)
"Concert was al lang van te voren uitverkocht."
3. Kraantje Pappie (30 maart 2012)
"De eerste uitverkochte show buiten Groningen. Nu staat de man in een uitverkochte 013 en gaat 'ie de AFAS doen."
4. Wallace Vanborn (14 januari 2011)
"Ook al zo'n Belgisch pareltje. Het bebloede drumstokje van de drummer heb ik nog in mijn bezit."
5. Peter Pan Speedrock (Jailbreakfestival 2014)
"Dat was een uniek festival, waar nog steeds over gepraat wordt."

Sjoerd Bootsma - (Een van de) oprichter(s) Podium Asteriks

"Toen we met Podium Asteriks begonnen in 2010 vonden we dat de stad een podium nodig had voor een onafhankelijker geluid, voor supergoede indie uit binnen- en buitenland en vooral dat Friese talent voor en achter de schermen om hun kansen konden pakken. Daaruit ontstonden ook weer veel andere goede initiatieven. Asteriks heeft echt mede aan de basis gestaan voor dat positieve Leeuwarden van 2018 en nu aan het einde van dit mooie jaar is het moment daar om vast te stellen dat het goed was en om in 2019 opnieuw in het diepe te springen. Eeuwig zonde dat Asteriks nu uit de Blokhuispoort verdwijnt, maar tegelijkertijd ook sterk. Popcultuur is vloeibaar, veranderlijk. Wie vandaag voorloopt, hobbelt er morgen weer achteraan. Het is sterk om nu niet vast te roesten en je energie te verspillen aan het instandhouden van een podium op een plek die onwelwillend en onverschillig is, maar om die energie te steken in onbetreden paden, nieuwe kansen, nieuwe plekken en verbindingen. Leeuwarden heeft een Asteriks nodig, want dat houdt het fris en scherp.

Asteriks heeft stem gegeven aan een generatie cultuurmakers die gelooft in positiviteit, trots, samenwerken en de kracht van muziek en popcultuur. Midden in de crisis, tegen de stroom in een plek maken voor schoonheid, schuren en verwondering en dat uitbouwen tot een gevestigde en alom geprezen waarde in de landelijke indiescene. Honderden bands stonden op het podium, vaak ruim voordat ze doorbraken of, vaker nog, in de anonimiteit bleven. Die ervaring van kijken naar acts die mogelijk gingen doorbreken maakte Asteriksavonden altijd erg spannend. Asteriks is een podium voor ontdekkingen.

De mooiste avonden waren voor mij de shows waar Friese acts niet het voorprogramma, maar de hoofdact van de avond waren. De lucht zwanger van verwachting en een wonderlijke mix van volk dat soms van achter Dokkum naar Leeuwarden was gekomen om hun vrienden of familie aan te moedigen, moeders die met glimmende ogen dicht bij de muur bleven staan, hipsterkids en veel lokale muzikanten; er 'stond wat te gebeuren' en bij voorbaat was de avond een succes. Er waren er veel van: Alpine pack, Daily Bread, Future's Dust, BlackboxRed, Herrek, Ska3, The Homesick, noem ze maar op."

"Mijn andere favoriete categorie was die van de 'tweede band' van de avond. Tussen voorprogramma en hoofdact was er bijna altijd ruimte voor opkomend internationaal of nationaal talent dat op eigen merites de zaal niet volspeelt, maar daarvoor wel de kwaliteit en het talent had. Heel vaak waren deze bands het hoogtepunt van de avond en daarmee ook echte ontdekkingen. Veel van hen kwamen later terug als hoofdact in Asteriks of voor een festivalshow op Explore the North of Welcome to The Village. Mijn eigen hoogtepunten waren Sleep Party People (2012) dat Lola Kite volledig wegspeelde, alle concerten van The Ex (2010, 2013, 2015) en niet alleen vanwege de eigen sterke optredens maar ook vanwege de bijzondere gasten die ze meenamen. En Zea (2010) die Aux Raus naar huis speelde. Maar eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen."

"Salut Podium Asteriks in de Blokhuispoort. Het waren ongelooflijk rijke jaren."

Sleep Party People

Jelle van Gosliga - Programmeur Podium Asteriks (2017-heden)

July Talk

1. Afscheidsshow New Killer Stars (23 december 2011)
"De afscheidsshow van (mijn eigen) New Killer Stars, met allemaal locals (A Liquid Landscape en BlackBoxRed) als support die covers van de NKS speelden. En dan later de aller-aller-laatste show van mijn band, inclusief stage invasion en crowd surfen. Ja, dat was voor mij de ultieme Asteriks-show."
2. July Talk (4 maart 2015)
"Op de een of andere manier was er een hype in de stad ontstaan voor dit concert. Wat resulteerde dat het publiek alle nummers kon meezingen, waardoor de muzikanten van July Talk weer compleet verrast waren. Ook een van de spannendste live acts die ik in Asteriks heb gezien."
3. The Homesick (27 oktober 2017)
"Dit was de avond dat ik door had dat het met The Homesick hard ging, heel hard. En dat we die voorlopig waarschijnlijk niet meer in Asteriks terug zouden zien."
4. Aart Lus en Ed Lip (15 juni 2018)
"Jajaja. de reünie van Aart Lus en Ed Lip op onze verjaardag dit jaar was eentje voor in de boekjes. We hebben drie dagen lopen dweilen om ervoor te zorgen dat de vloer niet meer plakte."
5. Slagmalsklubben (1 april 2011)
"Een oudje! Zweedse stamp-8bit-electro. Ik denk dat dit de eerste niet-gitaar act in Asteriks was. Feest totdat het zweet van het plafond droop."

