Een klein jaar geleden was Neushoorn het podium voor de try-out van de huidige tour van VUUR. Dat de passie bij Anneke van Giersbergen, na een lange loopbaan en keihard buffelen, nog lang niet gedoofd is, is duidelijk. Deze muzikante/zangeres krijgt het voor elkaar om weer een club van getalenteerde en ervaren muzikanten om zich heen te verzamelen. De avond wordt geopend door het Amsterdamse For I Am King.

Het in 2013 opgerichte For I Am King kreeg in korte tijd een goede reputatie door keihard te werken aan het uitbrengen van muziek en op te treden. Binnen een jaar of drie liggen er meerdere singles ondersteund door video’s, een ep en full length debuutalbum op de tafel. In de jaren daarna volgen vele optredens in binnen- en buitenland en bouwen ze een stevige fanbase op. Voor nu zijn ze op pad met de vrienden van VUUR en strijken ze neer in Neushoorn. De melodische death metal van For I Am King steunt stevig op stuwende en beukende drums, maar de grootste steunpilaar is de energieke frontvrouw Alma Alizadeh.

For I Am King

Helaas vertroebelen haar vocalen af en toe in het donderende geweld aan instrumenten die haar begeleiden en is dus soms wat moeilijk te volgen. Eentonigheid na verloop van de set ligt op de loer, maar de fans smullen van deze act. Vol enthousiasme worden ze betrokken bij de performance en die hard headbangers op het podium worden dan ook niet geschuwd door de muzikanten.

De vlam slaat pas goed in de pan als VUUR  opent met het nummer Rotterdam van het album In This Moment We Are Free – Cities. Een terechte leidraad voor het hele concert want het is, ook door de muziekpers, positief beoordeeld. Zo volgen songs als Berlin, Beirut en London elkaar op. Ook ‘klassiekers’ van The Gathering zoals On Most Surfaces en Strange Machines komen aan bod. Hierbij valt het op dat de band perfect op elkaar is ingespeeld.

'Van Giersbergen heeft met haar charme en charisma weinig moeite met het betoveren van haar publiek'

De zang van Anneke van Giersbergen is melodieus maar ook lekker strak en helder. Dat laatste kun je ook zeggen van het licht dat gelukkig uit meer bestaat dan de bij een metal concert vaak gebruikte donkere kleuren rood en blauw. Ook de opbouw  van de show is goed; na een paar akoestische rustpuntjes gaat het weer met wat meer power aan toe. Van Giersbergen heeft met haar charme en charisma weinig moeite met het betoveren van haar publiek zowel tijdens als na de show. Net als vele artiesten staat de band vol enthousiasme achter de merchandise tafel en nemen ze de moeite cd’s of albums te signeren of gaan ze op de foto met fans.

Het publiek, de hartelijke ontvangst, de catering en de gehele betrokken crew maakt het zeer de moeite waard om een eind voor te reizen, aldus bassist Johan van Stratum. Het bevestigt maar weer dat Leeuwarden Van Giersbergen en haar gevolg, in welke samenstelling dan ook, altijd met open armen zal ontvangen.

GEZIEN

VUUR + For I Am King
Neushoorn, Leeuwarden
Zaterdag 21 april 2018