Het Rotterdams kwartet Iguana Death Cult staat vrijdagavond als hoofdact op het Leeuwarder podium van Asteriks, terwijl ondertussen de mussen nog bijkomen van hun val van het dak. Waar het in de statistieken al een van de warmste dagen van april in eeuwen is, stookt Iguana Death Cult het vuurtje nog eens flink op met hun aanstekelijke surf/garagerock. Met een inslag van de jaren zestig met The Heck en psychedelische folk van Price krijgt het zomerse gevoel nog nét een tikkeltje meer.

Het Drentse drietal The Heck lijkt met hun sixties outfit bestaande uit een retro blouse en een stropdas zich lekker thuis te voelen in Asteriks. Het is vooral opvallend dat de basgitarist René Katerbarg gelijk vanaf het begin al de rol op zich neemt om de publieksparticipatie op te voeren. Al snel haakt zanger Henri Soulmann aan en gezamenlijk  warmen ze het publiek op voor de volgende act. Gezien de terughoudende reactie vanuit de zaal besluiten de mannen dan maar het het podium wat dichterbij het publiek te brengen. Dit lossen ze simpel op door de microfoons op te pakken en lekker verder gaan waar ze gebleven zijn. Onder het genot van stiekeme slokjes van een Grolsch biertje maken ze er een vrolijk zonnig feestje van met dansmoves die absoluut uitblinken in originaliteit.

The Heck

Na het optreden van The Heck en een korte afkoelpauze neemt het Gronings viertal Price het podium over om de boel weer aan te zwengelen. Met een blik op het podium denk je al gauw: “Hmm… waar ken ik die jongens van? Zit die zanger ook niet in Korfbal? En.. eh… de rest zit toch ook in Creepy Karpis?”. Welnu, dat klopt. De heren hebben afscheid genomen van de naam Creepy Karpis en gaan verder onder de noemer Price. En ja… frontman Marnix Visscher zien we dus regelmatig opduiken met zijn andere maten van Korfbal. Price beschrijft zichzelf als psychedelische folk en dit zorgt onder andere voor soms schizofrene nummers, maar door hun vernieuwde jasje hebben ze zeker in de afgelopen jaren progressie gemaakt met hun muziek. Het publiek begint wat mee te deinen op de maat als een rustige zee met af en toe wat oplaaiende golven bij de wat wildere songs. De zee lijkt dus nog kalm, maar het is stilte voor de storm.

Price

Allen gehuld in een uniform van afgeknipte korte broeken, reeds bezwete lijven en een bak zelfvertrouwen knallen de mannen van Iguana Death Cult hun eerste song door de speakers. Met een Britse punkachtige attitude krijgen de Rotterdammers al vrij snel de zee aan het kolken voor het podium. Opvallend zijn de tempowisselingen in de nummers, waarbij het van relaxed naar gierend gejaagd opgevoerd wordt maar altijd met een zweem van zomerse vrolijkheid. Dit fenomeen is duidelijk voelbaar bij de nieuwe single Femme Fatal dat doorschiet van een relatief haalbare cadans naar een chaotische hysterie. Gezien het genre ligt enige voorspelbaarheid na een half uurtje wel op de loer. Desalniettemin wordt het gehalte entertainment er niet minder op. Eén blik op de zweterige koppies op het podium en de in flodderige kledij gehulde meisjes voor het podium, doet concluderen dat het warme hok van Podium Asteriks de perfecte place to be is voor een band als Iguana Death Cult.

GEZIEN

Iguana Death Cult + Price + The Heck
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 20 april 2018