Marije Heida - Hoofdredacteur 3VOOR12/Friesland (2016-nu)

It It Anita + Hypochristmutreefuzz (23 oktober 2015)
"Bijna geen hond in de zaal, maar wat ik daar zag was echt mindblowing."
John Coffey (17 april 2015)
"Mooie kerels waar ik erg veel energie van kreeg op dat moment."
Karma to Burn (16 april 2016)
"Gelukkiger kun je me niet krijgen. In Asteriks, en dan de beuk erin."
Wallace Vanborn + BlackboxRed + Abdomen (23 januari 2015)
"Drie bands die me zeer aan het hart gaan. De combinatie was voor mij die avond perfect."
Raketkanon (20 maart 2015)
"Ook zo'n wegblazer..."

It It Anita

Koen Haringa - Directeur Podium Asteriks (2014-heden)

John Coffey

Sleep Party People (27 april 2012)
"Was support van Lola Kite, maar eigenlijk hoefde de headliner na deze band niet meer te spelen. Sleep Party People was zo ontzettend goed dat ze iedereen omver bliezen."
Jungle by Night (26 oktober 2012)
"Schoolvoorbeeld (zoals My Baby ook) van een programma zoals dat door Asteriks bedoeld is. Hoge kwaliteit natuurlijk en een bekende band in Leeuwarden nu. Hoe dat komt: beginnen bij Asteriks (lage entree, kleine zaal, eerste kennismaking met Leeuwarder publiek), terugkeren op steeds iets groter wordende podia voor groter publiek. Eindpunt: mainstage Welcome to The Village."
John Coffey (17 april 2015)
"Ja, nou ja. Godver. Hardste kwaliteitsshow ooit in Asteriks, vooral Yorn Overwijk (Icky Pack, The Escalates) stond goed op de video trouwens."
Flying Trashcans (20 mei 2016)
"Zwaarst beladen local show. Was spannend, scherp, mooi en leuk. Lieten zien dat je door net iets meer te doen een ramvolle zaal kunt krijgen met een inhoudelijk heel sterk programma."
La Jungle (29 december 2018)
"Sinds Explore The North 2017 probeer ik La Jungle al terug te halen naar Leeuwarden. Wat een goede live band. Voor de allerlaatste keer Asteriks in de Blokhuispoort is het gelukt, dat wordt me toch een avondje..."

Stephanie Kemper - Zakelijk leider Podium Asteriks (2014-heden)

John Coffey (17 april 2015)
"De eerste keer dat we dranghekken moesten inhuren om de 'FOH' af te schermen en dat was maar goed ook, want er was geen minuut niemand in de lucht aan het crowdsurfen."
Daniel Norgren (ism. WtTV, 29 oktober 2016)
"HEIMWEE en zooooo mooi..."
Die! Die! Die! (6 mei 2011)
"Never forget, de dag na bevrijdingsdag en het minst aantal betalende bezoekers ooit in Asteriks bij Die! Die! Die! - 6 man ofzo. En de band was vet goed! Legendarisch."

Daniel Norgren

Niels Lahuis - Hoofdredacteur 3VOOR12/Friesland (2013-2015)

Darryl-Ann

1. July Talk (3 april 2015)
2. Daryll-Ann (3 januari 2014)
3. John Coffey (17 april 2015)
4. Thomas Azier (21 oktober 2014)

5. Spinvis (14 september 2012)


"Verreweg het hoogtepunt was July Talk, sowieso het beste optreden dat ik ooit in Leeuwarden heb gezien. Jammer genoeg hoor je niet zo heel veel meer van ze."

Theo van der Veer - Hoofdredacteur 3VOOR12/Friesland (2015-heden)

The Ex (6 maart 2015)
"Ze deden drie keer Asteriks aan, en alle drie de keren stelden ze niet teleur. Het optreden op 6 maart is mij het meest bijgebleven. Ruim anderhalf uur stuwende en beukende riffs en energieke ritmes."
The Future's Dust (9 december 2013)
"Er was al zoveel gezegd en geschreven over The Future's Dust, maar ondertussen had ik de band nog nooit live zien spelen. Het werd een mooie avond, de band liet een onuitwisbare herrinering na. Nog altijd doodzonde dat ze ermee gestopt zijn."
Björn Kleinhenz (14 maart 2014)
"De Zweedse singer-songwriters stond helemaal alleen op het podium met een gitaar. Zijn stem was kraakhelder en het was muisstil in Asteriks. Kleinhenz greep je naar de strot met z'n melancholishce liedjes. Onvergetelijk!"
Sleep Party People (27 April 2014)
"Het Deense Sleep Party People speelde als voorprogramma van Lola Kite (toen nog met Jacco Gardner in de gelederen), maar had eigenlijk de hoofdact moeten zijn. Mannen met gekke konijnenmaskers op het hoofd en de vocalen die door een stemvervormer werden gehaald, heel bijzonder. Bijzonder, maar zo ontzettende goed!"
Thomas Azier (29 november 2018)
"Hij moest WTTV18 afzeggen, dus werd een clubshow in Asteriks een logisch goedmakertje. Met een nieuw album op zak speelde Azier (in mijn optiek) een van de beste shows in Asteriks."