’’Der sit dy iets dwars’’ is een erg bekende zin voor fans van De Hûnekop. Al vanaf het jaar 2009 tot nu is De Hûnekop niet te missen in Friesland. Poppodium Iduna stelt daarom vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober het podium open voor het Hûnekopfestival in Drachten. Deze show zal helaas voorlopig wel de laatste zijn. Tijdens het festival komen er ook andere muzikanten optreden zoals onder andere The Strange Carrots, Frerik en de Swetsers en Gewoon Bram. Zij gaan samen met de hondenkoppen de boel op stelten zetten.

Toen De Hûnekop nog maar net opgericht was hadden ze al beet. ‘’Wij doen alles net even wat anders dan de rest. Dan kan het zijn dat je tussen wal en schip valt of dat je juist allemaal verschillende liefhebbers meeneemt’’, vertelt Emiel Stoffers, de zanger van De Hûnekop. ’’Vanaf dat moment zijn de ballen van succes gaan rollen." 

Ondertussen bestaat de band al acht jaar en hebben ze besloten om een pauze te gaan nemen. ‘’Ik ben de hele week met de band bezig. Daarom vond ik dat het wel even tijd werd dat we het een beetje rustig aan moeten doen’’, zegt Emiel. Maar dat dit voorlopig het laatste optreden is, betekent niet dat je niks meer van ze gaat horen. ‘’Wij gaan uit van ongeveer een pauze van een jaar. De bedoeling is dat wij in 2018 weer gaan starten met een kick-off Hûnekopfestival. Er zijn misschien uitzonderingen, maar wij gaan er van uit dat we er wel een jaar uit zijn.’’

Maar niet getreurd, want ze zijn dit jaar dus nog te zien voor maar liefst twee dagen in Drachten. De openingsavond zal beginnen met het muzikaal duo met een banjo en gitaar, namelijk The Strange Carrots. Vervolgens gaan Frerik en de Swetsers er een rock/country sfeer in gooien. Van de rock gaan we naar de punk/pop met de De Hantsjegauwers die bestaande Friese nummers een nieuw jasje geven. Deze band is tevens ook speciaal opgericht voor dit evenement. Na deze spetterende acts zal De Hûnekop de avond afsluiten.

Voor de jonge Hûnekopfans is zaterdagmiddag een speciaal evenement. Hier kunnen zij de bandleden ontmoeten en krijgen zij een live (akoestisch) optreden. De tweede avond zal geopend worden door de Doelleazen. Zij zijn twee jonge Friese dj’s die je helemaal wakkerschudden voor de rest van de avond met hun harde partymuziek. ‘’Waar was dat feessie?’’ Een zin die je vast bekend voorkomt bij een liedje van Gewoon Bram. Natuurlijk is het geen feest zonder hem, dus staat hij ook op het Drachtster podium. Na deze act wordt de ruige Friese bluesrock neergezet door Skraal. Uiteraard sluiten de heren van De Hûnekop ook deze avond af.