Met een grote liefde voor cultheld Scott Radinsky en gekleed als een groep figuranten uit Magnum P.I., is het Leeuwarder Sun-0-Bathers een van de nieuwe namen in het punkcircuit. Hun ludieke video’s zijn inmiddels al een tijdje online te bewonderen, maar een goed half jaar sinds de eerste shows van de band, brengen ze nu hun debuut-ep uit genaamd Local Warming. Voor een punkband is er geen betere plek om dit te doen dan Mukkes waar praktisch elke beginnende band in het genre zijn releases lijkt te vieren. Maar een releaseparty vier je natuurlijk niet alleen, dus is er verdere versterking in de vorm van locals Captain Disco en Bad Attitude.

Met Captain Disco heeft de avond meteen een soort valse start te pakken. Muzikaal leunt dit viertal sterk op punk uit de jaren negentig, maar flirt ook veel met de wat latere poppunk door veel samenzang en pakkende refreintjes in hun nummers te verwerken. Doordat de microfoons echter niet helemaal lekker lijken te werken, valt veel samenzang weg en is het eindresultaat redelijk vlak. Strak drumwerk houdt de nummers echter nog wel overeind en met name op een nummer als Freight Train bewijst de band dat ze inderdaad een pakkend nummer neer kunnen zetten.

Captain Disco

Pakkende liedjes schrijven is daarentegen totaal niet het doel van de mannen van Bad Attitude. Als het doel van punk is om mensen op te ruien en tegen de haren in te strijken, slagen ze hier volledig in. Ze spelen hardcore met een hoofdletter H in de stijl van bands als De Raggende manne en Belgian Asociality. Snelle nummers met zware riffs en teksten die grotendeels uit onzin bestaan of simpelweg bedacht worden door de microfoon aan het publiek te overhandigen. Dit levert naast een aantal flauwe moppen en een renditie van het clublied van Cambuur niet de meest diepgaande nummers op, maar er zit wel een flinke dosis pit in.

Voor jonge bands is het vaak natuurlijk spannend om je eerste release te presenteren. Missers in het gitaarwerk of haperende zang zijn meer regel dan uitzondering, maar gelukkig lijken de Sun-0-Bathers nergens last van te hebben. Van de eerste noot zijn de nummers strak gespeeld zonder ook maar een moment te verslappen. De nineties punk waar ook zij sterk op leunen, kan live gemakkelijk slap klinken, maar door de nummers kort te houden en de intensiteit hoog, vervelen ze geen moment. 

'Van de eerste noot zijn de nummers strak gespeeld zonder ook maar een moment te verslappen'

Of hun hele gimmick met strandkleding echt wat toevoegt is nog maar de vraag, maar het maakt de band in elk geval herkenbaar en doet verder ook geen afbreuk aan de show. Voor liefhebbers van het betere werk van bands als Pennywise en NOFX is dit in elk geval zeker een band om in de gaten te houden.

GEZIEN

Sun-0-Bathers + Captain Disco + Bad Attitude
Alternative Rockcafé Mukkes, Leeuwarden
Zaterdag 31 maart 2018