Sick On Vacation, Charlie & the lesbians en Tusky vormen samen het drietal dat op een spaarzame zaterdagavond in Podium Asteriks voor reuring moet zorgen. Voor Sick On Vacation is het een thuiswedstrijd, maar ook de andere twee acts zijn niet onbekend in Leeuwarden. Het is duidelijk dat deze avond alle kanten van de punkrock raakt. Samen vormen de bands het ultieme recept voor een avondje rammen in de voormalig Leeuwarder gevangenis.

De bandleden van Sick On Vacation kunnen vooraf hun optreden bijna niet wachten om het thuispubliek op te warmen voor een chaotische avond. De Leeuwarders presenteerden vorig jaar maart hun EP SOV. Dit is dus al een jaartje geleden in in dit jaar hebben de heren ervaring opgedaan. Op het podium komt de band volwassen over en duwen de heren het publiek letterlijk alle kanten van de punkrock uit. Ze willen heel graag hun kwaliteiten laten horen en geven daarbij een positief affiche af. De Leeuwarders stijgen tot hoog niveau waarbij de band volledig op elkaar is afgestemd. Van begin tot eind gaat de volume in de hoogste stand. Een moment van rust is er niet. Qua stage performance kan er bij de mannen van Sick On Vacation nog een kleine punkpeper in om het plaatje compleet te maken, maar muzikaal is het een fijn portie gitaargeweld.

Sick on Vacation

Charlie & the lesbians

Lang nagenieten kan het publiek niet. Voor een beetje comfort en sociaal luistergedrag is geen sprake wanneer Charlie & the lesbians Podium Asteriks betreedt. Zanger Charlie trekt zijn shirt uit en raakt meteen in een bepaalde extase met de rest van de band in zijn kielzog. Voor wie het gezelschap voor het eerst ziet kan de intensiteit van frontman Charlie angstaanjagend overkomen. De Brabanders gooien alle remmen los en maken de chaos compleet. Ze houden het publiek in een wurggreep en laten niet meer los. Het is keihard en zonder regels. Er ontstaat een gevecht tussen de band en het publiek waar de band de winnaar is. Wanneer Charlie door het publiek stormt ontstaat er een moshpit sfeer in de Blokhuispoort die het publiek de rest van de avond niet meer loslaat.

Het echte feest barst los wanneer Tusky begint te spelen. De band uit Alblasserdam stond afgelopen jaar voor het eerst in Leeuwarden tijdens de Popronde op het kleine podium van de Academie voor Popcultuur. De bandleden hadden toen bijna allemaal de griep en stonden op karakter te spelen. Deze avond moet revanche brengen voor de band. Het verschil is meteen duidelijk te zien, want de energie is niet die van een te overwinnen griepvirus maar van een helder en fris enthousiasme. De slagtanden gaan vanaf de eerste noot in het publiek en bijten vezels kapot. 

'De energie is niet die van een te overwinnen griepvirus maar helder en fris enthousiasme'

De bandleden kennen elkaar al lang vanuit hun tijd bij John Coffey. De één als gitarist, de ander als technicus en/of invalkracht. Met dus een dosis ervaring in de kontzak is frontman/gitarist Alfred van Luttikhuizen als geen ander in staat contact te maken met zijn publiek. Dat speelplezier slaat binnen een paar tellen over op een groep enthousiastelingen voor het podium. Daarnaast heeft Tusky een vol en compleet geluid dat met een ogenschijnlijk groot gemak geproduceerd wordt en zorgt voor een gecontroleerde bak herrie.

De eerste moshpits en stagedivers ontstaan al in de beginfase van de set als Tusky hun ‘hit’ Going Out inzet. Wanneer iemand uit het publiek tijdens een moshpit het podium raakt vraagt leadzanger Van Luttikhuizen met enige bezorgdheid of het gaat met de gedupeerde jongeman. Er wordt positief gereageerd en zonder zorgen gaat de sneltrein weer verder waar het gebleven was: de zaal afbreken met een goed portie punkgeweld. Bij gebrek aan materiaal en om toch de feestvreugde nog wat langer te laten duren knallen ze er nog even een cover in van The Cardigans en dat doen ze zeker niet onverdienstelijk. Tusky staat garant voor een bak energie die zij vakkundig de zaal in slingeren. Het publiek zuigt het op als een spons en verleggen daarbij hun grenzen. Iedereen wordt geraakt door de keiharde gitaarmuziek van de band.

GEZIEN

Tusky + Charlie & the lesbians + Sick on Vacation
Podium Asteriks, Leeuwarden
Zaterdag 14 april 2018