BRUUT! heeft wat te vieren. Al weer tien jaar timmert deze zelfbenoemde superjazzband door het land. En vers van de drukpers is daar het fonkelnieuwe album V; inderdaad al weer de vijfde in rij. Het recept is als vanouds; schurende, dampende en vette superjazz. Ditmaal heeft de band echter de hulp ingeroepen van producer Paul Willemsen, bekend van onder andere Michelle David & The Gospel Sessions en Ruben Hein. En dat levert een zeer authentieke sound op. Voorman en Fries om utens, Maarten Hogenhuis, geeft aan het begin van het optreden dan ook een winstwaarschuwing. De nieuwe plaat zou wel eens beter kunnen klinken, dan het optreden van vanmiddag in de tot smûk jazzcafé omgetoverde foyerzaal van Het Bolwerk.

BRUUT! behoort tot een nieuwe generatie muzikanten die zich weinig aantrekt van de waterscheiding tussen muziekgenres. Hoewel diepgeworteld in de jazz, flirt de band met genres als surf, rock-'n-roll en easy listening. Ook op de nieuwe plaat komt het allemaal voorbij. Slechts een korte nacht scheidt de cd-presentatie van het nieuwe album  in het nationale jazz walhalla het Bimhuis in Amsterdam van de zondagmiddag-gig in Het Bolwerk te Sneek. Het is de heren, allen gekleed in strak gesneden maatkostuum, echter niet af te zien, en zeker niet te horen.

Vanaf het eerste nummer dendert BRUUT! bijna non-stop door met voornamelijk nieuwe repertoire. Nummers die stuk voor stuk niet zouden misstaan onder films als Pulp Fiction en Reservoir Dogs. Niet gek dat de band vanmiddag dan ook schoorvoetend toe moet geven, bij elke nieuwe plaat te hopen op een telefoontje van regisseur Quentin Tarantino, met het verzoek of hij de muziek mag gebruiken voor z’n nieuwe film. 

De band doet vanmiddag bij gelegenheid overigens ook een andere bekentenis; eigenlijk is BRUUT!, naar eigen zeggen, een ontzettend Fries bandje. Okay, contrabassist Thomas Rolff  mag dan wel uit de Randstad komen, maar verder; de formidabele alt- en tenorsaxofonist Maarten Hogenhuis is geboren en groeide op in Friesland, drummer Felix Schlarmann komt uit Ost-Friesland en Hammond-organist Folkert Oosterbeek uit West-Friesland.

De aimabele Hogenhuis vormt de onbetwiste voorman van de band. In een traditie van saxofonist Benjamin Herman blaast hij vanmiddag prachtige lyrische thema’s en indrukwekkende solo’s. Zijn bandgenoten vormen daarbij vanmiddag een zeer solide basis van groovende bas en drums en een diep ronkende Hammond. De band zet het publiek regelmatig op het verkeerde been met onverwachte muzikale wendingen en harmonische experimenten. Nergens wordt de muziek vanmiddag echter ontoegankelijk of langdradig. Wel neemt de band af en toe gas terug met prachtige ingetogen nummers die ook zeker niet zouden misstaan onder een sensuele melancholische Franse film noir. Om vervolgens weer vol op het gas te gaan met een dampende soundtrack voor een adembenemende achtervolgingsscène. Hoog tijd dat Tarantino die jongens van BRUUT! eens belt…

GEZIEN

BRUUT!
Het Bolwerk, Sneek
Zondag 16 december 2018