Dat poppodium Iduna stevig aan de weg timmert met het programmeren van bijzondere acts uit binnen-en buitenland, mag inmiddels bekend zijn. Ook dit keer weten ze te verrassen met gitaar grootheid Uli Jon Roth. Deze Duitse gitarist is in de eerste helft van de jaren zeventig bij de Scorpions ingelijfd om de honneurs over te nemen van Michael Schenker, die naar de Britse band UFO vertrok.

Roth is op dit moment bezig aan een Scorpions Revisited wereldtournee, daarin zal hij een bloemlezing laten horen uit de periode dat hij bij de band zat. Nummers van legendarische albums, zoals: Fly to the Rainbow, In Trance, Virgin Killer, Taken by Force en Tokyo Tapes zullen op de setlist prijken. De genoemde albums zouden zeker niet mogen ontbreken in de platenkast van de Scorpions liefhebber.

Roth was zijn tijd al ver vooruit door neo-klassieke elementen te gebruiken in de hardrock, lang voordat Yngwie Malmsteen daarmee in de jaren tachtig kwam. Malmsteen noemt Roth ook als zijn voornaamste invloed. Anders dan bij Malmsteen is het gitaarspel van Roth wat subtieler en minder overstuurt, zonder daarbij de blues te verliezen. Als gitaar innovator was hij ook de eerste gitarist die een zevensnarige gitaar ontwierp en liet bouwen. De gitaar had een langere hals voor een groter tonaal bereik. 

Met deze zogenaamde Sky Guitar wilde hij ook in de hogere registers van een viool kunnen spelen. Met het nummer The Sails of Charon zijn de speltechnieken die Roth gebruikt ruim vertegenwoordigd. Ook deze zal in Iduna niet ontbreken op de setlist. De tekst is gebaseerd op de Griekse mythe Charon, die volgens de overlevering de doden over de rivier Acheron voer naar Hades, de god van de dood en onderwereld.

De gitarist heeft op de meest bepalende albums van Scorpions een groot aandeel in het schrijfwerk gehad en daarmee zijn signatuur aan de band meegegeven voor de jaren die daar op volgden. Zelf is de meester een groot bewonderaar van Jimi Hendrix. Hij heeft zelf nog een lange relatie gehad met Monika Dannemann, de vrouw die als laatste bij Hendrix was bij diens overlijden. Dannemann heeft in samenwerking met Roth een actieve rol gespeeld in het schrijven van teksten voor Scorpions en het ontwerpen van platenhoezen voor Electric Sun. De band die hij na Scorpions oprichtte. Met het album Earthquake van Electric Sun is een ode gebracht aan de te vroeg gestorven Hendrix. Tussentijds en na Electric Sun is Roth vooral bezig met solo werk. Zo heeft hij symfonieën en concerto's geschreven en treedt hij regelmatig op met klassieke muzikanten. In Iduna staat hij er met een complete band. Een unieke gelegenheid om deze snaren tovenaar aan het werk te zien, die al met andere grote muzikanten der aarde heeft gespeeld.

Informatie

Uli Jon Roth staat donderdag 2 november 2017 op de bühne van Poppodium Iduna te Drachten. De deuren gaan open om 19.00 uur en de kaarten kosten 17 euro in de voorverkoop en voor één euro extra koop je je ticket aan de deur. Kijk op de site of de Facebookpagina van Iduna voor meer informatie.